Met grote korrels rijnzand wordt voornamelijk chape of stabilisé gemaakt. De korrelgrootte is vooral belangrijk voor de waterdoorlaatbaarheid. Grote korrels hebben een grotere waterdoorlaatbaarheid. Daarom zijn ze perfect voor bestratingswerken.
Stabilisé is een mengeling van zand, water en cement. In deze mengeling zit meestal 1650 kg zand en 150 kg cement. Stabilise van rijnzand, zeezand of scheldezand is de meest geschikte ondergrond voor het plaatsen van klinkers, tegels of kasseien. Het functioneert als stevige fundering en is waterdoorlatend.
Rijnzand 0/4 los gestort. Rijnzand is een grof rivierzand van 0-4 mm en is geschikt voor het maken van cementvloeren, beton en stabilisatielagen.
Stabilisatiezand bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Materiaal zandbed
Na het aanleggen wordt het zandbed aangestampt of getrild om een stevige, stabiele ondergrond te creëren. Bij het gebruik van gladde tegels kun je overwegen om cement door het zand te strooien. De combinatie met cement zorgt ervoor dat de ondergrond extra stevig wordt.
Rijnzand = Rivierzand
Rivierzand en bijgevolg ook Rijnzand zijn scherpe zandsoorten. Deze leggen een veel mindere lange weg af dan rond zand en zijn bijgevolg minder onderhevig aan diverse invloeden van buitenaf. Hierdoor heeft deze soort een scherpere structuur. Door deze hoekige vorm, haakt het zand beter in elkaar.
Precisie en geduld. Is de ondergrond van je terras, oprit of tuinpad verstevigd? Stort dan een laag stabilisé van 12 tot 15 cm dik in het uitgegraven bed en ga er met een mechanische trilplaat over. Om je kantopsluiting te maken, meet je eerst of de uitgegraven sleuf diep genoeg is.
Bij stabilisé gebruik je best 1 deel cement en 8 delen zand.
Bij chape meng je eerst het zand en cement en voeg je daarna water toe. Bij stabilisé mag je meteen alles mengen. Soms is het niet nodig om nog water toe te voegen indien het gebruikte zand vochtig genoeg is.
Kort en bondig: om te berekenen hoeveel stabilisé je nodig hebt gebruiken we volgende verhoudingen. Je gebruikt ongeveer 150 kilogram cement voor 1 kubieke meter zand (1m3 zand is ongeveer 1650 kilogram). De perfecte mengverhouding ligt rond 1 schep cement per 8 scheppen zand.
U herkent de onderlaag aan de lichtere kleur van het zand. Bedek de onderlaag indien nodig met stabilisatie matten. Breng op de stabilisatiematten een laag scherpzand aan van ongeveer 12 cm dik.
Rijnzand is grofkorreliger dan lommelzand en wordt doorgaans gebruikt voor beton, chape en stabilisé.
Rijnzand is zand dat afkomstig is uit het Rijngebied. In België slaat de benaming echter op alle zand dat uit rivieren gewonnen wordt.Daarom wordt rijnzand ook vaak rivierzand genoemd. Rijnzand heeft eerder een scherpe structuur en een hoekige vorm, in tegenstelling tot zeezand met een ronde korrelvorm.
Stabilisé van zeezand en rijnzand is de geschikte ondergrond voor het plaatsen van klinkers en tegels. Waterdoorlatend en eens uitgehard ideaal voor aanleg van jouw oprit of terras.
Straatzand: Voor onder bestrating en tegels. Ophoogzand: Voor het ophogen, aanvullen en opvullen van oppervlakten. Ook voor andere toepassingen waarbij er geen of lage eisen aan het zand gesteld worden. Drainagezand: Voor toepassingen waarbij het zand goed moet draineren, zoals paardenbakken of drainagebuizen.
Ophoogzand onder bestrating
Een terras, oprit of een pad naar de tuin dient voorzien te worden van ophoogzand die voldoende draagvermogen heeft. Ophoogzand kan daarnaast ook gebruikt worden voor het aanvullen, ophogen en opvullen van funderingen en het aanleggen van (drukke) bouwterreinen.
Stap 4 - straatlaag aanleggen
Gebruik als materiaal grofkorrelig, hoekig zand of split, bijvoorbeeld breekzand 0/4. Te fijn materiaal kan in de fundering dringen en zo voor verzakkingen zorgen.
Gestabiliseerd zand is betonzand met 10 tot 20 procent cement en wordt veel gebruikt als fundering in de wegenbouw en voor een oprit, tuin en terras. Het soortgelijk gewicht van één kuub is ongeveer 1600 kilogram en is leverbaar vanaf € 282,50. Voor iedere kuub extra wordt er € 82,50 extra gerekend.
Zo begin je het best nooit aan de werken bij vorst, regen of mist. En ook in de vlakke zon is het af te raden. De ideale temperatuur om je terras aan te leggen is tussen de 10 en 25 graden. Doorgaans zijn de tussenseizoenen herfst en lente het meest geschikt.
Een zak van 25 kg Knauf Stabilisé gemengd met ca.2 tot 4 l water (volgens de gewenste consistentie) geeft ca.13 l natte mortel.
Wij raden het aan om een ondergrond aan te brengen van een gestabiliseerd zandbed. Een gestabiliseerd zandbed maakt u door zuiver zand te mengen met cement of Trascement. Het liefst met een cementmolen. De mengverhouding tussen zand en cement is ongeveer 50/100 kg per m3.
Grindzand is dankzij zijn samenstelling geschikt voor het storten van een vloer. Voor echt constructief beton is het beter om zelf de combinatie van zand (metselzand), grind en cement (Portland) aan te maken, zodat u zeker weet dat u de juiste sterkte bereikt.
Zandcement hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Zandcement is dan ook ideaal voor gebruik binnen, maar komt ook buiten van pas bij het verlijmen van tegels. Binnenshuis dient het als ondergrond voor diverse vloeren, waarop je rechtstreeks je vloerbedekking kan plaatsen.
Stabilisé is een ideaal opvulmiddel. Het vormt een stevige fundering – voor bijvoorbeeld een terras of een tuinpad – maar blijft goed waterdoorlatend.
Scheldezand of plaatzand verlengen gauw de verhardingstijd tot zo'n twee à drie weken.Gebruik je zeezand, dan loopt het wachten op tot een viertal weken. Hoe dikker de laag stabilisé, hoe langer de droogtijd. Per vijf cm mag je bij elke soort zand zeker één week bijrekenen.
Is de dikte van de stabilisé bijvoorbeeld tien centimeter en heb je rijnzand gebruikt, dan bedraagt de duur van uitdroging en uitharding ongeveer zeven dagen. Is de stabilisé aangemaakt met lommelzand, met plaatzand of met scheldezand, dan kan het uitharden makkelijk twee tot drie weken duren.