Schoolkind. Een schoolkind is een kind dat (basis)onderwijs geniet. In Nederland zit een schoolkind in groep drie tot en met acht van de basisschool. In Vlaanderen volgt het kind het eerste tot het zesde leerjaar van de lagere school.
Peuters leren dat ze er anders uitzien dan andere kinderen en volwassenen. Ze beginnen hun identiteit te vormen. Ze leren ook al een beetje wat 'wel en niet mag' (sociale normen). Peuters merken al verschillen op tussen meisjes en jongens en ze hebben nog steeds veel behoefte aan lichamelijk contact.
Een kind van zeven kent zo'n 20.000 woorden en kan ongeveer 200 woorden lezen. Dit jaar zal je kind nóg meer woorden leren lezen én schrijven. Hij zal hele zinnen op papier zetten, inclusief punten en komma's. Wat taalontwikkeling betreft lopen jongens trouwens gemiddeld anderhalf jaar achter op meisjes.
Rond de 2,5 a 3 jaar komen kinderen op het idee om 'waarom'-vragen te stellen. Dit is een stuk moeilijker, dus je kind wil hier veel mee oefenen. Vandaar de eindeloze stroom met vragen…
Bij peuters is de ontwikkelingsvoorsprong al iets duidelijker te herkennen. Zo is een hoogbegaafde peuter zeer ondernemend, motorisch erg vaardig en zelfstandig. Daarnaast hebben ze een goede ruimtelijke oriëntatie en ontwikkelen ze snel het begrip voor bijvoorbeeld kleuren, cijfers en hoeveelheden.
De meeste kinderen beginnen zo rond de drie jaar met het stellen van 'waarom-vragen'. Het kind is nieuwsgierig en wil weten en begrijpen. Door middel van 'waarom-vragen' breidt het kind zijn kennis van en begrip over de wereld om hem heen uit door het gebruik van de taal.
7-10 jaar. Voor kinderen in deze leeftijd zijn vriendschappen erg belangrijk. Ze spelen vooral met kinderen van de eigen sekse en gaan met hen vriendschappen aan. Doordat ze uitzoeken met wie ze het best kunnen opschieten, wisselen de combinaties nog wel eens.
Lego, knutselsets, knuffels, speelfiguren en speelsets, buitenspeelgoed, spelletjes, educatief speelgoed, kinderboeken en videogames zijn de populairste cadeaus voor een kind van 7 jaar.
Voor een zevenjarig kind is onafhankelijkheid heel belangrijk. Dan bedoelen ze niet alleen dat ze zich zelf willen aankleden ( en zelf bepalen wat ze aantrekken) en hun eigen tanden kunnen en willen poetsen. Ze willen ook belangrijke beslissingen zelf nemen.
Een kind is een kleuter in de leeftijd van 4 tot 6 jaar.
Een leeftijd waarin het grote stappen neemt. De basisschool is daar het beste voorbeeld van. Kleuters gaan naar school. En daarmee verandert er veel.
De peutertijd duurt tot de leeftijd van 4 jaar. Daarna wordt je kindje een kleuter en mag hij naar de basisschool. In de periode tussen 1 en 2 jaar wordt je kind vaak een dreumes genoemd. De term 'peuter' wordt ook weleens breder gebruikt, voor kinderen tussen de 1,5 en 4 jaar.
Als dreumes (dus in zijn tweede levensjaar) groeit hij nog ongeveer 12 centimeter. Qua gewicht komt er nog ongeveer 3 kilo bij in dit jaar. Dat komt meestal omdat je kind als dreumes een stuk minder gaat eten en veel actiever is dan een baby.
Kinderen Tijdens je kindertijd zit je van groep 3 t/m groep 8 op de basisschool. Kinderen van 6 tot 12 jaar oud noemen we schoolkinderen. Je leert lezen, schrijven, rekenen en nog veel meer. Aan het einde van de basisschool lijkt een schoolkind absoluut niet meer op een kind uit groep 3.
Cognitieve ontwikkeling
Tussen 6 jaar en 7 jaar maakt je kind een grote sprong in zijn cognitieve ontwikkeling, omdat hij concreet leert denken. Hij denkt nog wel in plaatjes: wat hij leert, moet hij voor zich kunnen zien. kan getallen herkennen en schrijven en heeft begrip voor 'erbij' en 'eraf'.
De meeste kinderen starten met het herkennen en benoemen van kleuren als ze twee, drie jaar zijn. Aan het begin van groep 1 kennen de meeste kinderen de primaire kleuren rood, geel en blauw. Veel kleuters hebben ook al een lievelingskleur. Bij kleine meisjes is dat vaak roze.
Jongens van deze leeftijd spelen graag samen. Buiten wacht een wereld boordevol avonturen en ontdekkingen. Maar ook binnen kunnen ze zich urenlang vermaken met constructiespeelgoed, knutselen, puzzels en games. Ook spelenderwijs leren is welkom.
Meisjes van zeven jaar met een lengte van ongeveer 125 cm wegen gemiddeld 23 kg, met een minimum van ongeveer 20 kg en een maximum van 30 kg. Jongens van zeven jaar met een lengte van ongeveer 126 cm wegen gemiddeld 24 kg, met een minimum van 21 kg en een maximum van 29 kg.
Cognitieve ontwikkeling
De leeftijd van 7 jaar wordt ook wel beschouwd als een scharnierleeftijd; het leven van het kind is voor en na deze leeftijd heel verschillend.
Vanaf de leeftijd van 2 jaar speelt emotioneel begrip een grote rol in empathisch gedrag. Hoewel emotioneel begrip al langzaam ontwikkelt tijdens de eerste levensjaren, is het pas rond het derde levensjaar zodanig ontwikkeld dat gesproken kan worden van begrip.
Duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Probeer zoveel mogelijk duidelijke regels te stellen en op een heldere manier te vertellen wat je van je kind verwacht. Realistische verwachtingen. Elk kind ontwikkelt zich in een eigen tempo.
Bijna alle respondenten vinden 'genieten van het leven' de allerbelangrijkste waarde. Daarna volgen 'eerlijkheid' en 'vrijheid'. Ook vinden ouders het belangrijk hun kind te leren zelfstandig te worden. De minst populaire waarden zijn 'invloedrijk zijn', 'zelfingenomenheid' en 'rijkdom'.
De traditionele rolverdeling is die van de werkende vader, en de moeder die thuisblijft. Maar de tijden zijn veranderd. Uit onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen geschikt zijn om kinderen op te voeden.