Simkaarten zijn er in verschillende maten. Zo is er de standaard (mini) simkaart, de kleinere micro-sim en de nóg kleinere nano-sim. De mini-simkaart wordt niet meer gebruikt en zelfs de micro simkaart wordt zeldzaam. Vrijwel alle nieuwere telefoons gebruiken een nano-simkaart.
Er zijn drie verschillende soorten simkaarten in omloop. Inhoudelijk functioneren de simkaarten allemaal hetzelfde. Hét verschil tussen de drie schuilt in het formaat. Opeenvolgend van groot naar klein: de standaard, micro en nano-simkaart.
Open de Instellingen-app en druk op 'Netwerk en internet'; Tik op 'Mobiel netwerk & simkaart'; Druk vervolgens op de verbinding met je provider, waarna de knop 'Geavanceerd' verschijnt; Het simkaartnummer vind je onder 'SIM ICCID'.
Simkaartjes heb je in drie maten: de meest voorkomende mini simkaart is de grootste van de drie en heeft het meeste plastic. Micro is de tussenmaat, en nano is met 12,3 x 8,8 mm veruit de kleinste. Die is zo klein dat-ie makkelijk op je vingertop past.
De 3-in-1 simkaarten zijn universele simkaarten die zo ontworpen zijn dat ze geschikt zijn voor iedere telefoon. Dit houdt in dat ze als eerste eruit zien als een standaard simkaart. Echter kun je deze heel eenvoudig kleiner maken tot micro of nano simkaart.
Dual-sim is een handige functie op sommige smartphones waarmee ze tegelijkertijd twee verschillende simkaarten kunnen vasthouden en ook gebruiken. Dual-sim is met name handig wanneer je bijvoorbeeld je privé- en werknummer op één telefoon binnen wilt laten komen.
De simkaart
De kaart koppelt je telefoonnummer aan je telefoon. De chip op deze kaart zorgt ervoor dat als iemand jouw nummer belt, het gesprek naar jouw toestel gestuurd wordt. Een simkaart koop je los of in combinatie met een toestel. Een losse simkaart zonder toestel heet sim-only.
De nano simkaart is te vinden in de nieuwste smartphones. Iets groter is de microsim (15 x 12 mm) die te vinden is in de wat oudere smartphones en te herkennen is aan het kleine plastic randje rondom de chip.
Je kunt op twee manieren waarop je je simkaart kunt verkleinen naar een micro / nano sim. Je kunt hem handmatig knippen, of met een simkaart knipper knippen.
Dit is relatief eenvoudig op te lossen door een adapter te gebruiken. Je plaatst je simkaart in zo'n adapter en het geheel past in je toestel. Er zijn verschillende adapters verkrijgbaar: van nano naar micro, van nano naar standaard en van micro naar standaard.
Conclusie. Kan een prepaid kaart in elke telefoon? Het antwoord hierop is ja als je een 3-in-1 simkaart hebt. Heb je dit niet, dan past je kaart alleen in telefoons met een simkaarthouder van een soortgelijk formaat.
Iedere simkaart heeft een eigen nummer, een zogeheten ICC-ID (Integrated Circuit Card ID). Dit nummer bestaat een reeks van zo'n 13 cijfers, letters en tekens. Het nummer valt te herkennen aan de eerste vier cijfers, namelijk '8931'. Een simkaartnummer is dus niet hetzelfde als een pukcode of een pincode.
De pincode beveiligt de gegevens op je simkaart en smartphone. Als je een nieuwe simkaart hebt is de code meestal vier keer nul. Bij sommige providers is de code anders, deze vind je dan op het kaartje dat bij de simkaart wordt geleverd. Het is in beide gevallen verstandig om de code te wijzigen.
Als je de simkaart in je smartphone vervangt, blijven je contacten en andere gegevens gewoon staan in het opslaggeheugen van je smartphone. De simkaart zit in de meeste smartphones verborgen in een klein laatje of houdertje aan de zijkant.
In principe kan je elke simkaart overzetten naar een andere telefoon. Het kan overigens wel eens voorkomen dat de simkaart moet worden bijgeknipt. Dit is moet meestal wanneer je overstapt van een oud naar een nieuw toestel.
Als u Meet wilt gebruiken op een mobiel apparaat met een simkaart, moet u uw telefoonnummer bevestigen. Als u een tablet of mobiel apparaat zonder simkaart gebruikt en ervoor kiest geen telefoonnummer toe te voegen, kunt u alleen bellen en gebeld worden met uw Google-account.
Als je de simkaart in een andere telefoon stopt, neemt die telefoon dat telefoonnummer over op het netwerk. Met Sim Swapping wordt niet de simkaart in een andere telefoon gestopt, maar het nummer van de ene simkaart naar de andere verhuisd.
Om gebruik te maken van je nieuwe abonnement, met bijvoorbeeld onbeperkt internet, moet je de nieuwe simkaart op de afgesproken dag verwisselen met je huidige simkaart. Als je hebt aangegeven dat je je nummer wilt behouden, staat jouw nummer al op de nieuwe simkaart.Je hoeft dan verder niks te doen.
Je kan het nummer van die oude simkaart uiteraard gewoon wel meenemen.Dit doe je via nummerbehoud. Dit zorgt er voor dat u alleen een nieuwe simkaart krijgt, waarvan u zelf geen hinder ondervind.
Een simkaart slijt bij normaal gebruik eigenlijk amper en gaat gemiddeld 7-10 jaar mee.
De nano-simkaart
Deze sim gebruik je in de nieuwste smartphones zoals de iPhone 5, iPhone 6, HTC One M8, Nokia Lumia 930, Motorola Moto X, Samsung Galaxy Neo 4G en Sony Xperia Z3.
Dit is relatief eenvoudig op te lossen door een adapter te gebruiken. Je plaatst je simkaart in zo'n adapter en het geheel past in je toestel. Er zijn verschillende adapters verkrijgbaar: van nano naar micro, van nano naar standaard en van micro naar standaard.
Whatsapp is zo gemaakt dat het kan werken met alleen een telefoonnummer, je hoeft dus geen simkaart in je telefoon te hebben om Whatsapp te kunnen gebruiken.
Je simkaart is dus best belangrijk, ondanks dat je hem niet eens ziet. Ook zonder simkaart kun je je telefoon toch gebruiken. Je kunt via een wifi-verbinding gewoon op internet, spelletjes spelen en andere apps gebruiken. Alleen kun je zonder simkaart niet mobiel internetten, sms'jes versturen of bellen.
Simkaarten die ouder dan 8 jaar zijn, moeten vervangen worden om aan de laatste veiligheidseisen te voldoen. En om in de toekomst mee te kunnen blijven bellen en internetten. Weet je niet zeker of jouw simkaart verouderd is? Check dan je simkaart.