Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen de 25% en 40% wordt als gezond beschouwd.
Een gezonde solvabiliteitsratio verschilt per sector, maar over het algemeen wordt een ratio van 20% tot 40% als acceptabel beschouwd. Een hogere ratio geeft aan dat een bedrijf meer eigen vermogen heeft ten opzichte van zijn vreemd vermogen, wat duidt op een sterkere financiële positie en meer stabiliteit.
Solvabiliteit geeft inzicht in de weerbaarheid van je bedrijf. Een hoge solvabiliteit maakt je minder afhankelijk van externe partijen, omdat investeringen met eigen vermogen gefinancierd kunnen worden. Wil je toch gebruik maken van een financiering, dan betekent een hogere solvabiliteit een laag risico.
Als de solvabiliteit hoog is, betekent dit dat er veel eigen vermogen ten opzichte van de schulden is. Hierdoor is de kans groot dat de onderneming al haar schulden zal kunnen afbetalen bij een faillissement.
De solvabiliteit van een onderneming geeft inzicht in de financiële gezondheid van een onderneming op de langere termijn. Een 'onderneming in moeilijkheden is een onderneming met een zwakke solvabiliteit.
Om de solvabiliteit te berekenen, deel je het eigen vermogen door het totale vermogen en vermenigvuldig je dit met 100%. Als de solvabiliteitsratio hoger is dan 100%, betekent dit dat het bedrijf meer eigen vermogen heeft dan schulden, wat positief is.
Hoe bereken ik solvabiliteit? Wat is een gezonde solvabiliteit? Bij solvabiliteitsratio 1 (eigen vermogen / totaal vermogen * 100%) is een gewenste solvabiliteit minimaal tussen de 25% - 40%. Bij solvabiliteitsratio 2 (eigen vermogen / vreemd vermogen * 100%) is een gewenste solvabiliteit minimaal tussen de 50% - 80%.
Een gezonde solvabiliteit
“Hoe hoger je solvabiliteit, hoe beter. Als ondergrens voor een gezonde solvabiliteit wordt 25% gehanteerd. Is je solvabiliteit te laag, dan wordt je financieringsaanvraag waarschijnlijk afgewezen en moet je aan de slag om je solvabiliteit – en daarmee je financierbaarheid – te verbeteren.”
Wat is een goede liquiditeit? Een current ratio van 1,5 wordt als goed beschouwd. Bij een current ratio van 2 of hoger is het bedrijf absoluut veilig op vlak van liquiditeit. Voor de quick ratio geldt een uitkomst van 1 of hoger als goed.
Solvabiliteit berekenen
Het solvabiliteitsratio bereken je met behulp van onderstaande formule: Solvabiliteit = eigen vermogen / totale vermogen. Het eigen vermogen komt tot stand uit het verschil tussen bezittingen (activa) en de schulden (passiva) Het totale vermogen is de optelsom van al je passiva.
Controleer of het bedrijf effectief bestaat bij de officiële instanties. Ga na of het bedrijf waarmee u te maken heeft, is opgenomen in de publicaties van de officiële bronnen zoals het Belgisch Staatsblad, de Kruispuntbank van Ondernemingen of zelfs via het Creditsafe platform.
Waar solvabiliteit eerder op lange termijn kijkt, gaat de liquiditeit kijken hoe de kortlopende schulden kunnen terugbetaald worden. Bij een sterke liquiditeit kan je overwegen om verder te investeren. Echter, de berekening is een momentopname en kan dus relatief snel veranderen.
Een schuldenratio van minder dan 40 procent wordt financieel gezond geacht, het bedrijf doet het dus goed. Een schuldquote van 24 procent kan zelfs worden beschouwd als een sterke financiële positie. Je dient er wel rekening mee te houden dat het totale vermogen het totale bedrag van het vermogen van een bedrijf omvat.
Bij een negatieve solvabiliteit zijn de schulden groter dan de bezittingen.Je hebt dan een negatief eigen vermogen.Je kunt dan niet aan je verplichtingen voldoen.
Gouden balans
Een gezonde verhouding eigen vermogen is minimaal 30% eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal. 70% is dan vreemd vermogen. Voor de verhouding tussen lang en kort vreemd vermogen is het goed om de gouden balansregel te hanteren.
Gemiddeld mag u uitgaan van een rentabiliteit van 5% tot 10%, al bevestigen uitzonderingen hier de regel.
Liquiditeit berekenen
Je liquiditeit is dus positief als je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven en je kunt dit op twee manieren berekenen: Liquiditeit = inkomende geldstroom minus uitgaande geldstroom (directe methode) Cashflow = winst + afschrijvingskosten (indirecte methode)
Een goede liquiditeit betekent dat een bedrijf haar korte-termijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Bij een slechte liquiditeit, kan een bedrijf in de problemen komen wanneer er betalingen gedaan moeten worden.
Waar solvabiliteit eerder naar de lange termijn kijkt, is liquiditeit een indicatie of de kortlopende schulden kunnen worden terugbetaald. Bij een sterke liquiditeit kun je zelfs overwegen om verder te investeren. Maar de berekening is wel een momentopname en kan dus relatief snel veranderen.
Rabobank - 6,55.
Solvabiliteit is een term die aangeeft of je onderneming financieel gezond is. Hoe meer eigen vermogen er in jouw onderneming zit, hoe minder afhankelijk je bent van geldverstrekkers zoals banken. De solvabiliteit geeft de verhouding tussen je eigen vermogen (bezittingen) en je vreemd vermogen (schulden) weer.
Met een current ratio hoger dan 2 zit je zeker veilig, want er wordt vaak een ratio van 1,5 geadviseerd.
Oplossing voor rekening courant schuld DGA
Vanaf 2023 mag de schuld niet hoger zijn dan € 700.000. Voor elke DGA geldt dat de rekening courant schuld niet teveel moet oplopen omdat u anders gedonder krijgt met de belastingdienst.
Zo kan u de solvabiliteit berekenen
Deel het eigen vermogen door het totale vermogen van uw bedrijf. Vermenigvuldig dat resultaat met 100. De uitkomst is uw solvabiliteit. Het eigen vermogen is het verschil tussen uw bezittingen (activa) en uw schulden (passiva).