Gemiddeld is je lattenbodem na 10 à 15 jaar aan vervanging toe. Toch verschilt de snelheid waarmee je lattenbodem verslijt van persoon tot persoon. Afhankelijk van het aantal slaapuren, je lichaamsbouw of transpiratie moet je sneller of later op zoek naar een nieuw exemplaar.
Een goede lattenbodem heeft minimaal 28 latten. Hoe meer latten de bodem heeft, hoe meer ondersteuning hij biedt. Op zijn hoogst heeft een lattenbodem 42 latten, dit is nodig wanneer de bodem zwaar belast wordt.
Neem zeker contact op met de kringloopwinkel voor producten in goede staat. Overleg met uw Dorsoo Adviseur voor de meename en recyclage van uw oude lattenbodem, bedkader of boxspring bedbodem.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
De meeste mensen beseffen pas dat hun matras of lattenbodem aan vervanging toe is, wanneer ze slechter slapen dan vroeger. Ze zijn minder uitgerust of hebben plots nekklachten, rugklachten, schouderpijn of pijn aan de heupen. Die klachten kunnen erop wijzen dat je slaapsysteem versleten is.
Veel detailhandelaars en fabrikanten raden aan om matrassen om de 5 tot 10 jaar te vervangen. Buiten het feit dat een matras onderhevig is aan slijtage wordt het ook erg onhygiënisch om er nog veel langer op te slapen.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
Een matras moet gedragen worden door een bedbodem. Het belang van een goed ventilerende bedbodem is groot omdat er anders snel kans is op schimmelvorming onder het matras. Daarnaast draagt de bedbodem bij aan het comfort en levensduur van het matras. Een bedbodem draagt 10 tot 20% bij aan het comfort.
Velen gaan er automatisch van uit dat een boxspring beter is dan een lattenbodem. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle lattenbodem is dit echter niet het geval. Beide slaapsystemen bieden een uitstekend slaapcomfort, zowel een goede lattenbodem combinatie als een kwalitatieve boxspring zijn ergonomisch goed.
Een goed bed kan technisch zo'n 20 tot 25 jaar mee, waardoor je daar zeer lang mee kunt doen. Toch gaat het ene bed beduidend langer mee dan het andere, omdat de levensduur ook afhangt van het onderhoud en de reiniging.
Het lattenbodem ondersteunt het matras en zorgt dat je matras nog net iets comfortabeler ligt. Een andere, belangrijke functie van een lattenbodem is de ventilatie. Voor het afvoeren van lichaamsvocht moet een lattenbodem het matras voor een aanzienlijk deel vrijhouden om zo voldoende ventilatie te kunnen bieden.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen.
Al onze lattenbodems, met uitzondering van de Medi XXL, zijn tot een breedte van 100 cm geschikt voor een lichaamsgewicht tot 130 kilogram. De lattenbodems met een breedte van 120 cm en 140 cm hebben een maximale gewichtsbelasting tot 220 kilogram.
De meest verkochte lattenbodems bestaan uit 28 latten of uit 42 latten. Bijna altijd voldoet een lattenbodem met 28 latten wel, maar mocht het bed intensief belast worden kies dan voor een 42-lats bodem.
Kan elk matras op een elektrische lattenbodem? Nee, niet elk matras kan op een elektrische lattenbodem. Een pocketveringmatras is vaak niet buigzaam genoeg om mee te veren.
Systeem 1: Er zitten 2 latten boven elkaar. Het idee er achter is dat 2 latten samen altijd stugger zijn dan 1 enkele lat. Door de schuifjes van het midden naar buiten te schuiven voeg je de 2e lat (de onderste) toe aan de bovenste en wordt het geheel stugger.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
In tegenstelling tot een lattenbodem kan een schotelbodem over de gehele breedte dezelfde tegendruk bieden waardoor het gewicht perfect verdeeld wordt. Hoe meer schoteltjes hoe beter het gewicht verdeeld wordt. De betere schotelbodem heeft instelbare schotels waardoor u de stevigheid per schotel kunt instellen.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Ruglig is de beste slaaphouding bij lage rugpijn
Voor mensen die lage rugpijn hebben en bovendien drukpuntgevoelig zijn, is ruglig aan te raden. Daarom is ruglig voor hen de beste oplossing. In die slaaphouding is het draagvlak voor de spieren en de omliggende weefsels het grootst.
Uit Spaans slaaponderzoek blijkt dat patiënten met rugklachten minder pijn hadden op een wat zachter matras. Daarnaast ontbreekt ieder bewijs dat een hard matras beter zou zijn tegen rugklachten. Integendeel, een zachter conformerend matras heeft de beste resultaten als het om rugklachten gaat.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.