Uw werkgever mag alleen geld inhouden op uw loon als u hiervoor schriftelijk toestemming geeft. Als uw werkgever loon inhoudt, mag het salaris dat u overhoudt niet minder zijn dan het minimumloon.
Je mag loon inhouden, uitstellen of verlagen in de volgende gevallen: als afgesproken arbeid niet verricht wordt, als een werknemer structureel te laat blijft komen, als werknemers deelnemen aan een staking, bij ziekte, bij een arbeidsconflict, bij een schorsing, bij ontslag op staande voet, wegens economische ...
Het loon is een arbeidsvoorwaarde van de werknemer. Je kunt als werkgever niet zomaar een arbeidsvoorwaarde aanpassen. Hiervoor heb je of de instemming van de werknemer nodig, of je moet als werkgever zeer zwaarwegende belangen hebben die dit rechtvaardigen.
Dat tijdvak is meestal vier weken of een maand, maar het mag niet op meer dan een maand gesteld worden. Vervolgens wordt door de arbeidsovereenkomst of het gebruik binnen het bedrijf bepaald op welke dag dat is. Dat kan rond de 25e van de maand zijn of op bijvoorbeeld de laatste dag van de maand.
Neem contact op met uw werkgever
Bel of mail uw werkgever. Geef aan dat u uw loon niet op tijd heeft ontvangen. Misschien legt uw werkgever uit waarom uw loon te laat is, of nog niet is betaald. Vraag uw werkgever om uw loon zo snel mogelijk te betalen.
Hoe lang mag de loonopschorting duren? Net zolang tot de zieke werknemer zich aan de voorschriften houdt. Zodra de werknemer zich aan de voorwaarden houdt, heeft hij met terugwerkende kracht alsnog aanspraak op het loon waarvan de betaling was opgeschort.
Als uw werkgever financiële problemen heeft, is er een grote kans dat het bedrijf failliet gaat en mogelijk wordt of bent u ontslagen. U komt in aanmerking voor een tegemoetkoming van het UWV als uw werkgever hierdoor uw loon niet meer kan betalen. De tegemoetkoming heet een uitkering wegens betalingsonmacht.
Als een werknemer zijn privérekeningen niet betaalt, kan dit leiden tot een loonbeslag. Het beslag wordt gelegd door een schuldeiser bij wie uw werknemer schulden heeft gemaakt. De schuldeiser komt betaling van openstaande rekeningen na bij de werkgever. Het is verplicht als werkgever om mee te werken.
De transitievergoeding bedraagt grofweg 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Er geldt geen minimale periode dat je in dienst moet zijn geweest. Als een ontslag plaatsvindt als gevolg van een combinatie van verschillende onvoldragen ontslaggronden, kan de vergoeding vermenigvuldigd worden met een factor 1,5.
De arbeidsovereenkomstenwet stelt dat de opzegvergoeding gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn, of met het resterende gedeelte van die termijn. De vergoeding omvat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals vermeld in uw arbeidsovereenkomst.
Als je werkgever jouw uitdrukkelijke toestemming heeft, kan je loon tijdelijk of permanent worden verlaagd. Je moet wel minimaal het wettelijk minimumloon verdienen. Als er een cao is, moet de loonsverlaging wel zijn toegestaan volgens de cao.
Wijziging arbeidsvoorwaarden door afspraken tussen werkgever en medewerker. In het loon en onkostenvergoedingen waarop de medewerker recht heeft volgens de arbeidsovereenkomst (cao), kan de werkgever in beginsel niet eenzijdig veranderen.
Stopt je loon als je ziek bent? Loon stopzetten bij ziekte mag niet zomaar, vertelt arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis van BAASZ Advocaten. Maar een werkgever mag wel maximaal twee dagen loon inhouden bij een ziekmelding. ,,Dit moet dan in de cao of arbeidsovereenkomst staan.
Werkgever en werknemer moeten hierover in redelijkheid afspraken maken; Werkgever mag geen min-uren verrekenen met salaris indien het niet-werken voor rekening van de werkgever behoort te komen; Afspraken in arbeidsovereenkomst en cao over min-uren moeten door werknemer nagekomen worden.
Bij 'Onbelast' kan een bedrag worden ingevuld, dat vervolgens geheel buiten de loonheffing en premies wordt gehouden. Op de loonstrook wordt het onbelaste bedrag dan ook getoond als 'sec' een bijtelling voor het netto loon. Wees er dan ook zeker van dat u de toeslag inderdaad onbelast mág verlonen.
Bij inhoudingen gaat het om bedragen die jij als werkgever voor je werknemers betaalt. Je kunt te maken krijgen met verplichte en niet-verplichte inhoudingen op het loon. Verplichte inhoudingen zijn bijvoorbeeld de premies voor volksverzekeringen en voor verplichte pensioenregelingen.
Als een werkgever een werknemer ontslaat, moet de werknemer meestal een ontslagvergoeding meekrijgen. In de volksmond noemen we dit ook wel een oprotpremie of gouden handdruk. Het woord oprotpremie klinkt eigenlijk best wel negatief.
Na het ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven. Dit is een overzicht waarop staat wat u nog krijgt uitbetaald. Zoals uw laatste salaris, vakantiedagen en vakantiegeld. Daarnaast hebt u misschien recht op een 13e maand, bonussen en het uitbetalen van overuren.
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.
Een deurwaarder mag alleen beslag leggen op uw loon of uitkering met toestemming van de rechter of overheid. U krijgt daarom eerst een vonnis, beschikking of dwangbevel. Een vonnis of beschikking is een uitspraak van de rechter. Een dwangbevel is een officiële brief van de overheid.
Uw beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95% van uw inkomen. Zo houdt u 5% van uw inkomen over om uw schulden mee af te lossen. In bijzondere situaties kunt u de deurwaarder vragen om uw beslagvrije voet te verhogen.
Aandachtspunten bij loonbeslag
Alleen gerechtsdeurwaarders en overheidsinstanties kunnen beslagleggen. Ontvangt een werkgever een verzoek tot betaling/beslaglegging van een incassokantoor, dan is dit geen officieel beslag. De werkgever dient de deurwaarder juiste informatie te verschaffen.
Loonsverhoging bij te late betaling
Dan heb je recht op loonsverhoging over het geld dat te laat is. Tussen de 4e en 8e werkdag krijg je per dag 5% loonsverhoging. Vanaf de 9e werkdag krijg je per dag 1% loonsverhoging. Het maximum is 50% loonsverhoging.
Wanneer een medewerker een deel van zijn salaris vroegtijdig wilt ontvangen, kan je de medewerker een voorschot betalen. Dit is loon dat je uitbetaald, dus het is belangrijk dat dit voorschot ook verrekend wordt op de loonstrook van de medewerker.
Wanneer je je salaris niet tijdig ontvangt, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. De meeste voorkomende oorzaken zijn: Een storing in het systeem dat gebruikt wordt voor het uitvoeren van de betalingen bij je werkgever of het payroll bedrijf. Een storing bij de bank.