Kaantjes zijn het residu van het smelten van reuzel of ossenwit, ook wel bekend als varkens niervet of runderniervet. Dit is zacht en olierijk vet dat de nieren omsluit. Het is vergelijkbaar (maar niet hetzelfde!) met spekjes en onder andere lekker door een stamppot, salade of op brood.
Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Snijd het vlees daarna in reepjes van 1 cm dik en leg die met de vetkant naar beneden op een bakplaat. Leg er een andere bakplaat bovenop en druk die goed aan. Dat zorgt ervoor dat het vet van het vlees lekker snel smelt, legt Jamie ons uit.
Reuzel is een veelzijdig product dat je verkrijgt door buikvet van het scharrelvarken op een lage temperatuur zachtjes te smelten. De smeuïge en bijna reukloze substantie kun je vervolgens net als ossewit tot hoge temperaturen (200 graden+) verhitten, wat het heel geschikt maakt om in te frituren of te bakken.
Smout, ook wel reuzel genoemd, is dierlijk vet. Het wordt verkregen door het spek, voornamelijk van de varkensbuik, te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes. Dit noemen we de kaantjes.
Kaantjes zijn de smaakmaker voor vele gerechten: door pasta, in stamppot, bij een eitje, over de salade, op een toastje, waar eigenlijk niet bij? Vergeet boter en bouillonblokjes, vraag je oma ernaar: zij weet het nog wel. Kaantjes ontstaan bij het smelten van het varkensvet.
Als de kaantjes afgekoeld zijn kan je ze in een luchtdicht potje ongeveer een 2 maanden in de koelkast bewaren.
Gezondheid / duurzaamheid
Een varken dat voer eet met relatief veel plantaardige olie levert varkensvet met meer onverzadigde vetten. Echter, varkensvet bevat gemiddeld relatief veel verzadigde vetten en is daarmee niet de gezondste optie.
Ossenwit is net als reuzel ook een dierlijk vet, dit keer van het rund (os). Het wordt verkregen door het talg te zuiveren. Wat je overhoudt is een 100% dierlijk vet product. Ook dit vet is rijk aan verzadigde vetten waardoor het zeer hitte bestendig is.
Smout bevat Omega3-vetzuren, waardoor het gezond is voor hart en bloedvaten en het verlagen van cholesterol kan bevorderen.
Reuzel of smout is dierlijk vet, het niervet van een varken. Gesmolten reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes die niet gefilterd werden, de zogenaamde kaantjes. Vet van runderen en schapen wordt talg genoemd.
Pomade is niet slecht voor je haar.Wel ligt het eraan hoe je pomade gebruikt. Je moet je haar na het gebruiken van een product altijd goede nazorg geven. Een vetbasis pomade moet je bijvoorbeeld niet op je hoofd smeren, maar echt in het haar.
Een pomade is een haarproduct en kent 2 soorten: op waterbasis en op vetbasis. Een pomade op vetbasis zorgt ervoor dat je haar vet blijft en is daardoor meerdere dagen te restylen, vooral vroeger was dit helemaal hot.
Reuzel betekent ook varkensvet, dit werd vroeger gebruikt als basis voor een vet haar product zoals pomade. De pomade van Reuzel is ontwikkeld op waterbasis en is daarom eenvoudig uit te spoelen.
Ontbijtspek komt van de buik van het varken en is doorregen. Het stuk spek wordt eerst gepekeld, gedroogd en vervolgens gerookt.
Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop. Daardoor is een plakje bacon ook iets minder vet.
Knabbelspek wordt gemaakt van buikspek, dat eerst wordt gezouten en soms ook gekruid met bijvoorbeeld peper en paprika. Daarna wordt het spek gerookt, waardoor het een karakteristieke smaak krijgt. Vervolgens wordt het in dunne reepjes gesneden en in de oven of in een pan gebakken totdat het knapperig en krokant is.
Lang leve de lever! Dit stukje orgaanvlees van rund is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten.
Vet, vetter, vetst
"Olijfolie is vetter dan boter. Aan boter is nog water toegevoegd: zo'n 18 procent. Hierdoor zitten er meer calorieën in olijfolie." Maar de boter bevat natuurlijk juist wel verzadigd vet, voegt het Voedingscentrum toe.
Kijk gewoon zelf even op de ingrediëntenlijst als je een goede keuze wilt maken. Kies dan voor een margarine met zoveel mogelijk onverzadigd vet zoals zonnebloem-, lijnzaad-, soja-, raapzaad-, of koolzaadolie, en zo min mogelijk palmvet. Palmvet is namelijk ook een verzadigd vet en niet zo'n duurzaam product."
1 Ga voor vloeibaar
Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed, terwijl onverzadigd vet het juist verlaagt. Beter voor de cholesterol dus, en voor je hart en bloedvaten. Het ouderwetse blok ossenwit mag dan wel extra lekker zijn, het is minder gezond.
Ossewit bevat meer verzadigde vetzuren dan vloeibare plantaardige olie. De houdbaarheid is heel erg lang. Ook buiten de koelkast is het minimaal 8 maanden te bewaren. Koel bewaren kan dus, maar is niet persé nodig.
De echte frietfanaten onder ons weten het al! De allerbeste, lekkerste en knapperigste frietjes bak je in ossewit (vast vet). Het vaste vet (ook beschikbaar in plantaardige versie) is nu een ideale oplossing.
Rekening houdend met de milieu-impact van de verschillende soorten vlees, is gevogelte de beste keuze. Rund- en lamsvlees hebben de hoogste milieu-impact, want de veeteelt stoot veel broeikasgassen uit: slecht voor de opwarming van de aarde.
Vloeibaar vet (zoals olie en vloeibare bak- en braadproducten) heeft hierbij de voorkeur. Olie en vet bestaan altijd uit een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Vloeibaar vet bevat veel onverzadigde vetzuren die het 'slechte' LDL-cholesterolgehalte verlagen. Gezond vet dus!
Wat is snorrenwax eigenlijk? Daar waar snorrenwax in de 18e en 19e eeuw nog voornamelijk werd gemaakt van berenvet, kwam hier aan het begin van de 20e eeuw verandering in. Met name vaseline, reuzel (varkensvet) en bijenwas deden hun intrede als ingrediënten in de recepturen van veel fabrikanten.