Steeds meer mensen hebben één prik gehad en steeds meer mensen hebben hun vaccinatie afgerond. Het gedeelte van de bevolking dat gevaccineerd is, noemen we de vaccinatiegraad.
De vaccinatiegraad is een indicator voor de effectiviteit van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De WHO hanteert een norm voor de vaccinatiegraad van 95% voor de hele bevolking; deze is nodig om mazelen en rodehond volledig te elimineren.
Vaccinatiecijfers herhaalprik najaarsronde 2022
Vanaf 19 september 2022 tot en met 27 augustus 2023 zijn er ruim 4,1 miljoen mensen gevaccineerd tegen COVID-19. Voor de 60-plussers is de vaccinatiegraad van de herhaalprik op dit moment 59,6%.
Wat betekent vaccinatie? Vaccinatie (of inenting) is de injectie van een vaccin in het lichaam waardoor je antistoffen aanmaakt die je beschermen tegen een infectieziekte. Als je in de toekomst in aanraking komt met de echte virussen of bacteriën dan herkent je lichaam die en worden snel extra antistoffen aangemaakt.
Werkzaamheid van vaccins
Zo blijkt uit onderzoek dat de vaccins Spikevax (Moderna) voor 94,1% en Comirnaty (Pfizer/BioNTech) voor 95% effectief zijn na twee vaccinaties. Vaxzevria (AstraZeneca) is 60% effectief na twee prikken en Jcovden (Janssen) is 67% effectief na één prik.
Na de 2e vaccinatie met het AstraZeneca vaccin treden de bekende bijwerkingen minder vaak op dan na de 1e vaccinatie. Dit blijkt uit eerdere onderzoeken en uit de eerste resultaten van het vragenlijstonderzoek van Lareb. Ook zijn de bijwerkingen vaak minder hevig na de 2e vaccinatie.
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
Subunit-eiwitvaccin. Het vaccin van Novavax, VidPrevtyn Beta en Bimervax zijn subunit-eiwitvaccins. Hierin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus, nagemaakt in het laboratorium. Als reactie op dit vaccin zal het lichaam antistoffen aanmaken tegen de eiwitdeeltjes.
Comirnaty is een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer dat voorkomt dat u (ernstig) ziek wordt door het coronavirus. Het is goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie.
De bij het RIVM geregistreerde voorlopige deelname aan de eerste HPV-vaccinatie is tenminste 41% tot 58% voor jongens en 62% tot 75% voor meisjes (Figuur 1). In januari 2022 was onder meisjes geboren in 2008 de voorlopige deelname aan de eerste HPV-vaccinatie 70%.
8 weken na uw coronabesmetting kunt u de coronaprik halen. 1 prik is voldoende om uw basisserie af te ronden.U kunt ook 2 prikken halen als u dat wilt.3 maanden na uw laatste prik uit de basisserie kunt u een herhaalprik halen.
Tussen de leeftijd van 0 en 2 jaar krijgt je kind meerdere vaccinaties. Ze beschermen tegen 11 ziekten. De vaccinaties die je kindje krijgt, zijn de DKTP-Hib-HepB, De Pneumokokken-vaccinatie, de BMR en de Meningokokken-vaccinatie. Met 4 jaar krijgt je kind een DKTP-herhalingsprik.
Het werkzame deel in het vaccin in de BMR-vaccinatie bestaat uit zwak gemaakte bof-, mazelen- en rodehondvirussen. Van deze verzwakte virussen krijg je geen ziekten, maar bouw je afweer tegen de ziekte op. De zwak gemaakte virussen vermenigvuldigen zich in het lichaam en zetten het afweersysteem aan het werk.
Vaccineren tegen het coronavirus Meer informatie
In meetronde 21 heeft 96% van de deelnemers minimaal één vaccinatie tegen het coronavirus gehad. 95% een volledige basisserie gehad en heeft 89% een boostervaccinatie gehad. 40 deelnemers (minder dan 1 procent) zijn nog van plan een eerste vaccinatie te halen.
Wat zijn de gevolgen en de risico's als een ouder zijn kind niet laat inenten? Zolang landelijk de vaccinatiegraad meer dan 95% is, zal een kind waarschijnlijk niet ziek worden. Maar de tendens is dat die vaccinatiegraad lager wordt. Daarmee wordt de kans groter dat een kind met deze ziekten besmet raakt.
Voorbeeld: de coronavaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna
mRNA-vaccins bevatten een boodschapper-molecule (mRNA) met de welbepaalde genetische code om virale of bacteriële eiwitten in ons lichaam aan te maken, die vervolgens als antigeen fungeren.
Wanneer iemand het vaccin krijgt toegediend, herkent het immuunsysteem het antigeen als lichaamsvreemd. Hierdoor wordt het immuunsysteem van het lichaam gestimuleerd om er antistoffen tegen aan te maken die de ziekteverwekker uitschakelen.
In Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 zit naast de oorspronkelijke variant van het coronavirus ook mRNA van de BA. 4-5 variant. Dit vernieuwde vaccin kan gebruikt worden als booster (herhaalprik) voor iedereen van 12 jaar en ouder.
Kleinere kans op ziekenhuisopname en ic na vaccinatie
Dan kunt u nog wel besmet raken door het coronavirus, maar wordt u meestal minder ziek. De kans dat u ernstig ziek wordt door corona is dan kleiner. De vaccins beschermen u tegen opname in het ziekenhuis en op de ic. Wel kunt u anderen nog besmetten.
Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen.
Besmetting en besmettelijkheid na vaccinatie
Het is mogelijk om na de coronaprik nog corona te krijgen. De kans om daar (ernstig) ziek van te worden is wel kleiner, omdat vaccinatie daartegen beschermt. Ook gaat het virus minder makkelijk over van de ene persoon naar de andere.
Antistoffen SARS-CoV-2 blijven minstens 200 dagen in bloed aantoonbaar. Bij ruim 90% van de mensen bij wie antistoffen tegen SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 in het bloed zitten, zijn ruim 6 maanden later nog steeds antistoffen in het bloed aanwezig.
Long COVID wordt vastgesteld als deze klachten 3 maanden na de eerste ziektedag nog worden gerapporteerd, en ten minste 2 maanden lang aanwezig zijn geweest. De ernst van de klachten kan wel minder worden in de loop van de tijd, of het kan over periodes van dagen of weken schommelen in ernst.
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).