Een vlieg is tijdens haar korte leven (gemiddeld zo'n 30 dagen) voortdurend op zoek naar eten. Dat doet ze vooral met haar pootjes. Daarop zitten namelijk kleine haartjes die voorzien zijn van allerlei zintuigorgaantjes om te voelen, te ruiken en te proeven.
Dat doen ze om zich schoon te poetsen want vliegen die zien de wereld niet alleen met hun ogen maar ook met hun pootjes, mmm. Op deze pootjes zitten piepkleine haartjes en dat zijn hun zintuigen en hier ruikt, proeft en ziet de vlieg mee. Het is dus eigenlijk een soort vingertopje neus, tong en ogen in één.
Net als andere vliegende insecten hebben vliegen een heleboel sensoren op hun lichaam en vleugels, die onder andere geur, licht en luchtverplaatsing kunnen detecteren. Die informatie wordt razendsnel naar de hersenen gestuurd, die de spieren aanzetten om gepaste actie te ondernemen.
Vliegen hebben op hun pootjes organen zitten waarmee ze ruiken en proeven. Zo kunnen ze een verse paardenvijg op tientallen meters afstand waarnemen en erop afvliegen voor een feestmaal. Deze organen moeten voor optimaal gebruik vaak worden ontdaan van stof en andere viezigheid.
De echte reden ligt in de drang naar een partner om mee te paren. 'Buiten zouden ze dit rondvliegen onder hangende takken doen', vertelt Beuk. Zo verzamelen de vliegjes zich in een zwerm bij een herkenningspunt. 'En wanneer er genoeg mannetjes en vrouwtjes in die zwerm zitten, kunnen ze daar een paarpartner oppikken.
Vooral de huisvlieg komt graaf af op Uv-licht. Vanuit de natuur heeft het licht een enorme aantrekkingskracht op vliegen en insecten. De ogen van de vlieg zijn erg gevoelig voor het licht.Ze worden hierdoor sterk aangetrokken tot het licht.
Heel basaal, maar vogels vliegen tegen ramen die ze niet zien. Dat is het geval als een raam lucht of bomen weerspiegelt.Het gebeurt ook bij ramen tegenover elkaar, zodat het lijkt of er een vrije doorgang is. Dit zijn dus de gevaarlijkste situaties, zeker in een vogelvriendelijke omgeving.
Zweet trekt vliegen aan
Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Verjaag vliegen met kruidige geuren
Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie. En ze vliegen ook niet graag langs een basilicumplant op de vensterbank.
Een huisvlieg leeft - als hij de vliegenmepper lang genoeg weet te ontwijken - 2 tot 4 weken.Een vleesvlieg haalt maximaal 5 weken. Een vlieg is binnen drie dagen nadat ze is verpopt al geslachtsrijp en zorgt tijdens haar korte leven voor 500 tot 2000 nakomelingen (eitjes).
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn.De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Wanneer er storm op komst is of wanneer de lucht er droog is, zullen vliegen en muggen sneller bijten om hun dorst te lessen. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.
Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
In de regel slapen de vliegen, maar als je je woning of bedrijfspand verwarmd wordt, worden ze iets actiever Je ziet dan verschillende trage of versufte vliegen rondlopen. Die zijn overigens vrij makkelijk te doden, maar als je zo alle vliegen najaagt, ben je er misschien nog wel enkele dagen of een week zoet mee.
Vliegen horen tot de geleedpotige en vallen onder de klasse van tweevleugelige insecten ook wel Diptera genoemd.
Insecten zien dankzij hun bolle ogen vol deeloogjes, die alle richtingen opstaan, hun hele omgeving. Daarom ziet een vlieg je bijna altijd aankomen, van welke kant je hem ook besluipt.
Daar wordt de vlieg vaak mee verward alleen de huisvlieg kan niet steken of bijten. De stalvlieg heeft een steeksnuit in plaats van een slurfje om vloeistoffen op te zuigen. Met de steeksnuit kunnen ze steken en bloed opnemen.
Waar leggen vliegen eitjes in huis? Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
„Ja, als het vriest. Maar zover laat-ie het meestal niet komen. Als het kouder wordt zoeken ze vaak nog een warmer plekje op als dat kan – regelmatig trekken ze woningen binnen.”
Vliegennest. Mensen denken al snel bij de honderden, duizenden en soms miljoenen klustervliegen op zolder aan een vliegennest. Maar dat is absoluut niet het geval. Ze komen puur in huis om te overwinteren en klusteren dan samen in een tros.
De kop A van de huisvlieg is direct te herkennen aan de twee grote, vermiljoenrode ogen, elk bestaande uit een groot aantal kleinere suboogjes. De ogen worden daarom ook samengestelde ogen of facetogen 1 genoemd. De facetogen bestaan uit ongeveer 4000 kleine individuele oogjes die de ommatidiën worden genoemd.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuw (streng). Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
De hersenen van een fruitvlieg zijn zo groot als een zoutkorrel. Maar dit hele insect is maar zo groot als een zoutkorrel.
Naast een vochtige plek is het belangrijk dat er voldoende voedingsstoffen voor de larven aanwezig zijn. Vaak kiezen vliegen daarom voor een plek met waar organische materialen liggen die aan het rotten zijn. In principe leggen de vliegen eitjes op de plekken waar ze dit kunnen.
„Vaak zie je ze overdag rondom de lamp vliegen. In de avond zullen ze hiermee ophouden en een lekker warm plekje zoeken bij de lamp.” Volgens Smit zijn ze zeker niet gebonden aan een bepaalde plek in huis. „De ene dag zullen ze op de lamp zitten, de volgende op de rechterdeur, daarna op de muur.