Vroeger was roodvonk een ernstige ziekte die vaak voorkwam. Vandaag is de aandoening eerder zeldzaam en kent ze een minder ernstig beloop. Ze komt voor bij kinderen van drie tot zes jaar, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen.
Bij roodvonk krijgt je kind keelpijn, koorts en heeft het last van ruwe, rode huiduitslag. Oudere kinderen en jongvolwassenen kunnen ook roodvonk krijgen, maar dat is erg zeldzaam. Roodvonk is vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad.
Roodvonk kan gecompliceerd worden door bloedvergiftiging, acute reuma, nierfunctiestoornissen, longontsteking en hersenvliesontsteking. Gelukkig worden deze complicaties nu slechts zelden gezien door een snelle herkenning en behandeling van de ziekte.
Roodvonk gaat bijna altijd binnen 7 tot 10 dagen vanzelf over. Als uw kind roodvonk heeft gehad, kan het de ziekte nog een keer krijgen. Dan zijn de klachten minder erg dan de eerste keer.
Vroeger kregen mensen antibiotica tegen de bacterie, maar tegenwoordig gaat roodvonk vanzelf over zonder antibiotica. U raakt besmet door middel van druppeltjes vocht wanneer iemand met roodvonk uitademt, hoest of niest. Mensen met roodvonk zijn al besmettelijk bij de eerste klachten. Er is geen inenting voor roodvonk.
Roodvonk is een kinderziekte: het komt vooral voor bij kinderen tussen 3 en 8 jaar. Uw kind heeft koorts, keelpijn en ruwe plekjes op de huid. Geef uw kind regelmatig een slokje koud water.
Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand is besmettelijk als de eerste klachten beginnen. Na 10 tot 21 dagen is iemand niet meer besmettelijk.
Iedereen kan roodvonk krijgen. Roodvonk komt het meeste voor bij kinderen van 3 tot 6 jaar oud. Er is geen inenting om de ziekte te voorkomen.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers. Vanwege deze specifieke werking en de goede opname, worden deze middelen ingezet bij roodvonk. Voorbeelden zijn feneticilline en fenoxymethylpenicilline.
Misselijkheid, hoofdpijn, soms koude rillingen, een snelle hartslag en overgeven: van roodvonk is je kind echt naar. Je kind heeft plotseling hoge koorts (boven de 39º C). De klieren in de hals zijn pijnlijk en opgezwollen.
Dit jaar zijn al zeven jonge kinderen in Nederland overleden na infectie met een gevaarlijke streptokokkenbacterie. Zeker zeventig kinderen werden met ernstige infecties in het ziekenhuis opgenomen. Kinderartsen maken zich zorgen. Ze waarschuwen om extra alert te zijn bij kinderen met waterpokken.
Roodvonk wordt meestal behandeld met antibiotica van het penicilline type zoals feneticilline of amoxicilline. Bij allergie voor penicillinen kunnen ook andere antibiotica worden gegeven zoals azitromycine, claritromycine, of clindamycine.
Roodvonk is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pyogenes. De ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen 3 en 6 jaar, maar ook jongeren en volwassenen kunnen de ziekte krijgen. Kinderen kunnen er behoorlijk ziek van worden.
'Roodhond' is al in 1567 aangetroffen, en 'roodvont', een tussenvorm tussen 'roodhond' en roodvonk, werd in 1694 opgeschreven. In dialecten duiden roodvonk en rodehond nog steeds dezelfde ziekten aan.
Soms is de lichaamstemperatuur een beetje verhoogd. Na een dag komen er rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren. Binnen een paar uur zitten de vlekjes over het hele lichaam. Soms zijn het er zoveel dat het lijkt of de hele huid rood is.
In de meeste gevallen is huiduitslag niet gevaarlijk en kan het snel verholpen worden. Zie hier het A tot Z over diverse soorten uitslag, en wanneer wel direct een afspraak te maken met de huisarts voor acute behandeling.
Ter verzorging, verzachting en hydratatie van de kwetsbare huid: Naar behoefte enkele malen per dag Bepanthen Verzorgende Crème aanbrengen. Geschikt voor de huid van bijvoorbeeld handen, voeten en benen: Bepanthen Verzorgende Crème is gemakkelijk uit te smeren en trekt snel in.
Roodvonk gaat meestal binnen een week tot tien dagen vanzelf over. In ernstigere gevallen kan antibiotica nodig zijn. Besmetting is niet te voorkomen. Je baby is al besmettelijk voor het de verschijnselen krijgt.
Bij oudere kinderen en volwassenen is er vaak een prodromaal symptomencomplex dat enkele dagen voor de huiduitslag begint: algemene malaise, lichte verhoging, gevoelige opgezette lymfklieren achter het oor, mediaan achter in de nek en ter hoogte van de aanhechting van de nekspieren aan het achterhoofdsbeen.
verkouden met keelpijn, opgezette amandelen in de keel en klieren in uw hals. koorts. roodvonk met een bobbelige tong en rode uitslag op uw huid. een huidontsteking krijgen, meestal bij een wondje op uw onderbeen.
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.
Infectie dient zo veel mogelijk voorkomen te worden omdat door wondroos het risico op verergering van het oedeem wordt vergroot. Door de ontsteking kunnen de lymfvaten beschadigd worden en kan er lymfoedeem ontstaan of bestaande oedeem verergeren. Ieder wondje, hoe klein ook, is een ingang voor bacteriën.