De Slag bij Waterloo is een van de belangrijkste en meest bekende veldslagen uit de moderne tijd. De slag betekende de definitieve ondergang van de Franse generaal Napoleon Bonaparte, die verslagen werd door een Europees coalitieleger van Engelse, Pruisische en Nederlandse troepen.
Op 18 juni 1815 ontmoetten de militaire genieën Napoleon en Wellington elkaar voor het eerst en het laatst, bij de Slag bij Waterloo in de Zuidelijke Nederlanden. De Franse keizer had echter niet meegekregen dat de Britse hertog een nieuwe strategie had en verloor daardoor van zijn grote rivaal.
Op 18 juni 1815 werd Napoleon bij Waterloo definitief verslagen door een bondgenootschap van Britten, Pruisen en jawel ook Nederlanders. In het stralende middelpunt zien we, te paard, de opperbevelhebber van het Brits-Nederlandse leger, de hertog van Wellington.
Op 18 juni 1815 viel het Franse leger onder bevel van Napoleon en maarschalk Michel Ney meerdere keren aan, maar de Britten, onder leiding van de hertog van Wellington, hielden stand en toen de Pruisen van Blücher zich 's avonds bij de Britten aansloten, verloor Napoleon de Slag bij Waterloo.
Napoleon Bonaparte werd hier definitief verslagen door een coalitie van enerzijds Britse, Nederlandse en Hannoverse eenheden onder opperbevel van Wellington en anderzijds een Pruisisch leger onder commando van maarschalk von Blücher.
Napoleon is tijdens zijn ballingschap op het eiland St Helena overleden aan de gevolgen van maagkanker. Hij is niet vergiftigd en de Britten hebben hem dus niet vermoord.
Hij heeft ruim drie miljoen doden op zijn geweten, maar wordt nog altijd vereerd: Napoleon Bonaparte. Volgend jaar is het 200 jaar geleden dat hij bij Waterloo zijn laatste en beroemdste nederlaag leed.
Dit staat vast: op 5 mei 1821 – nu tweehonderd jaar geleden – overleed Napoleon Bonaparte op het eiland Sint Helena. De dag erna voerden artsen een autopsie uit op het lichaam van de gevallen keizer. Conclusie: Napoleon was gestorven aan maagkanker.
Twee echtgenotes, twee keizerinnen en drie grote liefdes. Maar ook 60 relaties en ontelbare escapades vormden een belangrijk onderdeel in het roemruchte leven van Napoleon Bonaparte.
Napoleon werd eerst begraven in Sint-Helena. Maar in 1840 werd besloten om Napoleons lichaam over te brengen naar Parijs waar hij begraven werd in de Dôme des Invalides. De zoon van Napoleon, Napoleon II, overleed aan tuberculose in Wenen.
TAAL. Napoleon sprak oorspronkelijk geen Frans, alleen Corsicaans dialect. Hij ging als 9-jarige naar Frankrijk om de taal te leren.
Zeven dagen na aankomst op Sint-Helena werd Napoleons lichaam opgegraven. Dit gebeurde 's nachts en duurde in totaal negen uur. Zijn gebalsemde lichaam werd bewaard in vier kisten, bestaande uit verschillende materialen waaronder lood, tin en hout.
Bron: Wikimedia. Op 15 augustus 1769 werd Napoleon Bonaparte geboren in Ajaccio, de hoofdstad van het Franse eiland Corsica. Het Italiaanse gezin waarin hij opgroeide had het niet breed.
Aan de ene kant zien de fans Napoleon als hoeder van de idealen van de Franse Revolutie. Aan de andere kant zien zijn critici hem als de man die die idealen juist om zeep hielp: een dictator die de afgeschafte slavernij weer invoerde en met zijn oorlogen miljoenen slachtoffers maakte.
'Beenderen van gesneuvelde soldaten Waterloo werden vermalen in suikerfabriek' Veel van de soldaten die in 1815 bij de beroemde Slag bij Waterloo zijn gesneuveld, zijn mogelijk vervolgens de suikerfabriek ingegaan. Omwonenden hebben destijds hun lichamen opgegraven en de beenderen naar een suikerfabriek gebracht.
Jean-Christophe Napoléon (32) is een nazaat van Napoléon Bonaparte en een rechtstreekse nakomeling van Napoléon III. Hij is door zijn grootvader aangewezen als hoofd van het keizerlijke Franse huis Bonaparte.
Napoleon leeft rond 1800, dus ongeveer 200 jaar geleden, in Frankrijk. Het is daar een tijd van grote onrust en geweld. De Franse koning wordt zelfs onthoofd.
Iemand verbannen is iemand voor straf wegsturen uit een land. Napoleon wordt wel tot keizer van het eiland benoemd en mag daar een leger van zeshonderd soldaten hebben. Maar Napoleon wil weer keizer van Frankrijk worden. Daarom ontsnapt hij in 1815 van Elba.
De laatste woorden van Napoleon waren, volgens Kate Williams. de biograaf van Joséphine: „France, armée, tête d'armée, Joséphine.” Eigenlijk een opsomming van vier van zijn grootste liefdes tijdens zijn leven, waaronder Joséphine.
Napoleon aapte Romeinse oratoren na
De grote sprekers van het Romeinse Rijk, de oratoren, staken hun arm altijd in hun toga, en Napoleon – net als vrijwel alle andere ambitieuze Europeanen – deed deze gewoonte na door zijn hand in zijn vest te steken wanneer hij een toespraak hield.
Napoleon had een Napoleoncomplex
Inmiddels weten we dat Napoleon helemaal niet zo klein was: 1,67 of 1,68 meter. Dat is niet ondermaats vergeleken met de gemiddelde negentiende-eeuwse lengte van 1,69 meter.
Hij stierf aan tuberculose in Schloss Schönbrunn in Wenen op 22 juli 1832. Het lichaam werd zoals in het Huis Habsburg gebruik was gebalsemd en bijgezet in de Kapuzinergruft. Zijn ingewanden en hart werden apart begraven.
Napoleon werd op Corsica geboren. Zijn vader was van adellijke Genuese afkomst. In de jaren voor de Franse Revolutie werd hij op het vasteland van Frankrijk tot artillerieofficier opgeleid. Bonaparte kreeg onder de Eerste Franse Republiek bekendheid.