In biologische producten worden minder resten bestrijdingsmiddelen gevonden en wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijding. Biologisch gehouden dieren kunnen naar buiten.
Het is niet zomaar te zeggen of biologisch gezonder is dan 'regulier' vlees en dat is ook niet per definitie het geval. De voedselveiligheid en de voedingswaarde zullen elkaar (bij eenzelfde product) weinig ontlopen of in evenwicht houden.
Wat betreft hoe voedzaam biologische versus conventionele dierlijke voedingsmiddelen zijn, is er weinig tot geen merkbaar verschil tussen belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vitaminen . Wat betreft veiliger zijn, dit heeft te maken met het gebruik van pesticiden in de landbouw.
Volgens wetenschappelijk onderzoek zitten er in biologische producten minder bestrijdingsmiddelen. Dit is goed voor jezelf. Maar biologisch eten is niet per se gezonder, want het hangt niet af van één enkel product. Pas zodra je helemaal biologisch eet, heeft dit een positieve impact op het milieu en dierenwelzijn.
De regelgeving over biologische teelt stelt geen eisen aan energieverbruik (bijvoorbeeld voor het verwarmen van kassen en vervoer), beperken van klimaatimpact, watergebruik en afvalbeheer. Op die punten is biologisch dus niet per se beter dan gangbaar: het hangt af van de boer of teler.
“Biologische producten zijn duurder."
Dit komt omdat bij de productie van biologisch eten geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, waardoor er vaak minder opbrengst per hectare is. Ook is biologische landbouw vaak arbeidsintensiever doordat er bijvoorbeeld onkruid moet worden gewied.
Zoek naar het logo. De makkelijkste manier om een biologisch product te herkennen, is door te zoeken naar het logo van de Soil Association. Biologische producten moeten wettelijk gecertificeerd zijn en voldoen aan strenge normen die alles omvatten, van dierenwelzijn tot het gebruik van pesticiden , om te garanderen dat de producten die u koopt, betrouwbaar voedsel zijn.
Biologisch vlees
De dieren krijgen veel leefruimte, stro en mogen naar buiten. Pijnlijke ingrepen zijn verboden. Het voer is biologisch en het gebruik van antibiotica is zeer beperkt. Vlees dat het biologische keurmerk mag dragen, wordt in Nederland onafhankelijk bepaald en gecontroleerd door Skal.
Om het biologische keurmerk van de USDA te krijgen, moeten de dieren het hele jaar door toegang hebben tot de buitenlucht, een volledig biologisch dieet krijgen (dat granen kan bevatten, zolang het maar biologisch is) en mogen ze geen antibiotica of hormonen krijgen .
Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. De boeren en telers kiezen ervoor om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, door zo min mogelijk in te grijpen.
Producenten die biologisch gecertificeerd zijn, mogen hun vee niet met antibiotica behandelen. Als ze dat wel doen, mag het rundvlees niet als biologisch vlees worden verkocht, aldus McFarland.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Hormonen: Niet-biologisch vlees en zuivelproducten kunnen toegevoegde hormonen bevatten, die de hormoonbalans van het lichaam verstoren en het risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker, vergroten. Impact op het milieu: Niet-biologische landbouwpraktijken kunnen schadelijk zijn voor het milieu.
Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Daarnaast biedt Ekoplaza een ruim aanbod biologisch-dynamische producten met het Demeter keurmerk.
Misschien vraag je je weleens af: is biologisch bij een supermarkt als Jumbo, Albert Heijn of Lidl eigenlijk wel écht biologisch? Het antwoord: Ja!Als het Europees biologisch keurmerk (het groene blaadje) op een product staat, is het gegarandeerd biologisch.
Biologisch kippenvlees is het meest diervriendelijk
Maar u krijgt dan wel vlees met het 3 sterren Beter Leven Keurmerk. En dat is nog niet alles. De biologische boeren gebruiken bovendien veevoer zonder bestrijdingsmiddelen. Deze kippen hebben een goed leven met volop binnen- en buitenruimte, buitenlucht en daglicht.
Is biologisch voedsel gezonder? In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Er worden soms verschillen in samenstelling gemeten tussen biologische en gangbare producten, maar een gezondheidseffect is daarvan niet te verwachten.
Als u op zoek bent naar rundvlees dat is grootgebracht zonder toegevoegde hormonen, dan moet u op zoek gaan naar etiketten op het rundvlees met de tekst 'USDA Organic', 'geen toegevoegde hormonen' of 'nooit hormonen'. En u moet wegblijven van termen als 'natuurlijk' en 'hormoonvrij'.
Bijvoorbeeld, gecertificeerde biologische rundvleesrichtlijnen omvatten weidetoegang gedurende ten minste 120 dagen van het graasseizoen en geen groeihormonen. Maar de labels "vrije uitloop" of "hormoonvrij" betekenen niet dat een boer alle richtlijnen voor biologische certificering heeft gevolgd.
Nee, een keurslager is niet hetzelfde als een biologische slager.
Antibiotica en pesticiden: Biologisch vlees zorgt ervoor dat er geen antibiotica, groeihormonen of synthetische pesticiden worden gebruikt bij de productie . Grasgevoerd vlees sluit niet noodzakelijkerwijs het gebruik van antibiotica of niet-biologische ongediertebestrijdingsmaatregelen uit, tenzij het gecertificeerd biologisch grasgevoerd vlees is.
Biologisch. In de biologische veehouderij worden ook dieren gevaccineerd, net als in de gangbare veehouderij. Een aantal vaccinaties zijn voor alle dieren verplicht.
Biologisch geteelde voeding is beter voor het milieu omdat er minder zware landbouwmethoden worden gebruikt en er dus minder vervuiling is. Qua smaak of voedingswaarde is er echter geen noemenswaardig verschil.
Goed kiezen? Dat doe je bij Ekoplaza automatisch. Want bij ons heeft elk product een eerlijk verhaal én de beste smaak. Daarbovenop garanderen we dat elk product is voorzien van het Europees biologisch keurmerk.
Wat biologisch vlees betreft, vereisen de regels dat dieren worden grootgebracht in leefomstandigheden die passen bij hun natuurlijke gedrag (zoals de mogelijkheid om op de weide te grazen), dat ze 100% biologisch voer en ruwvoer krijgen en dat ze geen antibiotica of hormonen krijgen toegediend.