Lichamelijk herstelIn de 1 of 2 weken die volgen is er vaak nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding. De volgende menstruatie krijgt u normaal gesproken na ongeveer 6 weken, soms een paar weken eerder of later. Het is verstandig om te wachten met vrijen tot u geen last meer heeft van bloedverlies of afscheiding.
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende een tot twee weken bestaat vaak nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding. De eerste menstruatie na een miskraam vindt meestal plaats na 5 tot 7 weken en kan iets rommeliger zijn, met meer bloedverlies.
Je lichaam begint na de miskraam weer met een nieuwe menstruatiecyclus en je kan dan meteen weer proberen om opnieuw zwanger te worden mits je hier emotioneel aan toe bent. De emotionele verwerking van een miskraam is voor iedereen anders.
Na de miskraam
Het bloedverlies na een miskraam of curettage kan 2 tot 3 weken duren. Meestal word je weer ongesteld zo'n vier tot zes weken later.
Na een miskraam of na een zwangerschap is het normaal dat je last hebt van stolsels. Er worden grote hoeveelheden baarmoederslijmvlies uitgedreven na een zwangerschap dus dat kan zeker de eerste dagen wat stolsels geven.
Lichamelijk herstel
Als de baarmoeder leeg is, verliest u steeds minder bloed. De buikpijn gaat dan over in een zeurderige pijn. De dag na de miskraam verliest u evenveel bloed als tijdens de menstruatie. De buikpijn is dan zo goed als over.
Eigenlijk zijn stolsels niet anders dan een mix van rode bloedcellen, baarmoederslijmvlies en eiwitten in het bloed die de vloeibaarheid reguleren. Hoe zien stolsels eruit? Stolsel kunnen er uit zien als klonten of als een geleiachtige structuur.Meestal zijn ze donker rood tot bruin van kleur.
Voor het verdwijnen van hCG na een miskraam wordt 9-35 dagen (mediaan 19 dagen) aangehouden. Er is na een miskraam, tenzij er verdenking is op een mola, geen reden om hCG te bepalen of een zwangerschapstest te verrichten. Het normale klinisch beloop kan worden afgewacht.
Het bloedverlies na een miskraam kan nog twee tot drie weken duren. Het duurt gewoonlijk ongeveer vier tot zes weken voordat je weer ongesteld wordt en dus ook weer zwanger kunt worden. Veel artsen raden aan om één cyclus te wachten.
Dit komt omdat de ovulatie snel kan hervatten na de bevalling en soms zelfs al tijdens het borstvoeding geven. Je lichaam is extra vruchtbaar omdat het net zwanger is geweest. Alle "zwanger" receptoren zijn geactiveerd, waardoor de kans groter is op een volgende zwangerschap.
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of curettage is meestal vlot. Na de miskraam staat de baarmoedermond nog een paar dagen open.
De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee. Deze tekst is geschreven voor de vrouwen die hiermee te maken krijgen.
We doen om de paar dagen een echo om de eiblaasgroei te volgen. Als er eiblaasjes groeien, hoor je van ons wanneer je seks moet hebben om een kans te maken op een zwangerschap. We kunnen een injectie met hCG geven om de eisprong op te wekken, maar het lichaam kan met dit pompje ook zelf de eisprong maken.
De meeste vrouwen worden 4 tot 6 weken na de miskraam weer ongesteld, sommige later.
Dit bloedverlies kan enige dagen duren. Als de miskraam doorzet, dan verliest u meestal veel helder rood bloed. Ook kunt u stolsels verliezen.
Adviezen in de eerste 2 weken na een miskraam: geen tampons gebruiken (wel maandverband)geen seks hebben (niks in de vagina)niet in bad gaan, niet zwemmen (douchen mag wel)
Zwanger worden na een miskraam voelt dubbel. Ongeveer 15% van de vrouwen krijgt te maken met een miskraam tijdens de eerste zwangerschap. Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Dat is niet niks, er kan veel onzekerheid bij komen kijken wanneer je zwanger wordt na een miskraam.
1 tot 6 weken na de miskraam kun je nog wat bloedverlies en bruine afscheiding hebben. Na 4 tot 6 weken zijn de hormoonspiegels meestal weer normaal. Je menstrueert dan vaak ook weer. Het is verstandig met seks te wachten tot het bloedverlies over is.
Symptomen en onderzoeken
Alleen bloedverlies of alleen buikpijn hoeft niet per definitie te eindigen met een miskraam. Wanneer er sprake is van bloedverlies en/of buikpijn, kan er een echo gemaakt worden. Vanaf ongeveer 7-8 weken zwangerschap kan een echo goed beoordeeld worden.
Het bloedverlies na een miskraam (of na curettage voor een miskraam) kan twee tot drie weken duren. Het zwangerschapshormoon in je bloed daalt dan ook geleidelijk. Als het zwangerschapshormoon helemaal weg is, komt je menstruatiecyclus weer op gang en krijg je weer een nieuwe eisprong.
Bij de drogisterijen zijn allerlei zwangerschapstesten te koop die met grote zekerheid kunnen vertellen of je zwanger bent. Als je daarna nog twijfels hebt dan kun je altijd bij een deskundige langs om een controle te doen. Denk aan een huisarts en ook een verloskundige.
Bij een vroege miskraam is de groei al in een vroeg stadium gestopt en heeft zich geen embryo ontwikkeld. Op de (inwendige) echo is dan alleen een 'lege' vruchtzak zichtbaar. Bij een latere miskraam is bij een inwendige echo wel een embryo zichtbaar.
Vijf eurocent. Soms komen met dat menstruatiebloed toch stolsels mee. Dat overkomt de meeste vrouwen wel een keer. Maar als er altijd sprake is van klonten in het bloed en/of als deze klonten groter zijn dan een munt van vijf eurocent of een flessendop, dan kan er sprake zijn van hevig bloedverlies ofwel menorragie.
Meestal is er aanvankelijk weinig bloedverlies dat enige dagen tot wel 2 weken kan duren. Als de miskraam 'doorzet' krijg je geleidelijk aan een krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie.
Je cyclus moet variëren tussen de 21 en 35 dagen. En dat wordt dan gerekend vanaf de eerste dag van hevig bloeden. De dagen dat je een paar druppels bloed verliest voorafgaande aan je menstruatie tellen dus niet mee. Pas als de sluizen goed openstaan begin je te tellen.