Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
BroccoliBroccoli bevat heel veel gezonde eigenschappen, er is alleen een grote maar: je kan er ontzettend opgeblazen van raken, met alle buikpijn van dien. SpruitjesHier geldt hetzelfde als bij broccoli: niet ongezond, maar ook niet fijn voor je buik. Door raffinose en sulfaten kun je van deze groente winderig worden.
Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen, beide kun je eten. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is fijner en pittiger. Rauwe broccoli is rijk aan vitamine C en vezels.
Daarnaast is het ook erg belangrijk, dat je de broccoli stoomt of kort kookt, om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van alle voedingsstoffen. Hoeveel je er dus van eet is geheel aan jou. Maar tenminste een half stronkje per dag volstaat wel om voldoende te kunnen profiteren van de voedingswaarden.
Je kunt de broccoli-rijst ook rauw eten. Wanneer je rauwe groenten eet, blijven er meer voedingsstoffen intact. Maar de vezels in rauwe groenten kunnen moeilijk te verteren zijn. Door de broccoli een paar minuten te stomen, worden de vezels verzacht wat het gemakkelijker maakt om het te verteren.
Peulvruchten. In bonen, erwten, linzen en andere peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Onschadelijk als het verhit wordt, maar niet wanneer je ze rauw zou eten. Vooral de werking van de darmen kan erdoor ontregeld worden, met buikpijn, diarree en misselijkheid als gevolg.
grotendeels hun antikanker-eigenschappen wanneer ze gekookt worden. Wanneer de groenten gedurende 30 minuten gekookt werden, verloren ze het grootste deel van hun glucosinolaat (een stof die in het lichaam wordt omgezet in isothiocyanaaat dat beschermt tegen kanker).
Kruisbloemige groenten als broccoli, spruitjes en kool bevatten indol glucosinolaten. In de maag worden deze stoffen afgebroken tot verbindingen, inclusief indolocarbazol (ICZ). ICZ bindt en activeert AHR, ondersteunt het immuunsysteem en helpt een goede balans in de darmflora te behouden.
Allereerst omdat er weinig calorieën in zitten, slechts 29 kilocalorieën per 100 gram. En daarnaast bevat broccoli veel vezels, 4,1 gram per 100 gram. Ook is broccoli rijk aan vitamines en mineralen. Zo zit er vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium in.
Sommige mensen hebben er al last van als ze spruitjes gekookt eten, en rauw is het nog veel erger: van rauwe kool zoals boerenkool, broccoli, bloemkool en spruitjes ga je enorm scheten laten. Dat komt door specifieke suikers in de kool, die je darmen maar moeilijk kunnen verteren. Wees gewaarschuwd!
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.
Eet wel alles van de broccoli en niet alleen de bloemknopjes. Ook de steel smaakt prima en bevat net zoveel vitamines en mineralen. Eet broccoli, gekookte, gewokt, gestoomd en ook rauw. En je kunt broccoli ook heel fijn malen tot broccoli-rijst, een lekker koolhydratarm alternatief voor gewone rijst.
Broccoli en ook andere kruisbloemige groenten zoals, bloemkool, witte kool en spruitjes: deze groenten zijn heel gezond en ze bevatten veel voedingsstoffen. Maar ze kunnen ook zorgen voor een opgeblazen gevoel en buikpijn na het eten. Het kan helpen om deze groenten eerst te koken.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
Doordat broccoli vitamine C bevat, wordt de collageen aanmaak bevorderd. Dit zorgt ervoor dat je huid jong, stevig en elastisch blijft. Ook zorgt de vitamine C dat je huid wordt beschermd tegen schade door de zon.