De AA zit door heel Nederland. Anonieme Alcoholisten Amsterdam heeft bijvoorbeeld al 17 locaties waar je naar toe kan gaan met meerdere AA meetings per week. Ook zijn er locaties in Tilburg, Den Haag, Nijmegen, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Maastricht en in de rest van het land.
Er zijn geen geldelijke verplichtingen voor het AA-lidmaatschap; wij voorzien in onze behoeften door eigen bijdragen. AA is niet gebonden aan enige sekte, genootschap, politieke partij, organisatie of instelling, wenst zich niet te mengen in enig geschil, steunt of bestrijdt geen enkel doel.
De AA (Anonieme Alcoholisten) is een wereldwijd netwerk van mensen met een alcoholprobleem. Ook in Nederland is de AA actief. Er zijn dagelijks bijeenkomsten op verschillende plekken van het land. De AA biedt ondersteuning bij het stoppen met drinken.
Anonieme Alcoholisten (AA) is een zelfhulpgroep waarin mensen met een alcoholprobleem elkaar helpen om nuchter te blijven. Dit doen ze door in meetings over hun verslaving en hun leven te spreken. Richtsnoer bij hun herstel is het 12 stappen programma.
Elke AA-bijeenkomst heeft een vaste structuur
Elke bijeenkomst begint op tijd en duurt niet meer dan een uur. Arriveer iets vroeger om jezelf voor te bereiden. Dit kan een intimiderende tijd zijn omdat je oog-in-oog komt te staan met een groep vreemdelingen.
Wat kost het lidmaatschap van AA? AA-lidmaatschap is totaal vrij van enige financiële verplichting. Het AA-programma tot herstel van alcoholisme is er voor iedereen die wenst te stoppen met drinken; of hij of zij nu totaal blut is of miljonair.
Hoe ziet een AA meeting eruit? Een AA meeting begint met het voorstellen van nieuwe aanwezigen en nieuwe leden. Vervolgens worden de regels uitgelegd en het programma kort doorgenomen. De kern van een bijeenkomst bestaat uit het voorlezen van teksten van de AA, vaak stukken over de 12 stappen.
Jellinek is sterk in preventie en in wetenschappelijk bewezen behandeling. Van online zelfhulp en kortdurende specialistische behandeling tot detoxificatie en topklinische zorg voor mensen met ernstige en complexe verslavingsproblematiek. Voor álle vormen van verslaving. Onze hulp is niet zwaarder dan noodzakelijk.
AA is de afkorting van Anonieme Alcoholisten. De AA is een zelfhulpgroep van (ex)drinkers die wekelijks of vaker bij elkaar komen en elkaar ondersteunen om hun alcoholproblemen te overwinnen. De enige voorwaarde om lid te worden van de AA is de wens om te stoppen met het drinken van alcohol.
Met een duidelijk plan en steun van uw omgeving lukt het u beter om te stoppen met alcohol. Uw huisarts of de praktijkondersteuner kunnen u daarbij helpen. U kunt ook op internet een zelfhulpprogramma volgen om te stoppen met alcohol drinken. Soms kan uw huisarts u verwijzen naar een arts voor verslavingszorg.
Er zijn twee procedures mogelijk om tot een gedwongen opname te komen. De spoedprocedure via de Procureur des Konings komt het meest voor, de gewone procedure via de vrederechter komt minder voor. Het is in beide gevallen wel de vrederechter die over de beschermingsmaatregel moet oordelen.
Goed nieuws: de afkickkliniek kosten worden – zowel in Nederland als in het buitenland – vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Wel geldt er een eigen risico vanuit de basisverzekering van minimaal €385,-. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dat betekent dat je tot €385,- zelf moet betalen.
De duur van de behandeling verschilt per persoon. Een opname duurt 7 dagen, 14 dagen, 28 dagen of 39 dagen. Aansluitend vindt er minimaal drie maanden nazorg plaats op één van onze locaties in Nederland.
Het twaalf stappenplan, ook wel bekend als het Minnesota-model, is een vorm van behandeling of therapie voor verslavingen. Deze vorm van hulp bij verslavingen is afkomstig uit de Verenigde Staten en wordt daar al vanaf ongeveer 1930 met zeer veel succes toegepast binnen de kringen van de Anonieme Alcoholisten.
De Minnesotabehandeling is ruim zestig jaar geleden ontwikkeld op het Hazeldeninstituut in Minnesota (VS). De behandeling is ontstaan vanuit de 12 stappen van de AA (Anonieme Alcoholisten). De methode is gebaseerd op spirituele waarden als hoop, respect, eerlijkheid, openheid en verbondenheid.
Minnesota is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "North Star State", zoals de bijnaam luidt, is MN. De hoofdstad is Saint Paul, en de grootste stad is Minneapolis.
Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging.
Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen. Ook kun je psychische problemen als depressie, angst, psychoses en agressie krijgen.
Om te beginnen moet er sprake zijn van een ernstige geestesziekte. Een verslaving- alcohol, drugs, medicatie,... - is geen geestesziekte. Een verslaafde kan enkel gedwongen worden opgenomen als die verslaving het gevolg is van een geestesziekte of daarin resulteert.
Met psychische problemen kunt u online hulp zoeken. U kunt ook terecht bij uw huisarts of bedrijfsarts als u er zelf niet uit komt. De huisarts of bedrijfsarts helpt u zelf of verwijst u door naar hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Vergoeding van psychologische zorg kan soms wel plaatsvinden via de huisarts of een andere zorgwet, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Jeugdwet. Neem hiervoor contact op met de huisarts en de gemeente. De onderstaande zorgverzekeraars bieden aanvullende vergoedingen voor psychologische zorg.