Een MRI-scanner is een apparaat dat met een magnetisch veld, radiogolven en een computer gedetailleerd foto's van de binnenkant van uw lichaam maakt. De scan maakt lengte- en dwarsdoorsnedes van uw lichaam. Hij laat een eventuele tumor of uitzaaiing zien.
De arts ziet met een MRI-scan beschadigingen en/of afwijkingen aan: organen (hersenen, hart, maag, lever, nieren, darmen) bloedvaten (dan heet het onderzoek een MRA-scan) botten.
Bij driekwart van de vrouwen die op basis van een verdachte MRI-scan een aanvullend onderzoek moesten ondergaan, bleek het vals alarm. Het is dus niet duidelijk of een MRI-onderzoek echt leidt tot betere uitkomsten, of misschien vooral tot veel onnodige onrust en bijkomende onderzoeken.
Bij dikke darmkanker wordt niet routinematig een MRI-scan gemaakt, maar alleen om een doorgegroeide tumor of bepaalde uitzaaiingen beter in beeld te brengen. Een MRI-scan komt op veel punten overeen met een CT-scan.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Een specialist gebruikt de MRI-scan om te kijken of er iets mis is in je lichaam. Een MRI-scan werkt met magnetische straling en is niet schadelijk voor je lichaam. De kosten van een MRI-scan zijn vrij hoog en lopen soms op tot honderden euro's.
Om het hart te scannen is een rustige hartslag belangrijk. Daarom mag u vanaf de avond voor het onderzoek de volgende middelen niet meer gebruiken: koffie, thee, cola, energiedranken (of andere voedingsmiddelen met cafeïne), chocolade en bananen.
De radioloog bekijkt de computerbeelden van het MRI-onderzoek. De uitslag krijgt u van uw arts. Dit duurt ongeveer 5 werkdagen. Soms is het nodig om extra MRI-onderzoek te doen.
Langdurige blootstelling aan MRI-scanner heeft gevolgen voor de gezondheid. De magnetische velden kunnen op lange termijn invloed hebben op het gehoor, bloeddruk en slaap. Bij een MRI-scan wordt er een foto gemaakt van het lichaam zodat de arts je binnenkant goed kan bekijken.
De kleur van het vocht verschilt per soort MRI-scan. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen T1- en T2-magnetisatie. Het verschil zit in de duur van de perioden waarin radiogolven worden uitgezonden. Op T1-beelden wordt vocht zwart afgebeeld, terwijl op T2-beelden water juist wit wordt afgebeeld (zie afbeelding 1).
Elektromagnetische straling is in principe niet gevaarlijk. Wel zijn sommige mensen hypersensitief voor deze vorm van straling en kunnen dan ook vage klachten krijgen (zoals hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid) bij langdurige blootstelling door mobieltjes, computers en soortgelijke apparaten.
Je kunt last krijgen van misselijkheid, braken, waterige ontlasting en darmkramp.
Voor een MRI onderzoek is belangrijk om 24 uur van tevoren geen voedsel te nuttigen zoals bonen(en familie hiervan), koolsoorten, uien, koolzuurhoudende dranken, omdat te veel gas in de darmen en te veel beweging van de darmen het beoordelen van de buikorganen negatief kan beïnvloeden.
Het toedienen van intraveneus contrast (gadolinium) bij MRI-onderzoeken gebeurt niet standaard, óók niet in de reguliere ziekenhuiszorg. Soms is er echter een reden om wél gadolinium toe te dienen.
De MRI-scan wordt op een andere verdieping gemaakt. In de metaalvrije kleding moet u dus een deel van het ziekenhuis door. Let op: na het onderzoek mag u de gehele dag geen auto meer rijden. Regel dus vervoer naar huis!
Geldt het eigen risico voor een MRI-scan? Ja, voor een MRI-scan geldt het eigen risico.
Mits aangevraagd door een huisarts, wordt door elke zorgverzekeraar een MRI-scan in de eerste lijn vergoed!” Huisartsen maken soms een afweging of zij een patiënt wel of niet moeten doorverwijzen naar een medisch specialist.
Het maken van een MRI scan is een gebruikelijke vorm van beeldvormende diagnostiek die moet worden gerekend tot de aanspraak medisch-specialistische zorg. In principe kan een huisarts een verzekerde verwijzen naar een radioloog met een aanvraag voor beeldvormende diagnostiek.
Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Bij uitzaaiingen zijn er behandelingen mogelijk die uw leven verlengen en klachten verminderen, bijvoorbeeld bestraling tegen pijn.
Hoe worden uitzaaiingen ontdekt? Naar uitzaaiingen wordt gewoonlijk niet systematisch gezocht. Meestal worden uitzaaiingen ontdekt door klachten zoals pijn (botpijn, pijn in de borst, ochtendhoofdpijn), benauwdheid, kortademigheid en/of misselijkheid.
Terwijl de tafel verschuift, maakt de CT-scan een aantal foto's. Op een foto is telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel afgebeeld. Deze foto's maken een tumor en eventuele uitzaaiingen zichtbaar. Ze laten ook zien hoe groot de tumor is en welke vorm deze heeft.
In 1993 waren er ongeveer 75.000 verrichtingen, in 2019 is dit opgelopen tot bijna 1 miljoen . Voor het aantal MRI-onderzoeken is een stijging 46.000 onderzoeken waarneembaar in 2019 ten opzichte van 2018, dit is een stijging van bijna 5 procent.
Binnen in het magneetveld worden kleinere magneetvelden aangetrokken en afgestoten. Op die manier kan men het orgaan of lichaamsdeel volledig in kaart brengen. Per MRI-beeld wordt dat proces meer dan tienduizend keer herhaald. En dat snel schakelen zorgt voor het ratelende geluid.
In de MRI ruimte is het vrij koel. Mogelijk krijgt u het koud tijdens het onderzoek, wanneer dit wat langer duurt. Indien gewenst kunt u een deken krijgen, of hiermee rekening houden qua kleding.