In het kort beschrijf je het hele onderzoek: de aanleiding of de probleemanalyse, de vraagstelling, de opzet van het onderzoek, de resultaten en de belangrijkste conclusies en aanbevelingen. Het is belangrijk dat je goed de hoofd- en bijzaken kunt scheiden.
Onderzoeksmethoden zijn specifieke benaderingen om data te verzamelen en te analyseren (i.e., de dataverzamelingsmethoden en de data-analysemethoden), zodat je je onderzoeksvraag kunt beantwoorden.
Elk onderzoek volgt de 7 stappen van de wetenschappelijke onderzoeksmethode: onderzoeksvraag, hypothese, benodigdheden, werkwijze, waarneming, besluit en reflectie.
Een onderzoeksplan bestaat uit twee delen: Je probleemoriëntatie met hierin je doelstelling, probleemstelling en onderzoeksvragen. Dit onderdeel beschrijft wat je wilt onderzoeken en waarom. Je onderzoeksopzet met hierin je onderzoeksmethoden en onderzoeksontwerp.
De onderzoekscyclus bestaat uit zes fasen: probleemanalyse, onderzoeksplan, uitvoering, resultaten, conclusies en rapportage.
Onderzoek kan worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën: verkennend, beschrijvend en causaal. Elk type onderzoek heeft een ander doel en kan alleen op bepaalde manieren worden gebruikt.
Een onderzoek is altijd gebaseerd op bepaalde gegevens: data. Je begint daarom met onderzoeken hoeveel en welke informatie de bestaande literatuur je over dit onderwerp biedt.
In het onderzoeksplan plan je het onderzoek. Daarvoor geef je per deelvraag aan wat de bron is van de informatie die je zoekt, welke methode je gaat gebruiken om die informatie te verkrijgen en wanneer je die deelvraag gaat beantwoorden. Dat kun je het beste doen in een tabel: De deelvragen heb je zelf opgesteld.
Kenmerken zijn de eigenschappen van de eenheden waarover je uitspraken doet op basis van de onderzoeksresultaten.
In je doelstelling (of onderzoeksdoel) van je scriptie leg je uit wat je met je onderzoek wilt bereiken en waarom je het onderzoek uitvoert. Je bepaalt je doelstelling op basis van je probleemanalyse en probleemstelling.
Het doel van een onderzoeksverslag is om duidelijk vast te leggen hoe het onderzoek is verlopen, zodat een lezer van het verslag precies zou kunnen begrijpen wat er allemaal gebeurd is en het onderzoek in principe na zou kunnen doen.
Fase III: Bevestigend therapeutisch: testen in de medische praktijk van de uiteindelijke dosering op bruikbaarheid en effectiviteit bij grotere aantallen patiënten. Vergelijking met een bestaand middel of placebo. Ook wordt gekeken naar de veiligheid op korte en langere termijn.
Fase 3 – derde stadium klinisch onderzoek
Bij deze studies gaat het om de vergelijking tussen bestaande behandelingen en de nieuwe behandeling (met een nieuw medicijn, een nieuwe combinatie van medicijnen of een nieuwe chirurgische ingreep).
De onderzoeksvraag en deelvragen
De kern is natuurlijk de centrale vraag die vervolgens uiteen valt in verschillende deelvragen. Voor het opstellen van jouw relevante onderzoeksvragen is het van belang dat je bepaald wat voor soort onderzoek je uitvoert.
Het onderzoeksdesign, of kortweg het design, is een systematische weergave van de meetmomenten bij de te onderscheiden groepen. Elk onderzoek heeft een design en een goed begrip ervan is van cruciaal belang: het is in sterke mate bepalend voor de interne (of liever methodologische) validiteit.
Wat zijn onderzoeksinstrumenten? In kwantitatief onderzoek bestaan de onderzoeksinstrumenten -of meetinstrumenten- uit de vragenlijsten of observatieschema's waarmee je de afhankelijke variabelen meet.