Gebruik van hoge dosis vitamine D3 wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Over de effecten van doses hoger dan 4000 IE per dag is slechts beperkt onderzoek bekend. Bij overdoseringen van vitamine D3 worden bij dieren kalkneerslagen gezien in diverse organen, met daaraan gerelateerde afwijkingen.
Vitamine D
De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen dagelijks 10 microgram (400 IE) colecalciferol (vitamine D3) extra in te nemen als aanvulling op het dieet. Gebruik bij voorkeur niet meer dan 100 microgram (4.000 IE) colecalciferol per dag.
Het wordt door de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht, maar ook voeding is een bron van vitamine D, zoals vette vis en halvarine. Wanneer mensen lange tijd heel veel vitamine D innemen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid.Er kunnen dan nierstenen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels.
Vitamine A is één van de vitamines die je niet mag slikken tijdens de zwangerschap. Teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind en kan mogelijk aangeboren afwijkingen veroorzaken. Vitamine A zit in halvarine, bak- en braadproducten, vis en melkproducten.
Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Vitamine D zit vooral in vette vis zoals zalm en makreel, margarine, en ei.
Er zijn meerdere meldingen van fouten bij toediening van vitamine D bij kinderen. Deze fouten kunnen leiden tot een vitamine D intoxicatie, waarvoor in ernstige gevallen hospitalisatie kan vereist zijn.
Onderschat de rol van vitamine D bij baby's en jonge kinderen niet. Het is sterk betrokken bij het ontwikkelingsproces en de groei van hun lichaam. Zo speelt deze vitamine een belangrijke rol bij de opname van calcium en fosfor, wat essentieel is voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden.
Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.
Teveel foliumzuur
Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is.
Voor alle drie trimesters geldt een adviesdosering van 1000 mg calcium en 300 tot 400 mg magnesium per dag. De aanbeveling voor vitamine A tijdens de zwangerschap is verhoogd van 700 naar 800 microgram per dag.
Voor kinderen van 1 tot en met 10 jaar is de aanvaardbare bovengrens nu 50 µg per dag, deze was 25 µg per dag. Voor personen vanaf 11 jaar is de aanvaardbare bovengrens vastgesteld op 100 µg vitamine D per dag, deze was 50 µg per dag (Tabel 1.1).
Symptomen van een teveel aan vitamine D zijn hartritmestoornissen, mentale stoornissen en verward-zijn, pijn, conjunctivitis (oogbindvliesontsteking), anorexia (geen eetlust), koorts, rillingen, dorst, braken en gewichtsverlies.
De maximale hoeveelheid vitamine D3 die je per dag mag binnenkrijgen is ongeveer 4000-5000 IE (internationale eenheden) per dag. Let op, dit is de maximalehoeveelheid. Dat is ongeveer 4 á 5 keer zoveel als dat jij als volwassen man eigenlijk nodig hebt.
De nieuwe Davitamon IJzer met B12 is ook geschikt tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding.
Vitamine D is eigenlijk de overkoepelende term voor alle vitamine D varianten. In onze eigen huid maken we vitamine D3 aan, wanneer we in aanraking komen met de zon. Dit geldt voor zowel de huid van mensen, maar ook voor de huid van dieren. Vitamine D3 wordt daarom ook als de dierlijke variant van vitamine D gezien.
Product Informatie. Kruidvat Foliumzuur met Vitamine D Tabletten zijn speciaal gemaakt voor vrouwen die in verwachting zijn of zwanger willen worden.
Foliumzuur vergeten te slikken tijdens de zwangerschap
Ben je vergeten om foliumzuur tijdens de zwangerschap te slikken? Maak je dan geen zorgen. De kans dat de baby een open ruggetje of open schedel heeft is in Nederland gelukkig erg klein.
Foliumzuur, groeten en fruit.
Het zit vooral in groene (blad)groenten zoals andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli. Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Na je zwangerschap is het in principe niet meer nodig om extra Foliumzuur te nemen.
Blijf foliumzuur slikken tot in ieder geval je 10e zwangerschapsweek. Als het niet meteen lukt om zwanger te raken is het goed om foliumzuur te blijven slikken, dit is namelijk niet schadelijk. Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn.
Een tekort aan foliumzuur kan de volgende klachten veroorzaken: vermoeidheid. darmstoornissen. bloedarmoede.
Van maart tot november is in ons land de zonkracht tussen 11 uur 's ochtends en 3 uur 's middags sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Daarom is het niet onverstandig om in november te beginnen met het slikken van supplementen. Een supplement van 10 microgram per dag is in de meeste gevallen voldoende.
Of je nu fles- of borstvoeding geeft, je baby heeft vanaf dag 8 na de geboorte extra vitamine D nodig. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.
Vitamine D is ook belangrijk voor een goede werking van je spieren, je nieren en je immuunsysteem. Kinderen in de groei hebben bij een tekort aan vitamine D kans op Rachitis (Engelse ziekte).Door Rachitis kunnen er skeletafwijkingen ontstaan.