Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
De WOZ-waarde is vaak een inschatting van de woningwaarde. Het is dus geen concrete woningwaarde, omdat er niet uitgebreid naar een woning wordt gekeken. Aan de hand van de WOZ-waarde kan de woningwaarde daarom niet direct bepaald worden. De taxatiewaarde ligt veel dichter bij de daadwerkelijke woningwaarde.
Het verschil tussen WOZ-waarde, vraagprijs en verkoopprijs
Zaken zoals een nieuwe carport of keuken zijn niet altijd bekend bij de gemeente en worden hierdoor lang niet altijd meegenomen in de berekening. In de praktijk is de verkoopprijs van een woning hierdoor gemiddeld tot maar liefst 20% hoger dan de WOZ-waarde.
In principe is er geen verschil tussen marktwaarde en taxatiewaarde. Als je een bestaand huis gaat kopen, wordt zowel bij starters als doorstromers de taxatiewaarde vastgesteld met behulp van een gevalideerd taxatierapport. In dat geval is de marktwaarde dus hetzelfde als de taxatiewaarde.
Verschil taxatiewaarde en verkoopwaarde
In theorie is er geen verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde. Een taxateur stelt de waarde van een huis vast, dit is het bedrag dat je kunt lenen bij de hypotheekverstrekker. De wet heeft bepaald dat je niet meer dan 100 procent van de woningwaarde mag lenen.
Een huiseigenaar heeft doorgaans weinig baat bij een hogere taxatiewaarde, zeker niet bij een verkoop. Want de markt bepaalt de verkoopprijs, niet de taxateur. Voor de koper is het belang groter, en met name bij de aanvraag voor een hypotheek.
Wanneer de taxatiewaarde van de woning lager ligt dan de koopsom dan gaat de hypotheekverstrekker uit van de lagere taxatiewaarde. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde kan je niet lenen en dien je daarom zelf te financieren.
Zo mag je sinds 2018 nog maar 100% van de waarde van een woning lenen – alles boven de taxatiewaarde betaal je van je eigen geld. Dit betekent dat je aardig wat spaargeld of overwaarde op je huidige woning moet hebben. Daarnaast is de vraagprijs van sommige huizen bewust laag ingestoken om ze aantrekkelijker te maken.
Het feit dat een taxatierapport zo duur is komt omdat er 4 hoofdkostenposten inbegrepen zijn in de prijs: de validatiekosten voor het NWWI, de aanschaf van een verplicht bodemrapport, de kosten voor de taxatiesoftware en de btw.
Meeste woningen verhandeld boven hun WOZ-waarde
Bij een kwart van de woningen kreeg de verkoper zelfs een prijs die meer dan 20 procent boven de WOZ-waarde lag. Een verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs en WOZ-waarde van 0 tot 20 procent komt het meest voor, bij ruim de helft van alle verkooptransacties.
De taxatie wordt uitgevoerd door een erkend taxateur. Deze bekijkt een woning en stelt vast wat de taxatiewaarde is van de woning. De kopende partij moet altijd een taxatie laten uitvoeren om een hypotheek te kunnen krijgen. De vraagprijs staat los van de taxatie.
Hoeveel procent van de verkoopwaarde is de WOZ-waarde? De WOZ-waarde heeft vaak geen invloed op de verkoopwaarde. De WOZ-waarde is slechts een waardeschatting en loopt bovendien een jaar 'achter': de waardepeildatum ligt altijd op 1 januari van het voorgaande jaar. Het geeft dus geen actueel beeld van de verkoopwaarde.
Bij verkoop van de woning tegen de lagere WOZ-waarde is er dus geen schenkbelasting verschuldigd. Maar let op: als u de woning voor een lager bedrag dan de WOZ-waarde verkoopt, is het verschil tussen de WOZ-waarde en de verkoopprijs wél belast met schenkbelasting.
Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde
Als je WOZ-waarde stijgt, wordt de waarde hoger ten opzichte van de schuld. Hierdoor loopt de bank minder risico. Vraag dus bij je hypotheekverstrekker na of ze een lagere hypotheekrente toepassen als je WOZ-waarde stijgt. Een telefoontje is vaak al voldoende.
Wil jij een woning verkopen of kopen, dan gebeurt dit altijd op basis van de taxatiewaarde van de woning. Een taxateur bezichtigt de woning en bepaalt de waarde van de woning op basis van een aantal punten die gelden voor alleen jouw woning.
woning, de oppervlakte van het perceel en de ligging. Daarnaast wordt er gekeken naar de grootte van de woning (oppervlakte en inhoud), het bouwjaar, en de omgeving waarin de woning zich bevindt. Staat het huis in een vergrijzend gebied of in een bruisende stad? Dit heeft allemaal invloed op de waarde van je huis.
Een taxatie is een betrouwbare manier om de waarde van een woning te bepalen. Het is een objectieve beoordeling van de waarde van de woning, gebaseerd op de marktomstandigheden en de kenmerken van de woning. Een ervaren taxateur zal de woning grondig inspecteren en een gedetailleerd rapport opstellen.
De meeste geldverstrekkers hanteren een geldigheidstermijn van 6 maanden. Dit wil zeggen dat op het moment dat de hypotheek aangevraagd wordt uw taxatierapport niet ouder dan 6 maanden mag zijn. Sommige geldverstrekkers hanteren een termijn van 3 maanden. Let dus goed op welke termijn uw geldverstrekker hanteert.
Een taxateur let bij het uitvoeren van een taxatie op verschillende zaken. Hij kijkt onder andere naar de woonoppervlakte, de inhoud, de energiezuinigheid en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Ook beoordeelt hij de onderhoudsconditie van de woning en analyseert hij de ligging en omgeving.
Sms dan KOOPSOM <postcode> <huisnummer> naar 8118 (1,50). Dit bedrag is exclusief uw gebruikelijke telefoonkosten. De informatie over koopsommen wordt maandelijks geactualiseerd.
Zo zou je in de Randstad over het algemeen meer moeten overbieden, dan wanneer je een huis in een klein dorpje op het oog hebt. Er is geen percentage dat geldt voor alle gemeentes, maar over het algemeen zou je in 2023 maximaal 8% boven de vraagprijs moeten bieden.
van ABN AMRO. De bank houdt er wel rekening mee dat het einde van de prijscorrectie in zicht komt en heeft haar prijsraming voor 2023 iets naar boven bijgesteld: van -6 naar -5 procent.
Nee, je kunt de taxatiewaarde niet beïnvloeden. De waarde wordt geheel onafhankelijk vastgesteld op basis van wat er tijdens de opname van het pand wordt waargenomen. De enige manier om de waarde te beïnvloeden is door het laten mee-taxeren van een verbouwing of woningverbetering.
Jouw woning dient namelijk als onderpand van de hypotheeklening. Daardoor is jouw maximale hypotheek ook gekoppeld aan de waarde woning van het huis. En omdat je sinds 2018 nog maar 100% van de woningwaarde mag lenen, heeft de taxatiewaarde direct invloed op de hoogte hypotheek.
Want wat als de taxatie lager is dan de koopsom? Het is simpel uit te leggen. Als de taxatiewaarde lager is dan de koopsom, dan kan je niet de volledige koopsom lenen bij een bank. Een bank financiert namelijk maximaal de taxatiewaarde.