Het broodje frikandel dat ook wel door het snackbarleven gaat als een 'open ruggetje'.
De berenlul, ook wel open ruggetje, open been, doelpaal of leuning genoemd, is een vet vette lekkernij, verkrijgbaar in de betere snackbar. Zo'n snackbar als bij ons vroeger om de hoek; Snackbar 't Hoekje, inderdaad.
Voor wie een patatje oorlog niet gewelddadig genoeg is: patat met mayo, curry, saté en ui. Ook bekend onder de naam 'Patat revolutie'. Gaat in Den Haag door het leven als 'Patat ziekenhuis'.
Als je in de snackbar een 'Jos Brinkie' bestelde, wist iedereen wat dat was: een frikandel met pindasaus.
Patat/friet met pindasaus, mayonaise en gesnipperde uien. Dit is gelijk de meestvoorkomende variant. Zonder uitjes heet deze variant in sommige regio's een Patatje Flip.
Superfriet. Een frietje super is een kleine portie friet geserveerd met mayonaise en een frikandel. Dikwijls wordt een superfriet ook wel een 'supertje' genoemd.
Op de kaart staan ook enkele speciale gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van 'patat verschrikkelijk', met mayonaise, curry én pindasaus en daarbij nog eens kruiden, ui, champignons en spekjes. Dat klinkt inderdaad verschrikkelijk (lekker).
De Knoepert lijkt op een magnum, het is een snack met veel vlees op een stokje. De Haagse lekkernij bestaat uit gemarineerde speklappen van de groothandel, die drie minuutjes in de frituur zijn geweest met een broodje eronder, garnering ernaast en saus erover heen.
Het product werd in 1984 ontwikkeld door De Vries Vleessnacks uit Dordrecht. De naam "Mexicano" werd in 1984 bedacht vanwege voorrondes van het WK 1986 in Mexico (waar Nederland zich in 1984 niet voor plaatste) en is in 1986 als merk geregistreerd in de Benelux.
Melissa van Hintum, eigenares van de beroemde New Kids-snackbar 't Pleintje in Den Dungen, duwde met een grijper het dak van haar eigen snackbar stuk. Bam, jonguh! Het is niet zomaar de eerste de beste snackbar die werd gesloopt. Het gebouw werd bekend door de Nederlandse tv-serie New Kids.
Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes.
Wat is een patatje oorlog precies? Het is eigenlijk niet meer dan patat met een dikke klodder mayo en pindasaus. Optioneel voegt u daar gesnipperde uitjes aan toe en klaar is kees. De simpliciteit van dit gerecht is ook direct haar kracht, want een patatje oorlog is rijk van smaak met iedere hap die u neemt.
Mayonaise en fritessaus zijn verreweg de meest gebruikte sauzen in de cafetaria. Er zijn veel merken verkrijgbaar met grote en kleine verschillen.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
De naam voor zijn product werd hem door een vrouwelijke snackbarhouder van Duitse afkomst ingefluisterd: daar bestond de Frikadelle, een platte gehaktbal. De Vries nam die naam over: frikadel (zonder N).
Zodra de snack boven het frituurvet komt drijven dan is de snack klaar. Dit komt doordat het vocht uit de frikandel is gebakken en dat het gewicht lager is dan dat van frituurvet.
Snack Trio – Veggie balls Deze smaakbommetjes zitten boordevol groenten. Wat dacht je van een spinazieballetje met rooktofu, een pompoenballetje met olijven of een rode bietenbal? Mooie variaties in kleur, spannende combinaties in smaak.
Flip van der Kuil, die in de film Barrie Butsers speelt, frituurt ondertussen de gevraagde snacks. Even daarvoor heeft hij het uitgelegd gekregen van de snackbarhouder. ,,Vier minuten en dan heb je een goede frikadel”, weet hij nu. Met een laag satésaus, dan wordt het een heuse 'Jos Brinkie'.
Ingrediënten: 42% Rundvlees, 25% kipseparatorvlees, water, paneermeel (TARWE), kipcollageen, plantaardig eiwithydrolysaat (SOJA), paprika, zout, TARWEZETMEEL, ui, SOJA-EIWIT, kruiden, specerijen, stabilisator: E451, smaakversterker: E621, suiker, gistextract, aroma, zonnebloemolie, specerijenextract, antioxidant: E321, ...
Voor wie het niet weet: een jos brinkie is een frikandel met satésaus. Een gezin uit Eindhoven is woensdagavond naar Maaskantje afgereisd om nog één keer een frietje te eten in de bekende snackbar.
De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Het Bintje staat aan de top. Het is een vrij bloemige aardappel die niet donker verkleurt na het bakken. Andere rassen waarmee je lekkere frieten maakt zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Patat oorlog: mayonaise met pindasaus(satésaus) en uitjes. Patat speciaal: mayonaise met ketchup en uitjes.