Paraffine is een vloeistof die ingezet kan worden bij obstipatie bij paarden, honden en katten. Het kan ook ingezet worden in geval van koliek bij paarden. Paard: Dag 1: 2 tot 3 x 1 liter Dag 2: 1 x 1 liter Dag 3: 1 x 1 liter.Hond: Enkele malen per dag 5 tot 30 ml Kat: Enkele malen per dag 2 tot 5 ml.
Behandeling van koliek
Veroorzaakt door krampen of ophoping van gas. Deze vormen van koliek zijn over het algemeen thuis door de dierenarts te behandelen. Bijvoorbeeld met wat rondstappen, aangevuld met pijnstillers en darm-verslappers. Soms zijn de problemen ernstiger en is een operatie in een kliniek noodzakelijk.
Het paard mag tijdens de verstopping niets eten en moet regelmatig rustig stappen om de darm te laten ontspannen en weer in beweging te krijgen. Wel is het belangrijk dat het paard blijft drinken. Verstrek het water uit emmers, zodat je kan inschatten hoeveel hij gedronken heeft.
Paard: 1e dag 2 à 3 maal per dag 1 liter paraffine, 2e en 3e dag telkens 1 liter per dag, oraal, eventueel rectaal. Hond: 5 – 30 ml paraffine enkele keren per dag, oraal, eventueel rectaal. Kat: 2 – 5 ml paraffine enkele keren per dag, oraal, eventueel rectaal.
Na koliek is het verstandig om als basis veel goed ruwvoer te verstrekken zodat de darmenperistaltiek (weer) goed op gang komt/blijft. Graag wordt ook onze Gastro+ gegeven. De Gastro+ ondersteunt een gezonde zuurtegraad in de maag en bevat probiotica ter ondersteuning van een gezond evenwicht in de darmen.
Omdat de verstoppingen veelal achterin het darmstelsel zitten heeft de paraffine ongeveer 10 uur nodig om op de plek van bestemming zijn werk te kunnen doen. In de tussentijd is het belangrijk het paard pijnvrij te houden door een pijnstiller toe te dienen en het paard voldoende beweging te geven (longeren, stapmolen).
In eerste instantie kunt u de pijn bestrijden met pijnstillers en afwachten tot het veroorzakende orgaan weer ontspant. De pijn zal vanzelf overgaan. Als de pijn niet draagbaar is of als de koliekpijn regelmatig terugkeert, is het raadzaam contact op te nemen met uw huisarts of met de polikliniek urologie.
30 – 60 ml per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 500 kg voer je 150 – 300 ml per dag.
Geef dagelijks een portie lijnzaadolie over het voer in de volgende hoeveelheid. Paarden en pony's van meer dan 450 kg: 30 ml per dag, maximaal 45 ml per dag.
Als je door middel van het voeren van olie de vacht extra wilt laten glanzen heb je voldoende aan 80 – 120 ml per dag (mede afhankelijk van het gewicht van het paard). Als je het paard wilt laten aankomen heb je meer olie nodig, tot wel 500 ml per dag.
VERSTOPPINGSKOLIEK DUURT SOMS ENKELE DAGEN
Bij een gezond paard kan het al 18 uur duren voordat het opgenomen voedsel er aan de achter kant weer uit komt. Als de darmen trager werken en bijna stil liggen duurt het nog langer. Een verstoppingskoliek kan zo soms meerdere dagen aanhouden.
Symptomen die gezien kunnen worden is een onrustig paard, weinig eetlust, steeds trappen of kijken naar de buik, flemen, vaak rollen en krabben met de voorbenen. Daarnaast kan er afwijkende (of geen) mest worden waargenomen en paarden die steeds de plashouding aannemen (zonder dat er urine komt).
Psyllium werkt laxerend, hierdoor kan opname van andere voedingsstoffen verminderd worden. Daarnaast wennen de darmen ook aan psyllium waardoor ze het beter/makkelijker gaan afbreken als het regelmatig gevoerd wordt. Om deze redenen wordt aangeraden maximaal 1 keer maand een psyllium kuur te geven aan je paard.
Koliek symptomen
Rollen of je paard gaat steeds liggen en weer opstaan. Naar de flank kijken of naar de buik schoppen. Zweten en koortsig. Verhoogde hartslag en ademhaling.
Vaak treedt na 30 minuten al verlichting van de problemen op, maar indien nodig kan de behandeling na 30 minuten tot 2 uur worden herhaald. Als een paard gevoelig is voor koliek is het aan te raden altijd een verpakking Colosan beschikbaar te hebben, zodat je meteen eerste hulp kunt verlenen aan het paard.
Voeding na operatie
Na ongeveer 6 tot 12 uur na de operatie is het verantwoord om ruwvoer aan te bieden. Luzerne is aan te raden omdat het smakelijk is, veel energie en proteïnen bevat en licht laxerend werkt. Om de darmwerking rustig te stimuleren kan er de eerste dag elke 3 uur 500 gram luzerne gevoerd worden.
Aanbevolen hoeveelheid per dag:. Voor een paard: over de hoeveelheid lijnzaad (rauw of gekookt, heel of gemalen) zijn er eveneens verschillende meningen. Het algemene advies is 100-200 gram gekookt per dag voor een volwassen paard. Ongekookt 25-60 gram.
Een paard kan veilig tussen de 100 en 200 gram lijnzaad per dag binnenkrijgen zonder kans op vergiftiging. Pas wanneer je 1-1,5 kg ongekookte lijnzaad per dag voert kan het lichaam het blauwzuur niet meer afbreken en is het schadelijk.
Hoeveel lijnzaadolie mag je per dag? Het is verstandig om niet meer dan 1 à 2 eetlepels lijnzaadolie per dag te verwerken in je eten. Als je meer dan 45 gram lijnzaad per dag binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid.
Lijnzaadolie ondersteunt de spijsvertering en darmwerking, en is daarnaast een bron van energie en zorgt voor voor een glanzende vacht. Het wordt aanbevolen om 30 tot 60ml lijnzaadolie per dag te geven aan jouw paard.
De lijnolie laat zich goed mengen met bijvoorbeeld muesli, slobber of pulp. Laat je paard qua smaak en stofwisseling rustig wennen aan de lijnzaadolie. Voer de hoeveelheid lijnzaadolie gedurende enkele weken rustig op. Als richtlijn kun je aanhouden dat een volwassen paard maximaal 100 ml per dag mag hebben.
De Omega-3 vetzuren in Lijnzaadolie hebben een ontstekingsremmend effect in het lichaam van het paard (Calder, 2002).
Koliekpijnen zijn zeer heftige pijnaanvallen die ontstaan door het samentrekken van het spierweefsel in de wand van de urineleider. Hierdoor ontstaat hoge druk in de nier. Meestal wordt de pijn veroorzaakt door een steentje of een stolsel in de urineleider.
Buikpijn bij paarden wordt koliek genoemd en het kan erg gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Daarom is het belangrijk om de symptomen van deze aandoening snel te herkennen om eveneens snel actie te ondernemen en verdere gevolgen te voorkomen.
Ook moet je altijd alert zijn op de kwaliteit van de voeding. Hooi of kuil wat bedorven is kan ook koliek veroorzaken. Het is daarnaast belangrijk dat wordt voorkomen dat het paard zich gaat vervelen of honger krijgt.