Behandeling van het abces Omdat ontstoken huid moeilijk te verdoven is, kunt u toch nog pijn voelen door de behandeling. Daarna maken we het abces open. Dit doen we meestal met een snee. Door die snee kan de pus eruit.
Orale antibiotica kunnen de bacteriën doden die de infectie veroorzaken en voorkomen dat de infectie zich uitbreidt of het gebied opnieuw infecteert. Dit kan ook de zwelling en pijn in het gebied verminderen.
Pijn. Ondanks de verdoving kan de behandeling pijnlijk zijn. Dit komt door de ontsteking. Zodra de arts een sneetje heeft gemaakt, vermindert de druk van het abces en neemt ook de pijn af.
Een abcesdrain is een slangetje in een abces (geïnfecteerde vochtophoping) om abnormaal vocht of viezigheid uit de holte te laten lopen. Over deze drain kan ook gespoeld worden, om de abcesholte schoon te krijgen.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie:als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Soms kan antibiotica nodig zijn in de nabehandeling. Het abces kan meestal vrij snel verholpen worden door middel van een wortelkanaalbehandeling of een grondige reiniging onder het tandvlees. Je kunt een abces voorkomen door goede mondhygiëne. Een abces is een uitng van een ontsteking die niet zomaar ontstaat.
Behandeling van het abces
Omdat ontstoken huid moeilijk te verdoven is, kunt u toch nog pijn voelen door de behandeling. Daarna maken we het abces open. Dit doen we meestal met een snee. Door die snee kan de pus eruit.
Een abces zal niet vanzelf genezen en als het niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het kaakbot en naar andere delen van het hoofd en de nek.
Soms wordt een ontstoken haarzakje dik en pijnlijk omdat er veel pus in zit. Zo'n bult met pus heet een abces. Bij de eerste bult met pus kan de huisarts er een sneetje in maken. Dan kan de pus eruit.
Abcessen zijn vrijwel altijd het gevolg van een bacteriële infectie. De bacteriën scheiden gif af en veroorzaken het afsterven van cellen ter plaatse. De ontstekingsreactie trekt afweercellen aan, die voor een deel ook weer uit elkaar barsten. Hierdoor ontstaat een holte in het weefsel, gevuld met etter.
De aanmaak van pus is dus een natuurlijke afweerreactie van het menselijk lichaam. Zo worden ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt. Maar omdat zich in pus ook levende bacteriën bevinden, is het belangrijk dat een abces niet gesloten blijft.
De wond zal vanzelf moeten genezen. Dit kan soms enkele weken duren.
Een huidabces is groter en vertoont de 4 klassieke tekenen van ontsteking: lokale warmte, roodheid, pijn en zwelling. In het begin is het een harde knobbel.Eens er etter gevormd is, wordt het zacht, en verschijnt er centraal een geel of groen kopje. Dat kan spontaan openbreken.
Flucloxacilline doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van de huid zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, abces, steenpuisten en wondroos. Ook bij luchtweginfecties zoals keelontsteking, longontsteking en ontstoken amandelen.
Er bestaan leukere dingen in het leven dan het hebben van een tandabces. Dit kan behoorlijk veel pijn veroorzaken. Ook kan abces ook tot ernstige consequenties leiden als u te lang wacht met de behandeling ervan.
Een abces 'groeit' als de pus niet naar buiten kan aflopen. De pus hoopt zich op tussen de sluitspieren en breidt zich soms uit tot in het onderhuidse vetweefsel. Als het abces groot wordt voordat het opengaat, kan het van de ene kant van de anus naar de andere kant lopen.
Bij heftige abces kan de zwelling zichtbaar worden aan de wang of zelfs doortrekken naar de hals.
Pus bestaat vooral uit dode witte bloedcellen, bacteriën en soms resten van necrotisch weefsel (dode fagocyten).
Een abces is een holte gevuld met pus of wondvocht als gevolg van een ontsteking.
Bij een acuut abces lukt dit meestal door de pulpakamer open te boren. Dikwijls vloeit de etter spontaan af en vermindert de drukpijn op vrij korte termijn. Dit openboren van de pulpa bij een abces is pijnloos en er hoeft meestal niet verdoofd te worden. Het insnijden van het abces gebeurt daarom zeer zelden.
Abcessen kunnen steeds opnieuw terugkomen op dezelfde plaats.
Hoewel de pijn kan verminderen na het scheuren van het abces, moet je nog wel naar de tandarts om de infectie te laten behandelen, de tand te redden en complicaties te voorkomen. Als het abces niet scheurt, kan de infectie zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.
De 2 voornaamste symptomen zijn pijn en zwelling van de kaak. Als een tandabces zich ontwikkelt, ervaart de persoon pijn bij het kauwen en bij het aanraken van of duwen op de aangetaste tand. De tand wordt ook gevoelig voor warmte (eten) en koude (een ijsje). Dat laatste verdwijnt als de tandzenuw afgestorven is.
Bij een infectie moet de bron worden verwijderd, derhalve moeten abcessen worden gedraineerd. Enerzijds omdat antibiotica niet goed doordringen een abces, anderzijds omdat een abces de bron van een bacteriëmie kan zijn.