Overblijfselen van de Berlijnse Muur in de stadHet bekendste en langste (1316 meter) overgebleven fragment van de Muur staat langs de oever van Spree aan de Mühlenstraße in Friedrichshain, tussen het Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke.
Op 9 november 1989 valt de Berlijnse Muur en komt er een eind aan de scheiding tussen Oost- en West-Duitsland. Duitsland is weer één en Berlijn is weer een vrije stad. Wilkommen in Berlin.
Als je aan ons vraagt waar je het beste kunt zien hoe de Berlijnse Muur er vroeger uitgezien heeft, dan is daar maar één antwoord op mogelijk: de Gedenkstätte Berliner Mauer. Aan de Bernauer Strasse staat een stuk van de Muur die vrijwel intact gebleven is.
Met de bouw van de Berlijnse Muur in 1961 maakte het DDR-regime een einde aan de niet te stoppen vluchtelingenstroom naar het Westen. Meer dan 120 kilometer beton, prikkeldraad, antitankversperringen en wachttorens omringden voortaan West-Berlijn.
Vluchtpogingen bij de Muur
Uit het onderzoek blijkt dat het in 98 van de 136 dodelijke gevallen aan de Muur om een vluchtpoging ging, 38 anderen kwamen door andere oorzaken gerelateerd aan de Muur om het leven. Zo verdronken tussen 1961 en 1989 vijf West-Berlijnse kinderen in de Spree.
Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov besluit in 1961 dat de leegloop van de DDR definitief tot een eind moet komen. Net als secretaris-generaal van de SED Walter Ulbricht is hij van mening dat er een muur gebouwd moet worden. In de nacht van 12 op 13 augustus wordt een begin gemaakt met de bouw van de Berlijnse Muur.
In 1989 vindt een grootschalige uittocht van DDR-burgers plaats en gaat het volk de straat op om tegen het communistische regime te demonstreren. Na onophoudelijke protesten van duizenden moedige Oost-Duitse burgers valt de Berlijnse Muur op 9 november 1989.
De val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 betekende de hereniging van Duitsland, het einde van het communistische DDR en maakte ook een eind aan de Koude Oorlog: de scheidslijn tussen het westen en het oosten was hierbij gevallen.
Na de Tweede Wereldoorlog is Europa verdeeld in twee kampen: het kapitalistische westen en het communistische oosten. Er ontstaat een scheidslijn dwars door Duitsland en door Europa, die door Winston Churchill het IJzeren Gordijn wordt genoemd.
Na de Tweede Wereldoorlog zochten de geallieerden een manier om Duitsland te weerhouden om op korte termijn weer een oorlog te beginnen. In tegenstelling tot de Eerste Wereldoorlog zocht men deze maal geen heil in een streng verdrag zoals het Verdrag van Versailles, maar in de opdeling van Duitsland.
Overblijfselen van de Berlijnse Muur in de stad
Het bekendste en langste (1316 meter) overgebleven fragment van de Muur staat langs de oever van Spree aan de Mühlenstraße in Friedrichshain, tussen het Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke.
Van Stettin aan de Oostzee tot Triëst aan de Adriatische Zee, is een 'ijzeren gordijn' neergelaten dwars door het Europese continent. Achter die lijn liggen alle hoofdsteden van de oude staten van Centraal- en Oost-Europa.
Prijzen variëren van zo'n 1 tot 50 euro voor een brokje. Uiteraard betaal je meer naarmate het stuk groter wordt. Volgens de BBC werd september 2008 tijdens een veiling in Berlijn nog 7.800 euro neergeteld voor een flinke brok van de muur.
In de nacht van 12 op 13 augustus in 1961 werd de Berlijnse Muur gebouwd.
De Berlijnse muur is niet door de Sovjets gebouwen, maar door de DDR autoriteiten op hun eigen grondgebied en binnen hun eigen land. Berlijn was een eiland in de DDR en zij hadden dus het internationale recht die muur te bouwen.Daar had Amerika zich niet in te moeien.
De Muur was meer dan een afscheiding van betonblokken en prikkeldraad. Tussen de Grenzmauer, die grensde aan West-Berlijn en de Hinterlandmauer, het deel dat de grens markeerde voor de DDR-burgers, lag een strook die de Todesstreifen werd genoemd.
De Berlijnse Muur is een symbool van verdeeldheid. In augustus 1961 bouwt de DDR deze muur om de aanhoudende toevloed van mensen uit Oost-Berlijn naar het Westen tegen te gaan. De “muur van schaamte”, zoals die dan in het Westen wordt genoemd, moet beide delen van de stad volledig afsluiten.
Het oostelijk deel van Duitsland werd bestuurd door de Sovjet-Unie. Het Westelijk deel door de westerse geallieerden. Ook de hoofdstad Berlijn was verdeeld: In Oost-Berlijn was de Sovjet-Unie de baas, in West-Berlijn de westerse geallieerden.
Het woord gordijn komt van het oudfranse woord cortine en uit het latijn: cortina. In het Engels is het begrip curtain eruit ontwikkeld. Rond 1400 wordt zowel het begrip cortine als gordine gebruikt, maar van lieverlede (1460) wordt gordine het begrip voor een voorhangsel van een deur, venster of bed.
Het kan zijn dat de grenssoldaten niet schieten omdat een aantal buitenlandse toeristen toekijkt. De DDR was zich in deze tijd (1988) van de internationale kritiek bewust en wilde naar de buitenwereld niet het agressieve en onmenselijke imago bevestigen.
De val van de Berlijnse Muur
Door het doorknippen van het IJzeren Gordijn was het legaal geworden om van Oost-Europa naar West-Europa te reizen. De dreigende leegloop van Oost-Duitsland was reden voor de autoriteiten om later dat jaar in november de restricties van het reizen tussen Oost- en West-Berlijn op te heffen.
Berlijn - grote stad en natuurbelevenissen in de hoofdstad
Berlijn is niet alleen de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, het is ook de dichtstbevolkte stad van Duitsland en de Europese Unie met 3,7 miljoen inwoners.
Checkpoint Charlie in de Friedrichstraße vormde ten tijde van de Koude Oorlog de derde controlepost op de grens tussen Oost- en West-Berlijn. Van 1961 tot 1990 was dit de enige grensovergang voor buitenlanders, die via West-Berlijn het oostelijk deel van de stad in wilden.
Op 24 juni 1948 blokkeerde de Sovjet-Unie stapsgewijs alle toegangswegen (weg, spoorweg en vaarweg) naar de Amerikaanse, Engelse en Franse zones van Berlijn (samen West-Berlijn). Die blokkade duurde bijna een jaar, tot 12 mei 1949.
Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog was Berlijn een verwoeste stad. De omvang van de schade is goed te zien in een korte documentaire, waar kleurrijke filmbeelden de totale vernietiging blootleggen. Ondanks de grote omvang van de schade, gaat het dagelijks leven van de inwoners van Berlijn door.