Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst een AED op te halen.
Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Je krijgt een oproep bij een hartstilstand in de buurt. Een burgerhulpverlener is er vaak eerder dan de ambulance. Dit is belangrijk, want met de juiste hulp in de eerste 6 minuten is de kans op overleven het grootst.
Wie kan burgerhulpverlener worden? Iedereen die kan reanimeren en 18 jaar of ouder is, kan zich bij HartslagNu aanmelden. Hoe meer mensen bij het netwerk zijn aangesloten, hoe beter het is. U kunt u alleen registreren als hulpverlener als u een erkende reanimatietraining heeft gevolgd.
De eigenaar van de AED is verantwoordelijk voor dit onderhoud. Er is geen wettelijke verplichting of controle. Wel zijn er leveranciers met een herinneringsservice en onderhoudscontracten. Er is namens HartslagNu wel enige controle op de AED's die daarbij zijn aangesloten.
Alarmeer. Bij een reanimatie worden de ambulance, de brandweer, de politie of burgerhulpverleners gelijktijdig gealarmeerd. Er kan daarom ook een brandweerman voor de deur staan. Het gaat er puur om wie als eerste ter plaatse is om het reanimeren van je over te nemen of te starten.
Hierbij valt te denken aan een reanimatie, een zeer ernstig ongeval of vanwege tilassistentie. Om de noodzakelijke handelingen zo snel en kundig mogelijk uit te kunnen voeren worden er soms twee ambulances gestuurd. Twee verpleegkundigen en twee chauffeurs voeren dan gezamenlijk de nodige handelingen uit.
Wat moet je NIET doen voor je met het reanimeren start? 1-1-2 bellen. Het slachtoffer verplaatsen naar de begane grond. Huisdieren opsluiten, de voordeur open zetten en het licht aan doen.
Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.
De andere elektrode plak je aan de linkerkant van de borstkas, net onder de borst, ter hoogte van de ribben. Als je denkbeeldig een lijn trekt tussen de elektroden, zit het hart ertussenin. Let op: plak de elektroden niet op het sleutelbeen of op de tepel.
Je bent ouder dan 18 jaar. Je hebt in de afgelopen 2 jaar een reanimatiecursus of herhaling gevolgd. Dit kan voor je werk, privé of studie zijn. Of het was een onderdeel van een training voor bedrijfshulpverleners of EHBO'ers.
245.000 burgerhulpverleners
Op dit moment zijn er maar liefst 245.000 Nederlanders aangemeld als burgerhulpverlener bij reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Dit waren er 4 jaar geleden 170.000. Met die enorme groei kunnen nu bij elke 112-melding van een hartstilstand burgerhulpverleners worden opgeroepen.
Uw (P)BLS certificaat heeft sinds 4 januari 2021 dus geen vervaldatum meer. U kunt binnen 1 jaar na het volgen van een cursus een herhalingscursus volgen.
Je kunt een AED zelf kopen. Maar het kan ook een goed idee zijn om dit samen met je buurt te doen. Je kunt organisaties vragen bij te dragen aan de kosten, zoals de gemeente, bedrijven in de buurt of serviceclubs zoals de Rotary of Lions.
Jouw alarmeringsvoorkeur geef je aan in je HartslagNu-account bij Mijn profiel > Beschikbaarheid. Je krijgt een oproep via sms als in de buurt van jouw woon- of werkadres een melding van een hartstilstand is. Je geeft je woon- en werkadres op in je HartslagNu-account.
Vroegtig starten met het geven van borstcompressies en beademingen vergroot de kans dat het slachtoffer zijn hartstilstand overleefd en wordt de kans op eventuele restschade verkleind. Hoe eerder gestart wordt met reanimatie des te groter de kans dat de reanimatie succesvol is.
Gasping is een reflex van het lichaam als reactie op een laag zuurstofgehalte in de hersenen. Gasping kan er op allerlei manieren uit zien. Dat hangt ook een beetje af van hoe lang de circulatiestilstand al duurt. Het wordt vaak beschreven als een schokkende, onregelmatige en/of luid snurkende ademhalingsbeweging.
Raak het slachtoffer niet aan tijdens de analyse, het opladen en het toedienen van de elektrische schok. Het slachtoffer aanraken tijdens de analyse kan bewegingen veroorzaken die storen bij de interpretatie van het hartritme en de toediening van een elektrische schok kunnen vertragen.
Ja, een AED kan gebruikt worden bij kinderen vanaf 8 jaar of 25 kg. Volgens de nieuwe ERC richtlijnen mogen kinderen tussen de 1-8 jaar aangesloten en gedefibrilleerd worden met een conventionele AED met standaard elektroden.
Nadat een schok gegeven werd of als het AED-toestel beslist dat dit de patiënt niet zal helpen is het altijd nodig om te reanimeren. Ook daarbij zullen automatische defibrillatoren de hulpverlener bijstaan.
De kans dat een slachtoffer een hartaanval overleeft is met een AED vele malen groter dan met handmatige reanimatie. Dit geldt echter alleen wanneer er nog sprake is van hartactiviteit. Bij een volledig gestopt hart kan een AED niets betekenen, maar kunnen borstcompressies het hart wél weer op gang krijgen.
Signalen. Bij een hartstilstand raak je binnen enkele seconden bewusteloos. De normale ademhaling stopt. Wel kan iemand nog naar adem happen, dit is een zware en luidruchtige ademhaling (gasping).
Midden jaren '90 was de overleving 9 procent. Inmiddels is dit percentage gestegen tot bijna 25 procent. Meerdere factoren zijn van invloed op de overleving: het hoge percentage omstanders dat start met reanimatie voor de aankomst van de ambulance (in 75% van de gevallen)
in de eerste maanden na een reanimatie komen geheugenproblemen, concentratieverlies en moeite met plannen regelmatig voor. 1 jaar na de hartstilstand heeft ongeveer de helft nog last van vermoeidheidsklachten en ongeveer 30% heeft emotionele problemen. veel mensen kunnen na verloop van tijd hun werk weer hervatten.
Als eenmaal de reanimatie is gestart, dan krijgen de organen in ieder geval weer een beetje zuurstof. Een reanimatie zelf kan dus zeker langer duren dan een paar minuten.