Een goed wasmiddel (zoals Robijn klein & krachtig) in combinatie met schoonmaakazijn om schimmel te verwijderen doet het vaak goed tegen muffe geurtjes en schimmel op kleding. Meng 200 ml schoonmaakazijn met een emmer water en laat het kledingstuk minstens een uur weken.
Voor het verwijderen van weervlekken uit kleding gebruikt u schoonmaakazijn. Vul een emmer voor de helft met water en voor de helft met de azijn en laat het kledingstuk hier voor een periode van ongeveer 2 uur in weken. Was vervolgens zoals u normaal zou doen. De weervlekken verdwijnen op deze manier eenvoudig.
Weervlekken, een soort schimmel, ontstaan als kledij of textiel voor een langere tijd vochtig is geweest. Om deze te verwijderen neem je per liter ongesuikerde karnemelk zes eetlepels zout, één eetlepel azijn en één eetlepel zuurstofwater (waterstofperoxide). Laat de stof daarin een hele nacht weken.
Weer of spoch is een blijvende materiaalaantasting van textiel. Weervlekken in kleding of lappen stof zoals scheepszeil worden veroorzaakt doordat deze langere tijd vochtig geweest zijn. Weer is zichtbaar als donkere vlekken (stipjes) die niet uitwasbaar zijn. Dit wordt ook wel spoch genoemd.
Schimmel-, schimmel- of meeldauwgroei op kleding is niet alleen beschamend, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid. De volgende keer dat u een witte poederachtige schimmel op uw kleding ziet, moet u het volgende doen. Het meest verwachte seizoen van het jaar – moesson – is officieel hier.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
De meeste schimmels zullen eigenlijk sterven bij elke temperatuur boven de 140 graden Fahrenheit (60 graden Celsius). Dit is een temperatuur die veel wasmachines kunnen bereiken. Dus je kunt warm water gebruiken om schimmel te doden.
Weer is zichtbaar als donkere vlekken (stipjes) die niet uitwasbaar zijn. Dit wordt ook wel spocht genoemd. De aantasting van bijvoorbeeld wasgoed wordt veroorzaakt door schimmels die goed gedijen in een vochtige omgeving. Verwering van hout heeft eenzelfde oorzaak.
Meng 200 ml schoonmaakazijn met een emmer water en laat het kledingstuk minstens een uur weken. Was het kledingstuk vervolgens zo heet mogelijk (volgens het wasetiket) met een fris ruikend wasmiddel.
Voeg een kopje azijn toe aan je was en de muffe lucht is zo vervlogen. Wat je ook kunt doen, is je kleding voor je ze gaat wassen, een uurtje laten weken in een emmer water met azijn. Daarna zoals gewoon in de was en klaar is Kees.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Meng in een spuitfles een half kopje azijn met twee kopjes water en breng dit aan op de vlek. Werk van buiten naar binnen. Terwijl u het meubelstuk vernevelt met het mengsel, gebruikt u een microvezeldoek om de vlek weg te deppen. Blijf dit proces herhalen totdat de watervlekken volledig verdwenen zijn.
Om de 'weervlekken' uit de tuinkussens te verwijderen meng je 1 liter (of naar verhouding) karnemelk met 6 eetlepels zout, 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel waterstofperoxide (verkrijgbaar bij de drogist). Laat ook deze slopen een nacht weken en was vervolgens zoals hierboven beschreven.
Weerplekken - ook wel weervlekken of 'het weer' genoemd - zijn donkere vlekjes op het doek. Het ziet er vrij onsmakelijk uit: het is dan ook een schimmel. Schimmels groeien het best op donkere en vochtige plekken.
Bleekwater helpt meestal om de grootste schimmel- of weerplekken weg te halen door het met een borstel of spons schoon te schrobben, maar het weer er helemaal uit halen lukt haast nooit. Ook al zijn de zwarte vlekken weg, onzichtbaar, is de schimmel dan toch nog aanwezig.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Hoe langer we op lage temperaturen wassen, hoe meer de wasmachine gaat stinken. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt.
#1 Mijn wasgoed stinkt na het wassen
Stinken je kleren naar rook, kruiden of huisdieren? Dan is het aan te raden om een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine te doen (let wel op met gekleurde was). Azijn werkt neutraliserend. Ook kan het helpen om de kleding buiten te laten drogen.
Omdat warme lucht sneller stijgt dan koude lucht, zal de waterdamp stijgen en zich vasthechten aan de koude oppervlakken waarmee het in aanraking komt. Bij onvoldoende ventilatie zullen deze oppervlakken nooit kunnen opdrogen, steeds vochtig blijven en zo de ideale voedingsbodem vormen voor schimmels en schimmelsporen.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Meng wat baking soda een beetje water en zorg dat het een soort pasta wordt. Gebruik een oude tandenborstel om het mengsel aan te brengen, kijk hiervoor vooral naar plekken waar schimmel zich gemakkelijk nestelt zoals voegen, naden en hoekjes.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Toch kun je handdoeken en theedoeken beter niet samen wassen. Je zou misschien denken dat een theedoek niet zo vies kan zijn. Je droogt er immers je schone handen of schoon servies mee af. Toch zitten ze vaak vol bacteriën.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.