Heet water zorgt ervoor dat neopreen uitdroogt en de lijm zou los kunnen laten. Je kunt een sopje maken van baking soda, speciaal neopreen-shampoo of cleaner met koud- of handwarm water. Leg al je neopreen spullen hierin en was het schoon. Spoel je wetsuit vervolgens aan beide kanten goed uit met vers koud water.
Let op: stop een wetsuit nooit in de wasmachine, aangezien het pak hier niet voor is gemaakt. Het neopreen en de gelijmde naden kunnen namelijk niet tegen de warme temperaturen van een wasmachine, waardoor de kans op schade dus vrij groot is.
Hang je wetsuit op om te drogen, en laat hem niet opgepropt in een tas of hoek liggen. Het beste is om de wetsuit binnenstebuiten aan een dikke kledinghanger op te hangen met alle ritsen open op een plek waar deze goed kan uitdruipen. Let ook op dat je wetsuit nergens grote vouwen of kreukels heeft als hij hangt.
Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
Het neopreen van je wetsuit is kwetsbaar. O.a. chloor, zout, zand etc. kunnen de structuur van het neopreen beschadigen doordat het neopreen van je wetsuit uitdroogt. Hierdoor kunnen de naden en het neopreen 'breken' en zelfs uitscheuren.
Hoe bewaar je je wetsuit voor het seizoen
Het beste voor langdurige wetsuit opslag is om je wetsuit correct op te hangen, in plaats van het op te vouwen in een kast. Om neopreen plooien in de loop van de tijd te vermijden, is het het beste als je het wetsuit binnenstebuiten bewaard.
Het staat nergens beschreven maar de meeste mensen dragen niks onder hun wetsuit. OK, als je een wetsuit huurt en je houdt niet van het idee dat je private parts wrijven op plaatsen waar die van anderen hebben gewreven, draag dan een badpak of zwembroek onder de wetsuit.
Neopreen®, ook wel CR-rubber genoemd, is een afgeleide van de chemische naam polychloropreen. Deze elastomeer wordt voornamelijk geproduceerd door het polymeriseren van een bepaalde stof die chloropreen wordt genoemd.
Neopreen is een rubber materiaal dat voor duikpakken geschikt gemaakt wordt. Tijdens het productieproces ontstaan lucht- of stikstofbelletjes in het materiaal waardoor het een isolerende werking krijgt. Er zijn verschillende soorten, tegenwoordig is het flex neopreen heel populair.
Een wetsuit zit goed als deze overal goed aansluit. Het is niet de bedoeling dat er water je pak in kan stromen. Een wetsuit hoort vrij strak te zitten als 'ie droog is, maar het moet je niet belemmeren in je bewegingen.
Om zo lang mogelijk van je aquashoes te genieten, spoel je ze best na elke gebruik af met zoet water. Laat ze drogen uit de zon. ~Na je vakantie mag je ze in de wasmachine wassen, op een lauw programma. Zo fris je meteen ook de kleuren op.
Een wetsuit tas is eigenlijk onmisbaar bij het vervoeren en opbergen van je wetsuit. De meeste wetsuit tassen sluiten waterdicht en zo goed als luchtdicht af. Hiermee voorkom je dat het hele huis naar neopreen gaat ruiken en wordt bijvoorbeeld je auto niet nat wanneer je wetsuit nat is.
De neopreen is niet waterdicht.
Wetsuits van natuurlijk rubber (naturalprene) in plaats van het neopreen waarin petroleum en chemische stoffen zijn verwerkt. Neopreen is super schadelijk voor de natuur. Best paradoxaal eigenlijk dat we in de natuur liggen met een schadelijk pak.
Neopreen stof is bekend als het materiaal waar onder andere duikpakken van gemaakt worden. Het combineert goede eigenschappen uit andere rubbers, zoals EPDM en NBR rubber. Daardoor heeft het een redelijk goede oliebestendigheid en een goede UV- en ozonbestendigheid. Ook is neopreen zeer goede bestand tegen (zee)water.
Dit zijn neopreen rubbers (CR rubber) die aan één of twee zijden bedekt zijn met een nylon laag. Deze lagen stof bedekken het rubber, waardoor het er niet meer uitziet als een rubber. Daarom wordt het vaak neopreen stof genoemd. Het is ook wel bekend als het materiaal waar duikpakken van gemaakt worden.
46A - Neopreen contactlijm 125ml
Geschikt voor vele materialen zoals rubber, leder, kurk, plastic, ... op diverse ondergronden. Ook voor verlijming van kunststof bekledingsplaten en werkbladen op hout, metaal, board.
Neopreen handschoenen zijn ideaal voor gebruik in koude en natte omstandigheden. Het materiaal neopreen behoudt, ook bij lage temperaturen, zijn elasticiteit. Bij deze werkhandschoenen behoudt men de vingergevoeligheid. De neopreen handschoenen hebben een juiste grip en zijn vaak langer in uitvoering.
Eens je het wetsuit aanhebt moet het strak om je lichaam zitten. Eigenlijk moet het een beetje knellen rondom je benen, schouders en bovenlichaam. Dat knellende gevoel verdwijnt van zodra je in het water ligt. Ga na of je soepel met je armen kunt molenwieken.
Wij raden in de Nederlandse winters minimaal een 5 mm wetsuit aan. Als je gaat surfen in Scandinavië zelfs 6 mm. Sommige surfers hebben al genoeg aan 4 mm wetsuit, maar voor de meeste zal dit wel koud zijn. De meeste winter wetsuits hebben ook een goede lining en naden in het wetsuit die je warm houden.
De prijs van een wetsuit wordt onder andere bepaald door het soort, de dikte en flexibiliteit van het neopreen en aanvullende zaken als de aanwezigheid van kneepads. Een shorty is verkrijgbaar vanaf +- 50 euro, een volledig wetsuit vanaf +- 75 euro. Een wetsuit voor een kind is vanaf +- 40 euro verkrijgbaar.
Meng een paar eetlepels azijn en enkele druppels afwasmiddel met een kopje water. Het afwasmiddel zorgt ervoor dat je de azijngeur niet meer ruikt. Week twee schone doeken in het azijnmengsel en stop ze in de schoenen. Laat de schoenen een nachtje staan et volià: je stinkende schoenen zijn weer als nieuw!
Met een lauwwarme vochtige doek kan je daar het meeste vuil wel vanaf krijgen. Gelukkig zijn de meeste andere schoenen wel in de wasmachine te reinigen. Vooral schoenen van kunststof, katoen of canvas zijn zeer geschikt voor het wassen in een wasmachine.
In gebieden boven de 23℃ heb je geen neopreen wetsuit nodig. Wel raden wij je echt een lycra rashguard t-shirt aan. Op het water verbrand je extra snel, let dus op de uv bescherming! In warme gebieden waar de zeewatertemperatuur onder de 23℃ is, kun je het best wel een neoprenen wetsuit dragen.