Stinkt je was na het reinigen van je wasmachine nog steeds? Misschien gebruik je dan te veel of te weinig wasmiddel. Ook kun je een kopje schoonmaakazijn aan de was toevoegen en de was daarna nog eens laten draaien. Schoonmaakazijn neutraliseert vieze geurtjes en dit product zorgt dan ook voor een fris ruikende was.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Draai een was op 90 graden of hoger
Draai een was zonder wasgoed op 90 of 95 graden. Door de hoge temperaturen worden stinkende bacteriën verwijderd en komen kalkresten los. Voeg een vaatwastablet of bleekwater toe in plaats van wasmiddel voor een optimaal en fris effect.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.
Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood. Laat daarom één keer in de twee weken je wasmachine op op hoge temperatuur draaien. Bijvoorbeeld 90 graden. Doe eerst een flinke scheut soda in je trommel, voorwasbakje en hoofdwasbakje en laat je wasmachine zijn ding doen.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Vaatwastabletten reinigen jouw wasmachine ook grondig. Vaatwastabletten zijn goed in het bestrijden van vetluis. Plaats 1 of 2 vaatwastabletten in de wasmiddellade en zet de kookwas aan.
Hierdoor was je ook nog eens zuiniger en blijft je wasmachine langer goed. Als wasverzachter zijn er verschillende soorten azijn inzetbaar. Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat.Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter.
De wasmachine
De handdoeken kunnen achtergebleven viezigheid en vocht absorberen waardoor ze gaan stinken. Het is daarom goed de machine maandelijks te reinigen.
Voorkom of verhelp dit door regelmatig je wasmachine van binnen te reinigen. Je kunt dit doen door eens in de twee maanden een lege machine (zonder wasgoed) op 90 graden te laten draaien, met een schep soda en twee kopjes azijn in plaats van wasmiddel of wasverzachter.
#1 Mijn wasgoed stinkt na het wassen
Dan is het aan te raden om een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine te doen (let wel op met gekleurde was). Azijn werkt neutraliserend. Ook kan het helpen om de kleding buiten te laten drogen.
Je laat vochtige was te lang in de machine of wasmand liggen. De vochtige kledingstukken beginnen te broeden en, je raadt het al, gaan behoorlijk muf ruiken. Je wast stinkende kleding niet snel genoeg. Dat is vooral bij sportkleding waarin overmatig gezweet wordt een belangrijke factor.
Stinkt je was na het reinigen van je wasmachine nog steeds? Misschien gebruik je dan te veel of te weinig wasmiddel. Ook kun je een kopje schoonmaakazijn aan de was toevoegen en de was daarna nog eens laten draaien. Schoonmaakazijn neutraliseert vieze geurtjes en dit product zorgt dan ook voor een fris ruikende was.
Je wasmachine heeft moeite met het detecteren van de wasparfum. Dit kan komen doordat het wasverzachterbakje niet goed schoon is of doordat de wasmachine het gewoon niet ''ziet''. Je zou dan een scheutje natuurazijn kunnen toevoegen zodat de wasmachine het optimaal kan detecteren.
Buiten het feit dat het beter is voor je kleding, is het ook geweldig voor je wasmachine! Deze wordt zo namelijk direct ontkalkt wanneer je vaker azijn toevoegt aan je was. Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet.
Kleding wassen met azijn: kan dat? Ja, je kunt kleding wassen met azijn. Het is een effectief schoonmaakmiddel dat reinigt, kalk verwijdert en bijvoorbeeld bacteriën en schimmels bestrijdt. Bovendien wordt het water 'zachter', door het kalk dat het azijn eruit verwijdert.
Als wasverzachter
Azijn haalt de kalk uit het water, waardoor het zachter wordt en je kleding dus ook. Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water.
“Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af. We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen. Ze slijten er sneller door”, laat ze weten.
Een van de beste manieren om vetluis te bestrijden is door regelmatig een kookwas te draaien, op 90 graden. Dit doe je natuurlijk zonder wasgoed erin. Door de hoge temperatuur worden de bacteriën gedood en lossen het vet, vuil en zeepresten op. Doe dit één keer per maand of vaker als je veel op lage temperaturen wast.
Ook soda is een prima middel om de wasmachine vet, vuil en kalkvrij mee te maken. Gebruik niet meer dan een halve kop soda. Doe dit in de lege trommel, kookwas aan en voordat je het weet is je wasmachine weer brandschoon.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Je kunt azijn het beste gebruiken in combinatie met een mild wasmiddel, zodat het je huid niet gaat irriteren.
Azijn i.p.v. wasverzachter
Azijn ruikt nogal pittig dus het klinkt misschien gek om het te gebruiken bij je wasgoed. En toch is het een uitstekend alternatief voor wasverzachter. We kunnen je al meteen geruststellen: de azijngeur verdwijnt op je gewassen textiel.