Wanneer genoeg gedronken? Baby's hebben genoeg gedronken als ze uit zichzelf de tepel loslaten, in een voldane slaap vallen of hun zuigritme oppervlakkiger wordt. Lijkt je baby na een voeding niet tevreden, maakt hij nog hapbewegingen of sabbelt hij op zijn vuistjes, bied je borst dan nogmaals aan.
Je borsten voelen bij een teveel aan melk ook na het voeden nog onaangenaam vol en gespannen. Je merkt dat je baby zich tijdens het drinken vaak verslikt en regelmatig golven melk uit zijn mondje laat lopen. Je baby protesteert tegen de overvloed aan melk door te gaan huilen tijdens het voeden.
Overproductie of overvoeden? Soms kan het gebeuren, dat een baby in een vicieuze cirkel terecht komt en meer melk binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Meestal ontstaat deze situatie doordat vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd zijn geraakt.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg.
Meestal valt de vraag van je baby naar meer voedingen samen met een groeispurt. Je baby groeit, heeft behoefte aan een grotere hoeveelheid moedermelk en regelt dat zelf door vaker te gaan drinken. Dit is normaal gedrag van je baby. Er is geen sprake van een verstoorde melkproductie.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Het is volkomen normaal dat een baby regelmatig honger heeft.Het is een goed teken dat hij aangeeft dat hij gevoed wil worden. Het is ook normaal als dit om de paar uur gebeurt, zelfs 's nachts. Sommige dagen kan je baby meer honger hebben dan andere, of 's avonds vaker kleine hoeveelheden willen drinken.
Baby's hebben meestal honger als je de volgende signalen spot: Hun hoofd naar opzij draaien en lijken te 'zoeken'.Hun mond open doen als je de lippen aanraakt.Sabbelen of zuigen op hun vingers of vuist.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
Wanneer je het idee hebt, dat je kindje niet echt honger meer heeft, maar nog wel wil zuigen om in slaap te vallen, kun je hem/haar aanleggen aan de leegste borst. Zodoende krijgt je kindje niet nog hele grote hoeveelheden voeding binnen, maar kan het wel even zuigen om in slaap te vallen.
Als een moeder 6 maal per dag voedt met één borst, dan komt iedere borst dus per dag maar 3 keer aan de beurt om te voeden. Dat betekent dat de borsten steeds 8 uur de tijd hebben om zich te vullen.
Hoe lang mag je baby aan de borst drinken? Je baby mag in principe zo lang drinken als hij zelf wil. Meestal is je baby in de eerste dagen na de geboorte na tien tot vijftien minuten verzadigd. Je wisselt van borst als je baby de borst loslaat of als het drinken in sabbelen overgaat.
Een baby kan dit zelf voldoende aangeven en zal om de tweede borst 'vragen' als hij niet genoeg heeft. De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst.
Meldt jouw baby zich binnen 2 uur na de voeding al weer? Maak je niet ongerust. Je kunt je hongerige baby onbeperkt borstvoeding geven. Jouw moedermelk past zich voortdurend aan aan de behoefte van je baby.
Te weinig voeding, dit zijn de signalen
Als je kort voedt, voedingen overslaat of het lastig vindt om de hongersignalen van je baby te herkennen, kan je productie ook teruglopen. Een baby die te weinig voeding krijgt, kan: Zwak huilen. Veel slapen en zich niet zelf melden voor een volgende voeding.
Als babys last hebben van hun tandvlees, amandelen en te kort aan ijzer steken ze hun tong uit.
Het mooie aan borstvoeding is immers dat je je kindje normaalgezien niet kan overvoeden! Doet je kindje erg lang over een borst, lost het nooit zelf de borst, lijkt het niet verzadigd na een voeding of wil je gaan voeden met slechts een borst per keer, raadpleeg dan altijd eerst een lactatiekundige!
Let op: gebruik 1 afgestreken doseerlepel poedermelk per 30ml water. Als je baby dus 180ml melk drinkt, vul je de fles met 180 ml water, verwarm je dat en voeg je vervolgens 6 afgestreken lepels poedermelk toe.
Een kind van 4 kg drinkt gemiddeld 440 à 750 ml flesvoeding per dag. Dit kan over de dag verdeeld worden volgens het ritme van je kind.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Een hogere borstvoedingsfrequentie met maximaal drie uur tussen de voedingen en 8 tot 12 voedingen per dag. Tijdelijk afkolven na elke voeding; door dubbel kolven (gelijktijdig afkolven) wordt er meer melk verwijderd en wordt de borst beter geleegd. Borstmassage tijdens het afkolven.
Binnen een tijdspanne van 3 uur kolf je elke 20 tot 30 minuten een paar minuten. Wek een toeschietreflex op en stop met kolven als de melkstroom afneemt. Herhaal de Clusterkolfsessie elke dag tot de melkproductie toeneemt.