De groet betekent dus iets als Gezegend Feest. Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak.
Het is niet fout of beledigend om je collega een 'fijne ramadan' te wensen, maar moslims gebruiken zelf de Arabische groet 'ramadan mubarak'. Je kan ook 'ramadan kareem' zeggen. Dat betekent 'een gezegende ramadan gewenst', net als 'ramadan mubarak'.
De eerste dag van de saum (vasten), in alle vroegte, wensen de moslims elkaar geluk met het beleven van de vasten. Dan wensen ze elkaar: Ramadan moebarak”: een gezegende of gelukkige ramadan. Ook als niet moslim mag je moslims een gelukkige, een goede ramadan toewensen.
Elke dag die Hajar niet vast, doneert ze vijf euro aan een door haar gekozen goed doel. Dat wordt ook wel Fidyatu Siyaam genoemd en is een alternatief voor mensen die niet mee kunnen doen vanwege gezondheidsredenen.
Is de ramadan schadelijk voor je gezondheid? 'Als je gezond bent, kan de ramadan geen kwaad. Doordat je 's avonds wel gewoon eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het enige nadeel is dat je je energiebalans in de war schopt.
Wie vrijgesteld is of het vasten voortijdig doorbreekt, komt er wel niet zomaar vanaf. Per dag dat niet wordt deelgenomen aan de ramadan, moet een moslim een vergoeding betalen, in de vorm van een geldsom of door voedsel aan de armen te geven.
Start ramadan: in 2022 is de verwachting dat de ramadan start op 1 april en dertig dagen duurt. 30 april is dus ongeveer het einde van de ramadan.
De Ramadan, een periode van ongeveer dertig dagen waarin moslims over de hele wereld vanaf het begin van de ochtendschemering tot zonsondergang vasten, begint deze week. Het vasten houdt in dat moslims overdag niet mogen eten, drinken of roken.
Hoe laat mag je vandaag eten als je vast? De vastendag begint nog voor zonsopgang bij het eerste gebed van de dag (al-fajr) en eindigt bij zonsondergang, dan mag een moslim weer eten en drinken.
Het is een maand van vasten, gebed en bezinning. De ramadan duurt 29-30 dagen, afhankelijk van de maancyclus. Dit jaar begint de Ramadan in Turkije op 2 april en eindigt op 2 mei. Tijdens de ramadan onthouden de moslims zich van eten, drinken en andere zinnelijke genoegens van zonsopgang tot zonsondergang.
Turken weten daardoor al jaren op voorhand waar ze aan toe zijn. In 2016 begon de maand ramadan op 6 juni en begin de maand sjawwaal (sevval in het Turks) op 5 juli. In België houdt de Turkse gemeenschap deze kalender aan. Maar moslims van de Marokkaanse gemeenschap houden nog veelal vast aan de traditionele methode.
Tijdens de ramadan wordt je geacht tussen zonsopgang (eigenlijk: begin ochtendschemer, “zodra de zwarte draad van de witte draad is te onderscheiden”) tot zonsondergang te vasten. Dit betekent dat je niet mag eten, drinken en geen seksuele omgang hebben met je partner tussen zonsopgang en zonsondergang.
Tijdens de ramadan, die vandaag begint, mag alleen tussen zonsondergang en zonsopkomst worden gegeten. De zon gaat elke dag later onder, dus verschuift het tijdstip van de eerste maaltijd steeds. Vandaag is dat 20.40 uur, maar over een paar weken is dat 21.15 uur.
Na een korte nachtrust is het vlak voor de dageraad tijd voor de suhoor, een stevig ontbijt. Om de Ramadan gezonder door te komen staan hieronder een aantal tips. Zorg voor een stevige basis met vezelrijke producten, zoals zilvervliesrijst, couscous, aardappelen, groente, fruit, volkorenbrood of bruinbrood.
Voor wie lichamelijk overlast kan hebben van het vasten, is er een uitzondering. Chronisch zieken, zwangere vrouwen en ouderen mogen de ramadan overslaan. Reizigers en mensen die zware lichamelijke arbeid moeten verrichten, hoeven niet te vasten, maar moeten de gemiste dagen later inhalen.
Vrouwen die vasten tijdens de zwangerschap hebben een grotere kans op een dysmature baby, een vroeggeboorte en zwangerschapsdiabetes. Het is daarom beter om niet te vasten tijdens je zwangerschap. Jouw gezondheid en die van je ongeboren kind staan voorop, ook volgens de gangbare regels van de islam.
Het vasten tijdens de Ramadan is in principe een verplichting binnen de Islam, maar er zijn een aantal mensen die hiervoor vrijstelling krijgen. Kinderen hoeven bijvoorbeeld niet mee te vasten met de Ramadan.
Moslims bidden in de richting van Mekka, in Saoedi-Arabië. Een muur in de moskee, de 'qibla', staat loodrecht op die gebedsrichting. De 'mihrab' is een nis in die muur die de qibla aangeeft.
De islamitische kalender wordt daarom alleen voor islamitische vieringen gebruikt. Je zag ook in het voorbeeld dat de Ramadan soms in de zomer valt en soms in de winter. De islamitische jaartelling begint met de verhuizing van Mohammed van Mekka naar de stad Medina.
Elk gebed heeft meerdere rakaats: twee bij fadjr, vier bij dhuhr, vier bij asr, drie bij maghrib, en vier bij isha. Elk gebed begint met een intentie waarin genoemd wordt welk gebed wordt verricht.
"Tijdens de ramadan kun je gewoon lekker douchen en normaal leven. Natuurlijk ben je extra oplettend, maar wel binnen bepaalde perken. Ouders dragen hierin een verantwoordelijkheid."
Halal (Arabisch: حَلاَلْ: rein, toegestaan) is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims toegestaan is. Het tegenovergestelde is in niet-juridische termen haram (Arabisch: حَرَامْ: onrein, verboden). Het gaat hierbij zowel om handelingen als producten.
Als je niet kan vasten mits een geldige reden, dien je een fidya te betalen. Voor elke gemiste vastendag voed je een behoeftige d.m.v. een betaling van een maaltijd per dag. Dit bedrag is vastgelegd op 7 euro door de Moslimexecutieve van België.
De ramadan duurt 29 of 30 dagen, dat verschilt per jaar. Gedurende deze periode mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap hebben.
Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline en moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen overal op de wereld. Op deze manier voel je hoe het is om geen eten te hebben.