Je baby kan er wel een punthoofd aan over houden maar deze zal na een paar dagen wegtrekken. Ook kan een vitamine K injectie worden gegeven om kleine bloedinkjes bij je baby te verhelpen. Deze ingreep mag alleen door een gynaecoloog in het ziekenhuis worden verricht.
Dit kan tijdens de zwangerschap ontstaan of in de eerste weken na de bevalling*. Een afgeplat hoofdje komt bij acht op de tien baby's voor. De fontanellen van een baby zijn nog niet gesloten, omdat de schedel van een baby nog niet volgroeid is.Dit gebeurt bij de leeftijd van 1 tot 2 jaar.
Het hoofdje van pasgeboren kinderen is nog mooi rond. De afplatting van het hoofdje ontstaat in de eerste weken tot een maand of vier na de geboorte. Na de leeftijd van 4 maanden neemt de afplatting van het hoofdje meestal af, omdat kinderen dan steeds minder op hun hoofd kan gaan liggen.
Het caput succedaneum: Deze bult zit meestal midden op het achterhoofd maar kan overal op de schedel zitten. De bult zit over de schedelnaden heen en verdwijnt binnen een paar dagen.
Als je baby ongeveer 2 tot 3 maanden oud is, kan de zachte plek aan de achterkant van het hoofd van je baby zich sluiten. De zachte plek aan de voorkant kan zich sluiten rond de tijd dat je peuter 18 maanden oud wordt.
Leg je baby vanaf het begin afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts wanneer je je baby in bedje ligt. Ook als je baby een voorkeurshouding heeft, is het belangrijk het hoofdje regelmatig naar de andere kant te draaien. Het beste is om je baby met ieder slaapje op een andere kant te leggen.
De hersenen van de baby worden weldegelijk al beschermd. Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen.
Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.
Als er een bult op de hoofdhuid of het voorhoofd zit, leg er dan gedurende 20 minuten ijs op door een ijszak, een zak met bevroren erwten of ijsblokjes in een washand te gebruiken. Ga in de eerste nacht na het ongeval twee keer, of om de drie tot vier uur bij je kind kijken.
De meeste mensen hebben na een paar weken geen klachten meer.Soms blijven sommige klachten langer. U bent bijvoorbeeld nog snel moe.
Als uw baby een platter hoofd heeft
In de eerste levensjaren kan de schedel snel groeien. De hersenen groeien dan ook snel. Als de hersenen stoppen met groeien, gaan de schedelnaden dicht. Bij ongeveer 1 van de 5 baby's is de vorm van de schedel anders in de eerste maanden na de geboorte.
Mogelijke oorzaken
Over het algemeen is het zo dat een baby zich overstrekt als reactie op negatieve prikkels, zoals pijn en stress. Bekend is dat baby's onrustig worden als ze: Te veel prikkels tegelijk krijgen, zoals lawaai, hard gepraat, fel licht, een te koude of te warme omgeving.
Voorkeurshouding is een probleem dat speelt bij baby's in de eerste zes levens- maanden. Meteen na de geboorte draaien baby's hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
Een vervorming van de schedel kan reeds bij de geboorte aanwezig zijn (aanleg) of ontstaan bij eenzijdige ligging. Door het overmatig eenzijdig liggen ontstaat een drukpunt aan één zijde van het hoofdje, wat een afvlakking daarvan kan geven.
Baby's worden vaak languit liggend op hun rug neer gelegd. Dit wordt meestal geadviseerd, zodat het kind goed kan ademen. Als hij languit op zijn rug ligt, zonder enige kanteling, kan hij namelijk zijn middenrif (de belangrijkste ademhalingsspier bij deze ziekte) zo efficiënt mogelijk gebruiken.
Door kinderen vrij te laten bewegen, leren ze veilig te vallen. En doordat hun motoriek verbetert, leren ze zich opvangen bij een val. Zo worden ze minder angstig en durven ze steeds meer. Die op het oog zo kwetsbare hoofdjes kunnen gelukkig dus wel tegen een stootje.
Na een klap op het hoofd zijn er dingen die je kunt doen om de ernst van het letsel te beoordelen. Laat je kind minstens twee uur rusten en hou hem of haar ondertussen goed in de gaten. Geef iets te drinken, maar geen pijnstillers. Als het echt teveel pijn heeft en een pijnstiller nodig heeft, ga dan naar de dokter.
Het wekadvies thuis moet als onveilig worden beschouwd bij de categorie waarvoor volgens de criteria een CT schedel/hersenen gemaakt zou moeten worden. Voor kinderen boven de 6 jaar en volwassenen met een zeer licht letsel waarbij er geen indicatie bestaat voor een CT schedel/hersenen, is het wekadvies overbodig.
Uw kind heeft een (lichte) hersenschudding opgelopen na een val of een stoot tegen het hoofd. Omdat er een kleine kans bestaat op het ontstaan van complicaties krijgt u een wekadvies mee. Dit houdt in dat u, in de 24 uur na het ongeval, regelmatig controleert of uw kind bij bewustzijn is.
De grote fontanel is dichtgegroeid als je kind tussen de 6 maanden en 1,5 jaar oud is; de kleine na ongeveer 8 weken. Als je denkt dat de grote fontanel gesloten is voor de leeftijd van 6 maanden of nog niet na 1,5 jaar, is het verstandig om dit te bespreken met de jeugdarts.
De kleine fontanel aan de achterkant en die aan de zijkant zijn dichtgegroeid rond de leeftijd van 6 maanden. 7. De grote fontanel sluit zich als je kindje tussen de 12 en 18 maanden is.
Als er geen evenwicht is tussen vochtverlies en vochtinname, meestal door braken en/of diarree, kunnen baby's en peuters snel uitdrogen. Symptomen zijn minder of niet meer plassen, diepliggende oogbollen, gewichtsverlies, droge slijmvliezen en bij baby's een ingevallen fontanel.