De gebruikelijke prijs per kilo is 4 Deense kronen (0,54 euro), maar de kiloprijs was gisterochtend 15 kronen (iets meer dan 2 euro). De extreem hoge dagprijs werd veroorzaakt door schaarste aan haring die de goede maat heeft. Ideaal is 7 à 8 haringen per kilo.
Binnen de regio zijn de kosten €7,95.Landelijk €14,95 gekoeld transport. Regio: IJmond, Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Akersloot, Haarlem, Bloemendaal, Overveen, Bentveld, Aerdenhout, Zandvoort, Heemstede, Vijfhuizen, Zwanenburg en Amsterdam.
Ondanks dat het nu lijkt alsof je het best elke dag dit heerlijke visje kunt eten, wordt dit toch afgeraden. Dat zit zo. Naast dat de vis veel goede vetten bevat, is het zoutgehalte erg hoog. Daarom wordt geadviseerd om het te houden bij één keer per week vette vis.
Door het invriezen van de haring kan de vangst van 6 weken het hele jaar door geconsumeerd worden zonder veel kwaliteitsverlies. De gezouten haringen werden in een houten vat bewaard. Om het vele zout en daardoor de tranigheid van de haring te verhullen, werd de vis met een gesnipperd uitje gegeten.
Volgens het Voedingscentrum mag je per dag 1,5 gram natrium binnenkrijgen. Als je een normale gezouten haring eet, zit je al op 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten, kan geen kwaad.
In principe is haring gezond, met name door de goede vetten die in de vis zitten. Maar toch zijn er wel aantal nadelen waar je beter rekening mee kan houden. Door de conserveringsmethode heeft haring een hoog zoutgehalte, wat negatieve gevolgen kan hebben voor je bloeddruk.
Volgens het Visbureau is de volvette haring met name een echte omega 3-bom.Dit zorgt onder andere de hersenen gezond te houden en helpt hart- en vaatziekten tegen te gaan. ,,Haring staat bekend om zijn omega 3-, 6- en 9-vetzuren”, zegt ook Velzeboer. ,,Dat zijn allemaal onverzadigde vetzuren en dat maakt het gezond.
Het eten van rauwe haring met uitjes is een typisch Nederlandse delicatesse. Elk jaar wordt de opening van het haringseizoen gevierd op vlaggetjesdag, als de haring vet genoeg is om opgegeten te worden.
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Vinho Verde, Rías Baixas, Muscadet en ook droge Sherry's als Manzanilla en Fino zijn goede haringmaatjes.
Ze zitten in een plastic zakje met nog een beetje pekel. Door de pekel kun je de haring wel een of twee dagen later nog schoonmaken en opeten. Schoongemaakte haring moet je direct opeten." Opnieuw invriezen lijkt Den Heijer niet verstandig.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Lekker en boordevol omega 3
Maatjesharing bevat een flinke dosis vitamines, zoals vitamine A, B12 en D. Daarbovenop is deze vette vis rijk aan omega 3-vetzuren. De vetzuren beschermen je tegen hart- en vaatziekten en bieden ondersteuning in het functioneren van de hersenen.
Uiteindelijk bleven er vier supermarkten over waarvan de haring wel een ruime voldoende scoorde, namelijk Albert Heijn, Dirk, Vomar en Plus.
In principe is het één en hetzelfde visje. Het verschil zit hem hierin: volgens de wet mag maatjesharing alleen als Hollandse Nieuwe verkocht worden vanaf de officiële start van het haringseizoen in juni tot en met september. Mits hij in dat verkoopjaar gevangen is.
De nieuwe zijn wat blanker aan de binnenkant en zilver aan de buitenkant'. Volgens Koning herken je oude haring ook aan de kleur: 'Die zijn wat donkerder omdat ze een heel jaar lang in de vrieshuizen hebben gestaan. En bij het snijden kan je het zien aan de hoofdjes, die zijn wat ouder.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Advies Hartstichting
Kies bij voorkeur voor vette vis, zoals zalm, haring of makreel.
Vette vis bevat speciale onverzadigde vetten, de zogenaamde omega-3 vetzuren.Deze vetten zijn goed voor het cholesterolgehalte en vooral ook voor het hart. Eet daarom 1 tot 2 keer per week vis. Kies bij voorkeur voor vette vis zoals zalm, sardines, haring of makreel.
Traditioneel eet je haring met uitjes van de staart, maar met haring kun je heel veel kanten op.
De haring is al jaren een typisch Hollandse lekkernij. Toch zijn de fans van de vis vooral onder de ouderen van onze samenleving te vinden.
Zo eet je Hollandse Nieuwe
Er zijn dus twee manieren om deze vis netjes te eten. Zo kun je hem keurig in stukjes snijden en dan eet je 'm met een vorkje, met wat uitjes of zuur erbij. Of je hapt de haring af. Dat pak je zo aan: pak met de hand de staart vast, tussen je duim en wijsvinger.
Paling, zalm en haring
De juiste voeding zorgt voor een betere gezondheid van de hersenen. De hersenen bestaan voor meer dan de helft uit vet dat qua vetzuren grotendeels overeenkomt met het soort vet in vette vis. Paling, zalm en haring bijvoorbeeld zijn rijk aan deze omega- 3-vetzuren.
Haring zit boordevol goede voedingstoffen. De eiwitten van de haring zijn van hoge kwaliteit en zijn goed voor onze spieren, organen en zenuwstelsel. Het vet van de haring bestaat uit onverzadigde vetzuren (omega-3), die het cholesterolgehalte in het bloed verlagen en de kans op hart-en vaatziekten.
Door het eten van vette vis krijgt je lichaam een shot van vitamine B8 waardoor je huid gezond blijft. Een tekort aan deze vitamine kan zorgen dat je huid schilferig is en dat wil je natuurlijk niet. Ook zit er een vette vis, zoals zalm en haring omega-3.