Een langpootmug kan niet steken. Doordat de beestjes tot de muggen gerekend worden, denken veel mensen echter wel dat dit het geval is. Deze gedachte wordt vaak versterkt doordat de langpootmug een lange, puntige snuit heeft.
Langpootmuggen danken hun naam aan de zeer lange en sprieterige poten. Alle soorten hebben daarnaast ook een langwerpig lichaam. Langpootmuggen worden wel vliegende hooiwagens genoemd.
Langpootmuggen zijn volstrekt ongevaarlijk en steken niet in tegenstelling tot de vervelende muggen die 's nachts door onze kamer zoemen. Niet de muggen maar wel de larven van de muggen, emelten, brengen de grootste schade aan. De larve groeit in enkele stappen en ondergaat telkens een vervelling.
Uiterlijk van de langpootmug (Tipula oleracea) De Tipula oleracea ziet eruit als een zeer grote mug, die echter niet steekt of bijt. De mug wordt tussen de 1,5 en 3 cm lang, waarvan de poten een veelvoud van die lengte kunnen hebben.
Maar zowel de muggen als de larven dienen als een enorm belangrijke voedselbron voor andere dieren, vooral voor vogels. De afgelopen jaren namen de aantallen van de weidelangpootmug op veel plaatsen af, wellicht door verdroging.
Het is mogelijk om de larve van de langpootmug zelf te bestrijden. Hoe? Met behulp van aaltjes. Zodra je deze aaltjes uitzet in jouw grasmat, gaan de beestjes direct aan de slag.
Ze drinken ons bloed om praktische redenen. Nog een weetje: ze steken je niet, maar bijten je. En alleen de vrouwtjes doen dat om eiwitten uit je bloed te winnen die hen helpen om eitjes te produceren.
Een emelt herken je aan de grijze kleur en een huid die wel iets lijkt op leer. De voor- of achterkant van een emelt herken je amper, een kop is in elk geval niet zichtbaar. Emelten worden doorgaans tussen de 1 en 4 centimeter lang, ze zijn ongewerveld en hebben geen poten.
Is de emelt bestrijden noodzakelijk? Je hebt dus emelten in het gazon. Wellicht denk je dat het nog wel meevalt en dat ze vanzelf weer verdwijnen. Helaas zal dat niet zomaar gebeuren.
Langpootmuggen bijten niet.
De emelten van sommige soorten kunnen gazonongedierte zijn en je gras behoorlijk schade toebrengen.
Aanwezigheid van hooiwagens herkennen
Meestal ziet u deze dieren gewoon lopen en omdat zij zich in hoekjes en kiertjes van ruimtes begeven kunt u hier wel extra goed stofzuigen en schoonmaken om eventuele overlast te voorkomen.
De langpootmug legt zijn eitjes in het gras, per keer is dit tussen de 250 en 400 eitjes, zoals u kunt begrijpen kan dit snel tot een emeltenplaag lijden. Na twee tot drie weken komen de emelten uit hun ei gekropen en voeden zich met graswortels.
Volgens dr. Rudy Jocqué, hoofd bij het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, heeft dat trillen van muggen geen enkele reden. Ze doen het ook in alle jaargetijden, dus niet alleen in de lente. Elke muggensoort heeft z'n eigen gewoonten en sommige muggen hebben de gewoonte om te trillen.
Hooiwagens zijn ten slotte totaal ongevaarlijk voor de mens. Ze kunnen niet door de menselijke huid bijten. ' Nog een weetje: niet alle hooiwagens hebben lange poten.
Hooiwagens zijn niet giftig.
Hooiwagens hebben geen mogelijkheid om een web te spinnen, ze kunnen geen zijde produceren. Wat ook ontbreekt, zijn de gifklieren die spinnen wel hebben. Het verhaal dat de hooiwagens heel erg giftig zijn klopt dus niet. Wel kunnen ze ter verdediging een stinkende vloeistof loslaten.
U herkent engerlingen als een dikke larve met een witte, grijze of geelwitte kleur. Engerlingen kenmerken zich door hun bruinoranje kop. Hiermee onderscheiden ze zich dus van emelten, die moeilijk te herkennen zijn gezien een duidelijke kop ontbreekt.
Om emelten te vinden hoeft u niet diep te graven, ze bevinden zich in de bovenste twee tot drie cm van de grond, van waaruit ze 's nachts half uit de grond stekend, aan de planten eten. Bij vochtig zacht weer verlaten ze 's nachts hun holletjes en kruipen ze over de grond op zoek naar voedsel.
Volwassen langpootmuggen zorgen niet voor schade, zij drinken alleen nectar. Er kan ook secundaire schade ontstaan door de aanwezigheid van emelten. Dieren zoals kauwen, kraaien, merels, spreeuwen en mollen jagen op emelten.
Dan pas ontstaan er schadeplekken door de engerlingen. Als de plaag heel ernstig is dan zie je dat het jaar erop de plaag weer weg is. De natuur lost dit ook vanzelf op, natuurlijke vijanden nemen toe en dan duikt zo'n schadeplek twee á drie jaar later weer ergens anders op.
Volwassen langpootmuggen eten weinig, soms wat nectar, en leven maar een paar dagen. De emelten leven vooral van groene bladeren die ze 's nachts opzoeken. Overdag zitten ze in een holletje in de grond. Sommige soorten leggen hun eieren in water.
Hoe herken je engerlingen? Engerlingen zijn dankzij hun bijzondere uiterlijk goed te herkennen. Ze zijn geelwit van kleur en hebben een lichaam in de vorm van een C. Hun kop heeft een bruinoranje kleur en hun huidstructuur lijkt op die van een rups.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
U hoeft inheemse muggen niet te melden. Inheemse muggen zijn duidelijk bruin of beige. Grote steekmuggen hebben vlekjes in de vleugels. Ze steken en zoemen vooral in de schemer en 's nachts.