Sommige Stevia merken hebben een bittere nasmaak (letterlijk en figuurlijk). Beautylin Stevia is verbouwd in Paraguay onder voor de Stevia plant perfecte omstandigheden en heeft daardoor deze bittere nasmaak niet! Dat maakt Beautylin Stevia de beste kwaliteit Stevia!
Goed nieuws voor iedereen die van lekker eten houdt, maar wil minderen met suiker – SPLENDA Stevia, een nieuwe zoetstof met weinig calorieën en een heerlijke zoete smaak, is vanaf nu verkrijgbaar in Nederland.
De minst bittere stevia
De stevia van Beautylin heeft een fijne en zoete smaak. De druppels zijn te gebruiken in koffie of thee, zuivelproducten, koude drank, dressings en voor het maken van jams, limonade en ijs. Eigenlijk voor alles waar normaal suiker voor gebruikt wordt. Het product is te gebruiken naar smaak.
Categorie 1: meest pure stevia
Soms verkopen bio winkels de plantjes en ook in sommige tuincentra's zijn ze te koop. Stevia zoetstof kan niet biologisch verkocht worden onder het groene BIO label, hoe tegenstrijdig dit ook mag klinken omdat het gaat om een zoetstof, afkomstig van een natuurlijk plantje.
Enkele jaren geleden werd een nieuwe zoetstof geïntroduceerd, stevia, afkomstig van de stevia-struik die in Zuid-Amerika groeit. De blaadjes bevatten zoetstoffen, zogenaamde steviolglycosiden, die 200 tot 300 keer zoeter smaken dan gewone suiker en bovendien zo goed als geen calorieën bevatten (0 kcal per 100 gram).
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft Stevia onderzocht en gekeken hoeveel er veilig is om te gebruiken per dag. Om ervoor te zorgen dat het gebruik zo veilig mogelijk blijft wordt dit getal vrij laag vastgesteld. Voor Stevia is dit 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol, die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Het is een suikeralcohol met een vierledige, niet vertakte koolverbinding. De chemische formule is C4H10O4 Erythritol is de enige natuurlijke polyol. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen.
Indien u werkt met een weegschaal, dient u te weten dat Pure Via poeder 10 keer lichter is dan suiker. Indien u bijvoorbeeld 100g suiker zou nodig hebben, dient u slechts 10 g Pure Via poeder te gebruiken.
Natreen heeft de goede eigenschappen van de Stevia plant verwerkt in een heerlijk smakend zoetje, ideaal voor in de koffie of thee! Het Stevia extract in deze zoetjes heeft de officiële naam 'steviolglycosiden'. Een Natrena Stevia zoetje bevat minder dan 0.1 kcal.
Stevia en aspartaam zijn allebei veilige stoffen. Dat aspartaam synthetisch is en stevia gewonnen wordt uit een plant wil niet zeggen dat stevia automatisch ook veiliger is. Allebei de stoffen hebben een E-nummer en zijn dus uitgebreid onderzocht op veiligheid voor ze op de markt zijn gebracht.
Stevia: de voordelen
Als je wilt afvallen, kun je met stevia blijven genieten van zoete drankjes en gerechten zonder calorieën binnen te krijgen. Als je diabetes hebt, kan stevia een manier zijn om dranken en voedingsmiddelen te zoeten zonder nadelig effect op je suikerspiegel (bron).
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om bijvoorbeeld erythritol of stevia te gebruiken. De gezondste alternatieven voor suiker zijn xylitol (berkensuiker), erythritol en stevia.
De zoetjes van Cologran (Lidl), Kruidvat en Canderel worden geprezen omdat ze makkelijk oplossen, ook zonder roeren. De zoetjes van Jumbo vinden sommige testers te zoet, terwijl anderen juist genieten van de zoete smaak. De zoetjes op basis van Stevia vinden veel testers niet zoet genoeg.
Beide zijn zoetstoffen. Sukrin is echter minder zoet dan stevia en en heeft geen nasmaak. staat er om bekend een zeer bittere nasmaak te geven in veel baksels. Om deze reden is erythritol geschikter om mee te koken en bakken.
Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. De smaak lijkt erg op die van suiker en ze hebben geen bijsmaak, zoals de meeste intensieve zoetstoffen. De opname van polyolen in de dunne darm is gering.
Wanneer stevia in zijn gezuiverde vorm en met mate gebruikt wordt, zal dit geen bijwerkingen veroorzaken.
Sucralose. Sucralose heeft een suikerachtige smaak, is goed oplosbaar in water en kan lang worden bewaard. Het is bestand tegen verhitting en dus geschikt om mee te bakken. In combinatie met andere zoetstoffen doet het de zoetkracht exponentieel toenemen (synergetisch effect), waardoor er minder van nodig is.
Tijdens verhitting blijft stevia stabiel. Stevia behoudt dan haar zoetkracht en is daardoor geschikt om mee te koken en te bakken.
Het heeft het e-nummer E968 en is niet schadelijk voor de gezondheid. Deze natuurlijke zoetstof is bovendien veilig verklaard door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Erythritol kan veilig worden gebruikt in voedingswaren.
Steviala is onze merknaam.
Onder deze naam verkopen we veel producten die steviolglycosiden uit Stevia bevatten. Deze zoetstof wordt geëxtraheerd uit de Stevia plant. Vandaar dat ook de verwarring ontstaat tussen Stevia en Steviala.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Groene Stevia is een poeder dat afkomstig is van de bladeren van de groene Stevia Rebaudiana plant. Deze groene Stevia poeder is een inheems kruid dat groeit in de hooggelegen gebieden van Brazilië en Paraguay. Het groene bladpoeder is vanzichzelf al ontzettend zoet, zo zoet als suiker.