Citrusplanten groeien van april tot september. Geef ze in die periode elke twee weken organische meststoffen. Bloedmeel zorgt voor groen blad en de ontwikkeling van de vruchten, beendermeel (stikstof) bevordert de groei.Voeg speciale citrusvoeding toe; deze is rijk aan ijzer en sporenelementen.
Citrusbomen hebben vooral veel stikstof nodig en veel minder van andere voedingsstoffen, zoals fosfor en kalium. Het is daarom aan te raden om een plantenvoeding te kiezen die meer dan 5% stikstof (N) bevat, die minder dan 2% fosfor (P) bevat en die minder dan 4% kalium (K) bevat.
Tijdens de groeiperiode heeft de citroenboom veel energie nodig en is het verstandig om de plant wekelijks bij te voeden met Ecostyle Citrus- en Olijfvoeding. Bekijk de verpakking van het product voor de juiste dosering. In de winter staat de groei op rust en heeft de plant geen extra voeding nodig.
Zorg dat de pot niet ineens té groot is, anders blijft de potgrond na een flinke regenbui of in het najaar te lang nat. * Bemest eind maart-april 1-2 x met mest met hoog fosfaatgehalte (NPK 10-52-10), wat de wortelgroei bevordert (Ben gebruikt 'Peters meststoffen', red.).
Van de lente tot de herfst bemesten, met voeding voor citrussen of een andere meststof met veel stikstof; het zijn erg gulzige planten. Bemest een eerste keer in april en geef je boom daarna elke 6 weken vloeibare organische voeding voor terrasplanten of mediterrane planten, tot eind augustus.
Citrusboom water geven
De plant is gewend aan droge periodes afgewisseld met periodes van regen. Zorg er voor dat de grond van de plant dus niet al te vochtig is. Het beste is om je vinger in de grond te stoppen tot ongeveer twee knokkels. Voelt de grond daar droog, dan kan je de plant weer water geven.
Waarschijnlijk zijn de wortels aangetast door een teveel aan water in de grond of door een ziekteverwekker. Hierdoor kan de citrusboom minder water en stikstof uit de grond opnemen, waardoor de bladeren geel worden, slap gaan hangen, verdorren en uiteindelijk van de citrusboom af vallen.
Nu vraag je je wellicht af of de vruchten van de citrus die in Nederlandse tuinen groeien eetbaar zijn? Ja, deze kan je zeker consumeren, tenminste als je van zuur en bitter houdt. Door de geringe zonkracht in Nederland is de vrucht niet voldoende gerijpt zodat de smaak altijd bitter zal blijven.
In het voorjaar kunnen de planten worden gesnoeid. Snoei ze net als appel- en perenbomen: eerst de rechtopstaande takken, dan de zijtakken (houd vijf tot zes ogen over). Snoei ook de takken weg waar het blad naar beneden groeit. Zorg voor een open boomvorm: de takken die naar binnen groeien, mogen ook weg.
Iedere 2 tot 3 jaar moet je je citrusplant in verse aarde verpotten of verplanten. Een speciale aarde met een deel kwartszand en een combinatie van voor de plant geschikte voedingsstoffen is ideaal. Als de potgrond in een kuip geheel doorworteld is, moet je de citrusplant naar een grotere kuip verpotten.
Citroenen laten verkleuren van groen naar geel
Voor de verkleuring en rijping heeft de Citroen een rijpingssignaal dat ontstaat onder invloed van het vruchteigen plantenhormoon Ethyleen. Dat zorgt ervoor dat de vrucht verkleurd van groen naar geel.
Zoals gezegd nemen hydrokorrels vocht op, om het daarna weer los te laten. Dit gebeurt wanneer de grond om de korrels heen droger wordt. Door hydrokorrels door de potgrond heen te mengen, zorg je ervoor dat je plant gelijkmatiger het vocht op kan nemen.
In een terracottapot kan de boom 2 tot 3 meter hoog worden. In een Mediterraans klimaat kunnen ze in de vaste grond tot 6 meter hoog worden. Ze zijn langlevend, er zijn namelijk exemplaren van vele honderden jaren oud.
De sinaasappelboom vraagt in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 á 3 keer per week een scheut water. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen voordat de volgende scheut water wordt gegeven. In de wintermaanden is 1 keer per maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt.
Wanneer de bodem veel zout of klei bevat, dan wordt de groei van de wortels van een citrusboom aanzienlijk geremd. Fijn zand, zoals zilverzand, is een goede keuze voor je eigen gemaakte citruspotgrond. Dit zand is grof genoeg om water door te laten, maar fijn genoeg om de wortels van voldoende stevigheid te voorzien.
Bloedmeel van DCM is rijk aan organische stikstof en zorgt voor een weelderige groei van de stengels en de bladeren. Deze organische meststof activeert bovendien het bodemleven, waardoor bacteriën zorgen voor extra humus.
Zoals bij de meeste potplanten tijdens het overwinteren het geval is, zijn ruimtes met een koele tot matige temperatuur ideaal. Citroenbomen verdragen zonder problemen enkele graden boven het vriespunt. Het mag alleen niet vriezen. De optimale temperatuur ligt tussen 3 tot 13° C.
De Citroenboom bloeit het hele jaar, de hoofdbloei vindt plaats in het voorjaar. Dan groeien er gelijktijdig bloemen en vruchten in diverse stadia aan dezelfde plant. De bloesem van de Citroenboom is wit en geeft een intens zoete geur af.
Je kunt een citroenplant ook stekken door een takje schuin af te knippen. Deze zet je dan ook weer in de grond. Het is belangrijk om het blad ongeveer te halveren, zodat de plant niet te veel water verdampt. Het is wel goed om het stekje in een kasje te plaatsen.
Citroenbomen zijn exotische bomen en men verwacht niet direct dat men ze buiten kan plaatsen. Of sterker nog, dat men een citroenboom die buiten staat ook in de winter buiten kan laten staan.
Jonge planten kunnen in het voorjaar verpot worden, oudere planten slechts om de drie jaar. Echt oude exemplaren verplant je best pas om de 5-10 jaar. Het groeiseizoen loopt van april tot september en in die periode mag je om de twee weken een speciale meststof toedienen.
Citroenen hebben ongeveer twee jaar nodig om door te groeien en dan veranderen ze vanzelf van groen naar geel.