Tinnitus begint meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar en kan zeer langdurig en soms levenslang aanwezig zijn.
Het waarnemen van een piep in het oor kan tijdelijk zijn of permanent. Bij gehoorschade of een blijvende lichamelijke aandoening kan een piep of ander geluid permanent aanwezig zijn. Bij andere aandoeningen die tijdelijk van aard zijn, kan de piep in het oor weer verdwijnen.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Tinnitus betekent 'oorsuizen'. Je gehoororgaan geeft aan je hersenen het signaal dat er een geluid is, maar in werkelijkheid is dat niet het geval. Meestal is oorsuizen het gevolg van schade aan je binnenoor.
Dit kan je onder meer doen door volstrekte stilte te negeren. Stilte is namelijk een grote boosdoener voor tinnitus: hoe stiller de ruimte, hoe meer last je zal hebben van je oorsuizen. Leg bijvoorbeeld rustige achtergrondmuziek op in je kamer als je alleen bent.
Afleiding en ontspanning zoeken helpt om de tinnitus draaglijker te maken. Spanning en stress veroorzaakt extra druk in het binnenoor, waardoor de tinnitus-klachten verergeren. Probeer je dus niet al te druk te maken, zoek afleiding en probeer je te ontspannen. Diverse ontspanningstechnieken kunnen je hierbij helpen.
In sommige gevallen zal tinnitus verdwijnen als de oorzaak of de onderliggende ziekte behandeld is. Omdat gehoorschade vaak onomkeerbaar is, verdwijnt de tinnitus veelal echter niet, zoals in geval van lawaaibeschadiging en ouderdomsslechthorendheid.
Tinnitus is meestal niet gevaarlijk, maar in zeer ernstige vorm kan het slaap- en concentratieproblemen veroorzaken. Dat kan leiden tot problemen in het dagelijkse functioneren. Psychische en sociale problemen kunnen dus een direct gevolg zijn van oorsuizen.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Als je veel last heeft van het tinnitusgeluid, dan kan het oorsuizen een behoorlijke psychische last met zich meebrengen: concentratiemoeilijkheden, vermoeidheid, depressie, angst en snel geïrriteerd zijn.
Voorkom stress, vermoeidheid, emoties en overbelasting. Hierdoor worden de klachten namelijk erger. Door voldoende regelmaat, nachtrust en verminderen van alcohol, tabak of drugs kunnen de klachten afnemen. Probeer harde geluiden te vermijden of draag in die gevallen goede gehoorbescherming.
Praat erover met familie en vrienden. Krop je gevoelens niet op. Hoe meer je erover praat, hoe sneller je de pieptoon een plaatsje zal kunnen geven in je leven. Ook contact met andere jongeren met oorsuizen kan je helpen: zij hebben precies hetzelfde meegemaakt en weten dus maar al te goed hoe jij je nu voelt.
Alle klachten waarbij mensen aangeven dat zij fluiten, zoemen, gesis, brommen of een ander geluid 'horen', zonder dat dit daadwerkelijk buiten het hoofd aanwezig is, valt onder de noemer tinnitus. Een andere benaming van tinnitus is oorsuizen.
Tinnitus kan onder andere klinken als een zoemend, klikkend, rinkelend of sissend geluid dat alleen door u wordt waargenomen. Het soort geluid en de intensiteit ervan verschilt van persoon tot persoon en iedereen ervaart het anders. Het kan gaan om een hoge toon, een diep of laag geluid of zelfs een wisselende toon.
Tot op heden bestaat er geen behandeling die voor de grote groep tinnituspatiënten effectief is. Soms kan het spontaan overgaan. De behandelopties hebben een medische, audiologische of psychologische basis. Tinnitus is dus meestal niet te genezen.
Graad 2 : De tinnitus is te horen in een minder lawaaierige omgeving maar verstoort je nachtrust niet. In slaap geraken is daarentegen wel moeilijk. Graad 3 : De tinnitus is constant hoorbaar, maakt slapen bijna onmogelijk en verstoort het leefpatroon heel grondig.
Krachtige spiercontractie in de nek- of kaakspieren kunnen zo de intensiteit en kwaliteit van het subjectie oorsuizen beïnvloeden. Oorsuizen zou daarmee een indicatie voor fysiotherapie kunnen zijn. Er is echter nog geen goede systematische review gedaan naar het effect van fysiotherapie bij subjectieve tinnitus.
' Ook andere beroemdheden als de theoloog Luther, de Spaanse schilder Francisco Goya en onze wereldberoemde schilder Vincent van Gogh leden aan tinnitus. Veel musici worden getroffen door tinnitus zoals Neil Young, Barbara Streisand, en dichter bij huis André Hazes.
Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen. Ook stress kan een rol spelen.
Alle vormen van geluid worden beschreven; van windgeruis tot gierende fluitketels, bellen, brommen, fluiten, rinkelen tot straaljagers toe. Vrijwel iedereen heeft wel eens kortdurend last gehad van oorsuizen.
Alcohol verhoogt de bloeddruk, hierdoor kan oorsuizen ontstaan. Mocht je al een iets verhoogde bloeddruk hebben kun je eerder door alcoholgebruik oorsuizen krijgen. Ook door dronkenschap kunnen sommige mensen oorsuizen krijgen doordat het evenwichtsorgaan tijdelijk wordt aangetast.
Over het algemeen blijkt tinnitus niet erger te worden. Uw psychische toestand heeft wel invloed op de sterkte van het geluid en de irritatie (hinder) die dit geluid oplevert. Tijdens een rustigere periode hebben mensen vaak minder last van de tinnitus.
Tinnitusgeluiden kunnen constant zijn, maar ze kunnen soms ook (tijdelijk) luider of minder luid en ook even helemaal weg zijn. Ook doet het zich voor dat de tinnitus in één oor wordt waargenomen en dan later in beide oren. Ook geven mensen met tinnitus aan dat er soms een geluid of piep bij komt of juist verdwijnt.
Minder stress zorgt voor minder irritatie, waardoor de tinnitus meer naar de achtergrond kan verdwijnen. Het lastige hiervan is dat antidepressiva – net als een aantal 'huis-tuin-en-keuken'-middelen zoals paracetamol en ibuprofen – bijwerkingen hebben die tinnitus juist kunnen verergeren.