Een afsluiting of omheining geeft een duidelijke begrenzing aan je tuin. Het geeft je privacy, beschutting en biedt bescherming aan en veiligheid voor je kinderen. Ook is het handig om huisdieren in je tuin te houden. Een omheining kun je maken van houten tuinschermen, tuingaas of draad, schanskorven of kunsthagen.
Het zal je vast niet verwonderen dat een draadafsluiting de goedkoopste omheining is voor je woning. Het is een luchtig materiaal dat relatief eenvoudig geplaatst kan worden zonder nood te hebben aan zware funderingen. Bovendien vergen draadafsluitingen geen enkel onderhoud en gaan ze vele jaren mee.
Om een tuinafsluiting te plaatsen, hoef je geen stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Tenminste, als je een gesloten afsluiting van maximum twee meter hoog plaatst in de achter- of zijtuin.Bij een voortuin mag deze afsluiting niet hoger zijn dan één meter.
Open afsluitingen (van draad of draadgaas) kunt u zonder vergunning plaatsen tot 2 meter hoog. Let wel: Een afsluiting plaatsen op de perceelsgrens kan enkel als beide buren akkoord zijn. Is er geen akkoord, dan moet u de afsluiting langs uw kant van de perceelsgrens plaatsen.
Als je een afsluiting met hoogstammige bomen plaatst, moet er minstens 2 m afstand zitten tussen de scheidingslijn met het perceel van je buren en het centrum van de stam. Ga je voor laagstammige bomen en hagen? Dan is 0,5 m de norm. Ook een afsluiting met klimop of andere klimplanten valt daaronder.
Als een schutting wordt geplaatst op de erfgrens, dan zijn beide buren eigenaar en zijn zij beide verantwoordelijk voor de schutting. Indien een buur weigert om mee te werken aan het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens, dan kan aan de rechter vervangende toestemming worden gevraagd.
Het is niet verplicht een tuinafsluiting te plaatsen maar wanneer jouw buur meer privacy wenst of wil vermijden dat de hond steeds bij jou de tuin in loopt is een tuinafsluiting een must. Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat iedere eigenaar het recht heeft om zijn/haar eigendom af te sluiten.
Het plaatsen van een afsluiting kun je over het algemeen zelf, mits je toch wel wat kennis van zaken hebt, het juiste gereedschap bezit en een paar (of meer) extra handen kunt regelen. Maar toch is het verstandig om een tuinaannemer dit te laten doen.
Hoogte erfafscheiding
Zorg dat u de erfafscheiding niet te hoog maakt: Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter.
Uw buren én u hebben recht op privacy. Het is niet gewenst dat de buren zomaar in elkaars tuin kunnen kijken (over het algemeen niet althans). Daarom is het niet geoorloofd om binnen twee meter vanaf de erfgrens vensters of andere muuropeningen te hebben die uitkijken op het erf van de buren.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin.In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn. Per gemeente kan dit verschillen.
Plaats jijzelf of je buur een omheining, dan kan dat op de scheidingslijn tussen de erven of op eigen grond. Komt de afsluiting precies op de grens, dan moeten jullie elk de helft van de kosten voor de aankoop, de bouw en het onderhoud betalen.Maar dan zijn jullie ook samen eigenaar van de omheining.
Een veel gekozen draadafsluiting is Betafence van het bedrijf Bekaert. Bij dit merk beginnen de prijzen aan € 15 de meter voor draad met een hoogte van 1,25 m.Een afsluting van 1,80 m hoogte kost dan rond de € 25 per meter. Je draadafsluiting plaatsen kan ook voordeliger met een minder bekend merk.
Een draadafsluiting in zijn meest eenvoudige vorm kost per lopende meter gemiddeld 30 à 45 euro, dit inclusief de plaatsing door een erkend vakman. Kies je ervoor om je afsluiting te laten verstevigen met een bovenbuis of betonplaten, dan betaal je gemiddeld per lopende meter 10 euro meer.
In het geval van een open tuinafsluiting die je in de voortuin plaatst, mag deze wel twee meter zijn. Gemetselde muurtjes zijn een uitzondering: die mogen maximaal een halve meter hoog zijn. Een schutting aan de zijkant of de achterkant van de woning of de tuin mag maximaal twee meter hoog zijn.
Een hoge betonpaal plaatst men meestal tussen de 55 en 70 cm diep in de grond. Natuurlijk zijn palen doorgaans hoger en smaller dan platen. Maar als je je betonnen afsluiting stevig in de grond wil verankeren, is dit een goede richtlijn. Voor de platen graaf je een sleuf van +/-10 cm diep.
Bij een boom is die afstand minimaal 2 meter. Een hek of schutting plaatsen op je eigen grond mag zonder toestemming van je buren (mits deze maximaal 2 meter hoog is). Wil je die erfafscheiding precies op de erfgrens zetten, dan moeten je buren daar wel mee akkoord gaan.
Geïmpregneerd hout is ideaal voor wie een degelijke tuinafsluiting wil met weinig tot geen onderhoud. Laat je het natuurlijk vergrijzen, dan heb je geen onderhoud. Wil je vergrijzing tegengaan, dan is een regelmatiger onderhoud nodig. Je kan deze houtsoort ook perfect beitsen en zo vergrijzing tegengaan.
Landelijk geldt voor heggen en bomen in de voortuin geen maximale hoogte, maar in bepaalde situaties kunnen de gemeentelijke regels anders zijn, als bv. de verkeersveiligheid in gevaar komt. Een haag aan de zijkant of de achterkant van een huis mag twee meter hoog zijn.