Bij acute pericarditis kunnen de volgende klachten voorkomen: felle pijn in de borststreek. in het begin koorts of een gevoel van griep. kortademig of benauwd zijn.
Pericarditis is in de meeste gevallen pijnlijk maar niet gevaarlijk. De behandeling bestaat uit medicijnen voor het remmen van de ontstekingsreactie en het bestrijden van de pijn. Endocarditis is daarentegen een buitengewoon gevaarlijke ziekte.
Ontstekingsremmende medicijnen. Antibiotica bij een bacteriële infectie. Punctie om het teveel aan vocht weg te zuigen. Operatie om een deel van het pericard te verwijderen.
Uw klachten kunnen na enkele dagen tot weken volledig verdwijnen. Na het herstel zijn er geen verdere leefregels waar u zich aan moet houden. Als gevolg van de pericarditis kan het zijn dat er complicaties ontstaan. Een voorbeeld daarvan is dat het lichaam het vocht in het hartzakje niet of onvoldoende opneemt.
Klachten en symptomen
Symptomen kunnen lijken op die van de griep, zoals koorts, pijn in de hartstreek, transpireren, kortademig, vermoeidheid, vocht vasthouden en spierpijn. Ook kan er sprake zijn van hartritmestoornissen. Afhankelijk van de ernst van de myocarditis kan er hartspierschade ontstaan.
De meest voorkomende is een virale infectie, meestal na een eerder doorgemaakte verkoudheid of griep. Naast een virale pericarditis bestaan er nog meer oorzaken, zoals een hartinfarct, een open hartoperatie, een verwonding (bijvoorbeeld door een ongeval), slechte nierfunctie of een gezwel..
Hoewel er verschillende oorzaken zijn voor een ontsteking, zijn de verschijnselen vaak hetzelfde: roodheid, pijn, zwelling en temperatuursverhoging. Soms onttrekt een ontsteking vocht uit het lichaam, waardoor je meer behoefte hebt om te drinken.
Wat merk ik bij een hartaanval? 3 van de 4 mensen met een hartaanval hebben een drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst. Dit gaat niet weg bij rustig zitten of liggen. Het drukkende gevoel en de pijn zijn na 15 minuten nog niet weg.
Het kan al na enkele weken zorgen voor hartfalen en ritmestoornissen als het hart erg beschadigd is door de ontsteking. De vooruitzichten zijn afhankelijk van de schade aan de hartspier. Indien de patiënt ernstig hartfalen heeft ontwikkeld, is de prognose slechter en is behandeling noodzakelijk.
Symptomen. De symptomen verschillen tussen een acute en een chronische pericarditis. Bij een acute pericarditis treden de volgende klachten op: Felle pijn in de borststreek, toenemend bij beweging, inademen of plat liggen.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Bij hartkramp heeft u korte aanvallen van een drukkend, pijnlijk of benauwd gevoel in uw borstkas. U krijgt de klachten als u zich inspant, bij kou, na vet eten of bij emoties. Uw hart krijgt even te weinig zuurstof. De klachten zijn meestal in een paar minuten over.
Om pericarditis vast te stellen zal de arts u onderzoeken. Hierbij kan een thoraxfoto (röntgenfoto van de borstkas), elektrocardiografie (ECG) en/of een echocardiografie nodig zijn. Om de definitieve diagnose te stellen wordt soms een hartkatherisatie, een computertomografie (CT) of MRI-scan uitgevoerd.
Een stresscardiomyopathie of takotsubo cardiomyopathie kan ontstaan na hevige stress. De klachten lijken op een hartinfarct. Mogelijk zorgen stresshormonen voor een soort tijdelijke verlamming van een deel van de hartspier. Hierdoor trekt deze minder goed samen.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen. Dikwijls treffen infecties ouderen met één of meerdere chronische ziekten (diabetes, chronische bronchitis en kanker).
Ontstekingen: stress kan het lichaam ertoe aanzetten om een overdaad aan eiwitten (cytokines) te produceren die tot zware ontstekingen kunnen leiden.
Duidelijke signalen
Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over. De pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek.
Duidelijke signalen
Klachten bij een hartinfarct zijn meestal vrij duidelijk: bij mannen én vrouwen. Klachten die dan voorkomen zijn: drukkende pijn op je borst: voelt beklemmend of als een strakke band om de borst. uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
U kunt een ontsteking aan de longvliezen herkennen aan de volgende symptomen: Pijn bij ademhalen en niezen. Vooral als u diep ademhaalt of hard niest, voelt u een scherpe pijn links en/of rechts op de borst of rug; Kortademig bij inspanning.
Bij een acuut hartinfarct voelt u een heftige drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de kaken, armen en/of de rug en meer dan een half uur kan aanhouden. De pijn gaat meestal samen met zweten, misselijkheid en een gevoel van ziekte en angst.