Kun je die wel te veel verwennen? Nee, gelukkig niet. Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren.
Hoe lang mag een baby in een draagzak? Je mag je baby net zo lang dragen als jullie dat fijn vinden.
Hoeveel uur per dag knuffelen met je baby
Het advies is: je moet zoveel mogelijk knuffelen met je baby. Een onderzoek wees uit dat baby's die 10 uur per dag lichamelijk contact hadden, 50% minder huilden dan baby's die 8,5 uur per dag lichaamscontact hadden.
Niet onder de oksels optillen
Als je je baby onder de oksels oppakt, bungelen zijn lijf en benen in de lucht. Dat voelt voor je kind alsof het in een achtbaan zit. Je baby heeft geen idee wat er gaat gebeuren. Misschien verstijft hij wel van schrik.
Baby's kunnen gedragen worden totdat ze dat zelf niet meer willen. Zelfs grotere kinderen kunnen genieten van de veilige haven die dragen biedt als de buitenwereld een beetje te druk voor hen wordt. Je zult wel merken dat je naarmate je kindje ouder wordt, je wellicht verandert van draagdoek.
Je kan je kindje vanaf de geboorte in een ergonomische draagzak of draagdoek dragen. Je moet er hierbij opletten dat je kindje goed kan ademen. Voor zowel de draagdoek als de buikdrager geldt dat je je baby kan dragen tot het voor jou te zwaar wordt. Dit is meestal tot twee jaar.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
De geschikte houding voor jonge baby's om te slapen is op de rug. Dat komt omdat dit de meest veilig slaaphouding is. Op de buik- of zij slapen zorgt bij baby's voor een vergroot risico op wiegendood. Dat komt omdat jonge baby's niet zelfstandig om kunnen draaien.
In de eerste maanden is de rug van je baby namelijk rond en niet sterk, waardoor rechte zitpositie niet bevorderlijk is voor de ruggenwervel en de rugspieren.
Bij het overstrekken kan je baby een oncomfortabel gevoel krijgen en kan hij zich moeilijk ontspannen. Dit gaat volledig onvrijwillig. Het overstrekken kan stress veroorzaken bij je baby, waardoor hij veel kan gaan huilen. Het komt dan ook veel voor bij huilbaby's.
Een baby die in de wakkere tijd teveel indrukken (prikkels) heeft opgedaan, heeft vaak ook wat meer moeite om in slaap te vallen. Een overprikkelde baby wordt, soms al huilend, steeds drukker in zijn bewegingen en draait zijn hoofdje weg van licht, speelgoed en/of mensen.
Oververmoeidheid herkennen
Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is.
Hoe herken je huidhonger? Je baby of kind heeft huidhonger wanneer hij of zij erg onrustig is en/of ontroostbaar huilt en alleen het dicht bij jou zijn in combinatie met huidcontact helpt.
Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische draagzak of een draagdoek zit er geen limiet op tijd. Zolang het voor jullie beide comfortabel is mag je gewoon je baby lekker dichtbij je houden.
Draag je je kindje in slaap? Doe je kindje dan voordat hij overstuur raakt, omdat hij niet in slaap kan vallen, in de draagzak of draagdoek zodat je dit ontspannen kunt doen. Gebruik een slaapknuffeltje met rustgevende geluidjes. Dit kan je baby helpen in slaap te vallen.
Ook vallen is een risico. Met een draagzak heb je minder goed zicht op de grond voor je, let er dus op dat je niet struikelt. Een draagzak geeft het gevoel dat je baby veilig dichtbij je zit, maar het biedt geen bescherming bij een val. Het is daarom ook niet veilig om met een baby in een draagzak te gaan fietsen.
Symptomen KISS-syndroom bij baby's
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Achteruit kruipen
De ontwikkeling van een baby gaat steeds van top tot teen, zodat de armspieren meestal vroeger ontwikkeld zijn dan de beenspieren. Daarom zal je baby waarschijnlijk enkel op de armen steunen. Hierdoor kruipt je baby achteruit, met de buik tegen de grond.
Hoe lang mag een baby in een stoel zitten? Het advies is om een baby niet meer dan 2 uur per dag in een gedwongen houding te zetten. Dat is dus alle tijd bij elkaar opgeteld dat je kind in bijvoorbeeld een autostoeltje zit, kinderwagen, wipstoel, kinderstoel… Kortom: alle plekken waar je baby niet plat ligt.
Op welke leeftijd komt wiegendood het meest voor? De meeste wiegendood gevallen vinden plaats bij baby's tussen de 0 en 6 maanden. Het eerste half jaar is daarom de kritische periode van wiegendood.
Kinderfysiotherapeut Els Geerdink legt in NRC uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspant. 'Een baby die met zijn armen omhoog ligt, geeft zich aan je over. Ligt jouw baby altijd met zijn handen boven zich te dromen? Dan zit hij waarschijnlijk lekker in zijn vel.
Maak het bedje kort en strak op, anders kan je baby onder de dekens terechtkomen. Hij moet met de voetjes nét iets van het voeteneind af liggen. Stop de deken en het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten.
Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen. Dat komt doordat de liggende houding beschouwd wordt als het best voor hun gezondheid en een baby in een autostoeltje ligt niet volledig plat.
Een lange autorit met je baby
Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren. Een advies voor de totale tijdsduur per dag is niet bekend, maar op het moment wordt als advies twee uur per dag aangehouden.
De meeste baby's liggen tot een maand of zes in de reiswieg – zodat ze plat op hun rug kunnen liggen en slapen – daarna wordt de wieg vaak vervangen door de stoel.