De Galaxy S9 ontving als laatste de beveiligingspatch van maart 2022. Simpel gezegd waren Samsung en Google tot die maand deels verantwoordelijk voor de beveiliging van jouw toestel. Deels, want een zekere verantwoordelijk draag je natuurlijk altijd zelf.
In maart 2020 ontvingen de telefoons hun laatste grote Android versie-update (naar Android 10), het afgelopen jaar werden ze eens per kwartaal nog van beveiligingsupdates voorzien. Het beëindigen van de ondersteuning hoeft niet per se te betekenen dat de S9 en S9+ nooit meer ge-update worden.
De Samsung Galaxy S9 en S9+, die in maart 2018 op de markt kwamen, ontvangen de Android-beveiligingsupdate voor de maand maart 2022.
Samsung toestellen zijn veilig voor normaal gebruik, óók na afloop van de softwaresupportperiode. Dat software een kwetsbaarheid bevat, betekent niet dat de software ook onveilig is. Bovendien is het updaten van software maar een van de vele maatregelen die Samsung neemt om haar telefoons veilig te houden.
Samsung stopt na vier jaar met regelmatige updates voor Galaxy S9-telefoons. Samsungs Galaxy S9- en S9+-smartphones krijgen geen regelmatige updates meer. In het afgelopen jaar kregen de telefoons nog ieder kwartaal een update, vanaf nu krijgen ze alleen nog bij uitzondering beveiligingsupdates.
Android bevat overigens wel standaard bescherming tegen malware. Google Play Protect controleert apps bij installatie en scant geregeld je apparaat. Bovendien geeft de functie Safe Browsing in de Chrome-browser waarschuwingen voor websites die mogelijk gevaarlijk zijn.
Als we alle Android Smartphones bekijken zijn er twee die er qua beveiliging er hoog bovenuit steken: Google Pixel 3: Dit is één van de veiligste telefoons op de markt. Veel beveiligingsfuncties zitten er standaard op met regelmatige updates.
De strenge app-controle heeft er wel voor gezorgd dat ook Android bepaalde maatregelen heeft genomen om de veiligheid te verhogen. Toch blijft iOS en daarmee iPhone de meest veilige telefoon wanneer je jezelf wilt beschermen tegen hackers.
De Galaxy S9 was sinds 16 maart 2018 in 20 verschillende landen beschikbaar, waaronder België en Nederland.
Je kunt in het belmenu van jouw telefoon *#06# invoeren, dan krijg je het IMEI nummer te zien op je beeldscherm. Het IMEI nummer is uniek voor jouw telefoon en de fabrikant kan het gebruiken om te achterhalen hoe oud jouw toestel is, wanneer er bijvoorbeeld bepaald moet worden of de fabrieksgarantie geldig is.
Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar, Samsung smartphones 4 jaar en bij Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.
De S10 komt standaard met 128 GB; 2 keer zoveel als de standaard uitvoering van de S9. Daarnaast is er ook meteen een versie met 512 GB beschikbaar. De S10 Plus spant de kroon: het is de eerste smartphone ooit met maar liefst 1 terabyte aan geheugen.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Verschillende software kenmerken
Wanneer de meest belangrijke kenmerken van de software vergeleken worden met elkaar, dan ontstaan er duidelijke verschillen op het gebied van veiligheid. De iOS software van Apple ziet er onder de streep een stuk veiliger uit dan Android.
Android: 'Vind mijn apparaat'
Instellingen > Beveiliging en locatie > Beveiliging. Tik op 'Vind mijn apparaat' en schakel het zo nodig in. Verder moet op play.google.com/settings bij het apparaat een vinkje staan onder 'Zichtbaarheid'.
Laten we meteen vaststellen dat Android, als besturingssysteem, zeer veilig is. Het beschikt over meerdere beveiligingslagen om malware op afstand te houden en zaken die je gegevens of het systeem zelf in gevaar zouden kunnen brengen zijn alleen uitvoerbaar na je specifieke toestemming.
Virusscanner Android
De Consumentenbond adviseert Androidgebruikers om een virusscanner te installeren, net zoals je gewend bent op Windows. Maar in zijn advies gaat de bond helaas zelf de mist in: gebruik een betaalde antivirus-app, want die zijn beter in het herkennen van malafide apps en phishingsites.
Een antivirus-app is niet alleen de beste manier om malware op uw Android-telefoon automatisch te detecteren en te verwijderen, maar ook om te voorkomen dat uw telefoon in de toekomst geïnfecteerd raakt. Installeer AVG AntiVirus voor Android om uw Android-apparaat in realtime te beschermen tegen malware.
Is de S8 nog steeds een goede telefoon voor 2021 en daarna? Is de Galaxy S8 achterhaald? Zelfs al krijgt de S8 geen Android OS updates meer, Samsung ondersteunt deze telefoon nog steeds met veiligheidspatches, hoewel verwacht wordt dat dit stopt rond het einde van de lente 2021.