Worden ze nog kleiner dan zijn het meestal laag-midden-toners. Woofers hebben net als tweeters te maken met bundeling als gevolg van het feit dat afgestraalde tonen op een gegeven moment een kleinere golflengte hebben dan de diameter van de luidspreker.
De tweeter speaker neemt de hoge frequenties van de speaker voor zijn rekening. De naam is ontleend aan het hoge tjirpen van vogelgezang. Tweeters hebben een klein diafragma en het geluid straalt minder difuus uit dan bij een midrange driver of woofer.
De meeste moderne luidsprekerkasten voor een Hi-Fi systeem bevatten 2 of 3 luidsprekers, waar van de kleinste een tweeter wordt genoemd. Een tweeter is een kleine luidspreker ten opzichte van een gewone luidspreker of een woofer, hij heeft namelijk een diameter van ongeveer 3 cm.
Scheidingsfilter verdeelt het geluid
De rest wordt weg gefilterd, zodat de speakers optimaal hun werk kunnen doen. Het scheidingsfilter bestaat meestal uit drie verschillende elektrische componenten: spoelen, condensatoren en weerstanden. De spoel (L) laat de lage frequenties door en blokkeert de hoge frequenties.
Wanneer de luchttrillingen ons oor bereiken brengen zij ons trommelvlies in trilling. Het trommelvlies zet deze trillingen weer om in signaaltjes naar onze hersenen. Deze sensatie ervaren wij als geluid. De conus van de luidspreker is hier duidelijk zichtbaar.
Hoe herken je een opgeblazen speaker? Als je de speaker opgeblazen hebt dan hoor je dat vaak direct. In plaats van een zuiver geluid hoor je dan een vervormd of zelfs krakend geluid dat ook bij een lager volume niet meer verdwijnt.
Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
Een 3-weg speaker bestaat uit drie drivers: de woofer, tweeter en midrange. Een woofer geeft dus een laagfrequent geluid, terwijl de tweeter een hoogfrequent geluid geeft en het middenbereik een midden- of gebalanceerd geluid. Elk is om een andere reden geschikt.
Een luidspreker bestaat in eerste instantie uit een magneet, een spoel en een membraan: De luidspreker ontvangt de originele toon in de vorm van een elektrisch signaal. Wanneer dit door de spoel heenloopt, stelt het deze (door het magneetveld van de magneet veroorzaakt) aan elektrische krachten bloot.
Een 1 weg systeem of full-range luidspreker bestaat uit één enkele full-range luidspreker conus. Een luidsprekerconus of driver is het ronde membraan in het midden van de luidspreker.
Een woofer is een luidspreker die speciaal geschikt is voor de weergave van geluid met lage frequentie, de lage tonen. Afhankelijk van de diameter van de luidspreker en tal van variabele waarden is een woofer in staat de lage tonen weer te geven. Een grote diameter zal resulteren in een groot bewegend oppervlak.
Tweeters sluit je meestal in een zgn.Compo-setje aan via een filter.Er komt dan een draad vanaf de radio (of versterker) binnen bij het filter en van daar uit gaat er 1 naar de tweeter en 1 naar de speaker.
Sub betekent namelijk letterlijk onder, terwijl woofer synoniem staat voor lage tonen luidspreker. Een subwoofer zet je dus ergens op de vloer neer, waarna deze speaker diepe bastonen de woonkamer in blaast. De laagste tonen die reguliere luidsprekers achterwege blijven, vul je met een subwoofer eenvoudig aan.
Veelal wordt geadviseerd om de subwoofer vooraan in de kamer te plaatsen, niet bij een hoek en niet TEGEN de muur. Dat is geen slecht advies, maar niet altijd haalbaar. Soms is er geen andere keuze om de subwoofer achteraan in de kamer te plaatsen maar stel dan wel de crossover niet te hoog in.
Een woofer gaat meestal wat hoger (500 - 800 Hz) dan een subwoofer die meestal tot zo'n 100 tot 150 Hz hoeft weer te geven. De subwoofer is dan beter in staat de laagste frequenties op groter volume weer te geven. Ook is het geluid van een subwoofer minder te plaatsen in de ruimte.
Voor de echte filmliefhebbers is een subwoofer bijna onmisbaar, omdat filmmakers het zogenaamde LFE (Low Frequency Effect) kanaal gebruiken voor spectaculaire geluidseffecten in het lagetonenbereik. Zonder een subwoofer mis je dus een belangrijk stuk emotie in de beleving van films.
Als je kind 1 magneet heeft ingeslikt, wacht je meestal af of je kind de magneet vanzelf uitpoept.Tenzij de magneet de slokdarm afsluit.Dan haalt de arts de magneet uit het lichaam van je kind. Dat gebeurt met een kijkonderzoek.
Invloed van magneten op de smartphone
Kan het magneetje van de hoes je iPhone of Android telefoon stukmaken? Nee.
De noordpool van een magneet zal de noordpool van de tweede magneet afstoten. Je kunt twee dezelfde polen dus niet tegen elkaar aan duwen. Alleen de zuidpool en de noordpool van twee magneten trekken elkaar dus aan.
De geluidsweergave zelf zal niet verschillen tussen 4 en 8 ohm, maar als je luidsprekers aansluit van 8 ohm en die vervolgens aansluit op een versterker van 4 ohm, dan zul je wel een groot verschil in luidheid ervaren, namelijk ongeveer de helft minder luid dan wanneer je luidsprekers aansluit van 4 ohm.
Als vuistregel adviseert Hi-Fi Klubben je om de luidsprekers zo neer te zetten dat de tweeter zich ongeveer op oorhoogte bevindt als je zit te luisteren. De hoge tonen uit de tweeter hebben een duidelijke richting en dus hoor je ze het beste als ze direct je oren bereiken.
Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.
Plaats je Sub horizontaal op de vloer, leg of zet er dan niets op.Plaats je Sub onder een meubel, houd dan ten minste 2,5 cm ruimte vrij aan de bovenkant.
Conclusie: de perfecte opstelling voor subwoofers
Optimaal is de plek tussen center- en frontspeaker rechts/links. De subwoofer klinkt niet goed wanneer hij in een hoek of dicht tegen de muur aan staat.