Meestal worden twee referenties gevraagd. Vermeld dan van allebei de naam, het bedrijf, de functie en de contactgegevens. Is het al wat langer geleden dat je om toestemming hebt gevraagd, controleer dan altijd even of de contactgegevens nog kloppen.
Hoeveel referenties kun je opgeven in je CV? Over het algemeen is het gebruikelijk om twee tot vijf referenties in je CV op te nemen. Na een aantal gesprekken weet een potentiële werkgever meer dan voldoende over jou. Meer dan vijf is dan ook niet nodig.
Wie kan je inzetten als referentie
Het beste kan je kiezen voor iemand die met jou gewerkt heeft en jou goed kent. Bijvoorbeeld een werkgever of een manager onder wie je in het verleden gewerkt hebt. ;Maar denk ook aan collega's of mensen met wie je een project hebt opgezet.
Waarom een referentie handig is
Referenten zijn een belangrijk onderdeel van jouw sollicitatie. Ze bieden toekomstige werkgevers de mogelijkheid om een beter beeld te krijgen van jou als kandidaat en om te zien hoe je hebt gepresteerd in eerdere functies.
Een oud-werkgever is niet verplicht om een referentie te geven. Er staat namelijk geen enkele verplichting daartoe in de wet. Als werknemer is het dus verstandig om uw oud-werkgever te vragen of hij een referentie wil geven, mocht dat nodig zijn. Wil hij dat niet, dan heeft de werknemer pech.
Formele certificering: Certificeringen kunnen een goede vervanging zijn voor een referentie als je geen referentie kunt verstrekken. Certificeringen tonen je kennis, vaardigheden en ervaring aan. Dit is een goede manier om te laten zien dat je competent bent en dat je de benodigde vaardigheden hebt voor de baan.
Afgeven van een referentie is niet verplicht
Ook al heeft de werknemer toestemming gegeven, een werkgever is nooit verplicht om daar ook gehoor aan te geven. Een dergelijke verplichting staat gewoonweg niet in de wet. Let wel; dat is anders bij een getuigschrift.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Hoe vermeld je referenties op je cv
Als er in de vacaturetekst wordt gevraagd naar referenties, kun je deze opnemen in een apart onderdeel 'Referenties' op je cv. Vermeld dan per referentie het bedrijf, de naam van de referaat, telefoonnummer en e-mailadres. Eventueel neem je ook de functietitel van je referaat op.
Vaak bestaan referenties alleen uit contactgegevens (denk aan een naam, functietitel en een telefoonnummer), maar soms wordt er ook een kort stukje tekst aan toegevoegd. In dit stuk tekst vertelt diegene hoe jij functioneerde in je vorige baan en hoe het is om met jou samen te werken.
Het uitgangspunt is dat “zoveel mogelijk relevante informatie, ofwel informatie die van belang is voor het functioneren van de sollicitant, aan de 'potentiële werkgever' mag – en zelfs moet – worden verstrekt.” Welke informatie dat precies is, hangt af van: de inhoud van gestelde vragen door de 'potentiële werkgever'
Hoewel werkgevers niet wettelijk verplicht zijn om een referentie te geven, moeten ze wel eerlijk en accuraat zijn bij het verstrekken van referenties. Een werkgever kan echter geen valse of misleidende informatie geven en als ze zonder reden een negatieve referentie geven, kan dat leiden tot juridische stappen.
Referenties kunnen voor een recruiter (of potentiële werkgever) waardevolle informatie opleveren over een sollicitant of toekomstige medewerker. De mening van een vorige werkgever wordt doorgaans zeer hoog gewaardeerd als ondersteunend 'bewijs' tijdens het selectie- en aannameproces van een nieuwe medewerker.
Wanneer een persoon je een referentie geeft, dan noem je die persoon een referaat. Een referentie op je cv verwijst meestal naar een specifieke persoon binnen een bedrijf. Diegene kan dan telefonisch benaderd worden door de recruiter en vragen over jou beantwoorden.
Noem nooit zomaar een referentie als daar om gevraagd wordt. Neem altijd eerst contact op met de persoon in kwestie en vraag of je hem of haar als referentie mag noemen. Uiteraard vraag je alleen iemand van wie je verwacht dat hij of zij een positief beeld van je zal schetsen.
Voorbeeld referentiebrief
Geachte [naam contactpersoon], Van [datum] tot [datum] heeft [naam] gewerkt bij [organisatie]. Als [functie] heb ik het genoegen gehad om veelvuldig met hem/haar samen te mogen werken. Ik heb [naam] leren kennen als een [opsomming karaktereigenschappen] persoon.
Een referentie is een verwijzing naar informatie ter ondersteuning van een bewering. Voorbeelden: de aanvulling op een sollicitatiebrief: referentie (sollicitatie) de verwijzing naar een voetnoot of naar een bronvermelding in de lopende tekst.
Een inmenging is niet gerechtvaardigd als minder ingrijpende maatregelen voorhanden zijn om het doel te bereiken. De werkgever mag in principe dus niet zomaar kennis nemen van de inhoud van een whatsappgesprek van een werknemer.
Als je al flink wat werkervaring hebt opgedaan, vraag je jezelf misschien af hoeveel jaar je terug moet gaan op je cv. Als je al langer dan 15 jaar aan je carrière werkt, dan is het meestal een goed idee om de functies op je cv te beperken tot de afgelopen 10 tot 15 jaar. Ervaring van voor die tijd is minder relevant.
Onder omstandigheden kan de werknemer een mededelingsplicht aan werkgever hebben wanneer hij al ander werk heeft aanvaard tijdens de onderhandelingen. Dat geldt zeker wanneer de andere baan reeds aanvangt, maar kan ook het geval zijn wanneer het nieuwe werk pas na de beoogde beëindigingsdatum begint.
Stel alleen vragen die direct verband houden met de functie die de sollicitant bij een eerdere werkgever vervulde. Stel geen vragen over persoonlijke omstandigheden. Zo mag je bijvoorbeeld niet informeren naar geaardheid, politieke voorkeur of godsdienst.
Laat de referentie aan de persoon lezen om toestemming te krijgen. Als je echt iets waardevols kunt zeggen over zijn/haar kwaliteiten, sterke eigenschappen of werkstijl. Alleen als je positieve dingen te zeggen hebt over de persoon in kwestie en je de persoon zou willen aanbevelen aan anderen als collega of werknemer.
Je kan het beste een oude werkgever of leidinggevende opgeven als referentie. Deze mensen weten namelijk hoe je presteerde in je vorige baan, welke competenties je onder de knie hebt en waarom je een fijne collega bent. Als je verschillende banen hebt gehad, kun je één of meerdere referenties opgeven.