De logica hierachter: nicotine onderdrukt je zin in eten en stimuleert je metabolisme, dus zonder nicotine verbrandt je lichaam minder calorieën. Echter, onderzoek toont aan dat het stoppen met roken niet leidt tot het aankomen in gewicht – en je gezondheid een boost geeft (goh).
Er zijn zelfs mensen die na enige tijd gestopt te zijn weer beginnen met roken om af te kunnen vallen. Men valt dan vaak ook daadwerkelijk weer af, omdat de stofwisseling weer sneller wordt. Het effect van roken op de stofwisseling is echter beperkt.
Dit lijkt twee oorzaken te hebben. In de eerste plaats leidt nicotine tot verhoging van de stofwisseling en daarmee tot een verhoging van het energieverbruik. Als je stopt met roken gestopt, neemt het energieverbruik af. In de tweede plaats komt gewichtstoename doordat mensen vaak meer gaan eten/snoepen na het stoppen.
Een vezelrijke maaltijd bevat fruit, groente, granen en peulvruchten. Vezels stimuleren de darmwerking waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Hierdoor hebben we minder hongergevoel en zullen we minder snel gaan snacken. Zorg voor zo'n 6 á 8 eetmomenten per dag.
Hoeveel je aankomt varieert per persoon. Gemiddeld komen stoppers 2,5 tot 6 kilo aan na hun laatste sigaret. In de eerste weken of maanden na het stoppen neemt het gewicht snel toe. Maar na ongeveer 6 maanden stabiliseert het zich.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen. Maar ook dan kunnen er moeilijke dagen tussen zitten.
Goed om te weten: als je stopt met roken, kan een te lage dosis nicotine de oorzaak van je vermoeidheid zijn. De tabakologen van Tabakstop staan klaar om je meer uitleg te geven. Je kunt ze contacteren op het gratis nummer 0800 111 00.
Omdat ondermeer calorierijke voeding en te weinig beweging en sport overgewicht in de hand werken, zijn gewicht, voeding en fysieke activiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden. Roken is daarentegen de oorzaak van net iets meer dan 30% van alle kankers. Het verschil tussen roken en overgewicht is dus niet zo groot…
Oorzaken gewichtstoename
Ten eerste zorgt nicotine ervoor dat de stofwisseling versnelt. Hierdoor wordt uw energieverbruik verhoogd. Daarnaast onderdrukt nicotine de eetlust en het hongergevoel. Die twee factoren zorgen ervoor dat een roker gemiddeld vier kilogram lichter is dan een niet-roker.
Na 1 dag beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken. Na 2 dagen is er geen nicotine meer in het lichaam. Na 2 dagen is het smaak- en reukvermogen aanzienlijk verbeterd. Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie.
In het begin kan stoppen met roken er juist voor zorgen dat je chagrijnig bent en meer gespannen dan anders. Dat is normaal: dat zijn ontwenningsverschijnselen. Je lijf protesteert dat er geen nicotine meer binnenkomt. Na twee weken voel je je fijner als je gestopt bent.
Drink veel water
Uw nieren hebben water nodig om nicotine en andere afvalproducten uit te scheiden. Als u zin hebt in een sigaret, kan water drinken u over het moment heen helpen. Water zorgt voor een andere smaak in uw mond. De behoefte aan een sigaret kan daardoor minder worden.
Je huid is namelijk beter doorbloed. Daarnaast maak je meer collageen aan als je gestopt bent. Dat is een stof die de huid soepel en stevig maakt en je oogleden gladder trekt. Bovendien kunnen stoffen in rook je ogen irriteren en ze een vermoeide uitstraling geven.
In het algemeen kan je niet zeggen dat een hunkering gemiddeld maar drie minuten duurt, zegt van Schayck. De ene roker is namelijk de andere niet. "Allereerst hangt het erg af van het individu. Sommige mensen zijn heel erg verslaafd en dan duurt de hunkering naar een sigaret ook wat langer.
De meeste kettingrokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 50 tot 55 jaar. Bijna een kwart van de rokers in deze groep rookt een pakje of meer per dag. In de groep rokers onder 30 jaar doet nog geen 10 procent hen dat na.
Tabak is schadelijk.
Die stoffen zorgen ervoor dat rokers veel meer kans hebben op gezondheidsproblemen, zoals rottend tandvlees, impotentie en kanker. Bij elke sigaret, ook eentje, adem je schadelijke stoffen in die de kans vergroten dat je ziek wordt.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
10 jaar na je stopmoment is je kans op longkanker de helft kleiner en je kans op andere soorten kanker ook veel kleiner. Roken is slecht voor de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Als je partner of jij rookt, is het moeilijker om zwanger te worden. Als je stopt, verbetert je vruchtbaarheid vaak weer.
Probeer signalen dat je puber rookt te herkennen. Een duidelijke aanwijzing is wanneer hij/zij lucifers of een aansteker bij zich heeft. Ook kun je het ruiken aan de adem of de kleding als je puber thuis komt.
Zodra je gestopt bent met roken beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere rookoverblijfselen. In veel gevallen zullen de longen na 3 maanden weer in staat zijn zich zelf schoon te houden. De longfunctie kan wel tot 30% verbeteren.
Minder roken maakt het risico op longziekten en longkanker kleiner dan bij veel roken. Er zijn minder ontstekingen van de bronchiën en longcellen staan minder bloot aan kankerverwekkende stoffen. Het risico wordt echter niet weggenomen. Het risico op hart- en vaatziekten neemt ook af.