Pannen voor de inductiekookplaat
De pannen die voor de inductiekookplaat worden gebruikt, moeten van metaal zijn, magnetische eigenschappen bezitten en een voldoende grote bodem hebben. Pannen waarmee al eerder op een gaskookplaat is gekookt, zijn niet meer geschikt voor inductiekoken.
Een pan is geschikt voor inductie als deze magnetisch is én een platte bodem heeft. Dat de pan magnetisch is, is belangrijk voor het werkingsmechanisme van de inductieplaat dat berust op de overdracht van elektronen.
Kortom: Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt. Hebben jouw pannen de magneettest niet doorstaan of is de bodem erg vervormd? Kijk dan voor nieuwe pannen.
Is de spoel van de kookplaat zwak dan is meer metaal nodig in de pan. Bevat de pan weinig magnetiseerbaar metaal dan zal een krachtigere spoel nodig zijn. Bevat zowel de pan weinig magnetiseerbaar metaal en de inductiekookplaat weinig koper op de spoel, dan kan het gebeuren dat de combinatie niet werkt.
Als jouw oude pan gemaakt is van magnetiseerbaar metaal, heb ik goed nieuws: je kunt deze gewoon blijven gebruiken. Inductie werkt met magnetisme, dus de onderkant van je pan moet magnetiseerbaar zijn. Dit kun je simpelweg testen door een (koelkast)magneet tegen de onderkant van de pan te houden.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Een pannenset voor inductie
Alle pannensets van IKEA zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en geschikt voor alle kookplaten, zo ook voor inductie.
Pannen voor inductie hoeven dus geen ijzeren of gietijzeren kookoppervlakte te hebben. Met een geëmailleerd laagje, tefal, keramiek en dergelijke werkt het net zo goed. Het is zelfs zo dat er vaak wat koper of aluminium in de bodem verwerkt zit zodat de warmte beter wordt verdeeld over de pan.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Gietijzeren pan van gas naar inductie
Het is een fabel dat gietijzeren pannen die op een gasfornuis gebruikt zijn niet meer op inductiekookplaten zouden kunnen werken. Het klopt dat doordat een gasvlam niet overal even warm is de bodem van een pan lichtelijk kan vervormen.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Jahoor, dat kan*. De kookplaat is bestand tegen grote veranderingen in temperatuur, het gaat om een vitrokeramische kookplaat, zoals dat heet, en die zijn gemaakt met temperatuurschommelingen als grootste uitdaging.
Een pan kan op inductie indien de bodem van de pan genoeg magnetiseerbaar metaal bevat om het elektromagnetisch veld dat door de spoelen van de kookplaat wordt opgewekt, te sluiten. Hoe meer magnetiseerbaar metaal in de bodem van de pan, hoe beter de pan zal werken op de inductie kookplaat.
Koop je een goedkoop dun emaille pannetje bij een discounter, dan is deze inderdaad magnetisch maar absoluut niet geschikt voor de intense warmte overdracht van de kookplaat.
Al ons kookgerei van geëmailleerd gietijzer* of rvs of met een anti-aanbaklaag is geschikt voor inductiekookplaten, en dit geldt ook voor onze geëmailleerde fluit- en waterketels. De Le Creuset braadpan, een culinaire klassieker, is al bijna een eeuw lang geliefd bij koks over de hele wereld.
De energieprijzen in jouw situatie
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Bij correct gebruik van je inductiefornuis is er echter geen gevaar. Enkele tips voor correct gebruik: Zorg ervoor dat de kookpot de plaat volledig bedekt: gebruik geen te kleine kookpotten en plaats de kookpotten steeds mooi centraal op de kookplaat. Gebruik enkel kookpotten die geschikt zijn voor inductiekoken.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Bij een inductiekookplaat nooit een binnenlade of een gewone besteklade onder je kookplaat zetten! Inductie heeft meer circulatie nodig dan de gewone keramische en je bestek gaat idd heel erg warm worden ,alsook de bestekindeling.
Niet zoals op gas waarbij je het vuur gelijk heel hoog zet, dan gaat het mis op inductie. Rustig opwarmen, even geduld hebben tot de pan goed op temperatuur is (heet tot de rand) en daarna kan de temperatuur verder omhoog en kun je perfect wokken.
Met elektrisch koken verbruik je gemiddeld zo'n 450 kilowattuur per jaar, maar je hebt ook waarschijnlijk ook ooit gehoord van inductie kookplaten en vraagt je misschien af wat verbruikt een inductie kookplaat? Het verbruik hiervan ligt een stuk lager, namelijk 175-200 KWh per jaar.