Als je naar het energieverbruik per keer kijkt, gebruikt een oven meestal tussen de 2000 en 3000 watt, afhankelijk van de grootte en het programma. Een airfryer daarentegen gebruikt meestal tussen de 1200 en 1500 watt. Omdat een airfryer sneller werkt, is de totale energiekosten per gerecht vaak lager dan bij een oven.
Ja, een airfryer is doorgaans zuiniger dan een oven. En daar zijn een aantal redenen voor: Een airfryer heeft een kleinere ruimte die opgewarmd moet worden, waardoor het minder energie verbruikt dan een grotere oven.
De airfryer verbruikt ongeveer de helft van de energie van een conventionele oven voor dezelfde kooktijd . Dit resulteert in een besparing van 50% op de elektriciteitskosten voor deze specifieke kooktaken.
Over het algemeen verbruikt een (grote) oven meer stroom dan een airfryer. Een oven gebruikt meestal tussen de 2 en 3 kWh, terwijl een airfryer gemiddeld 1,4 tot 2,8 kWh verbruikt.
Om klassieke ovenrecepten om te rekenen, trek je in de regel zo'n 20 graden af van de oorspronkelijke temperatuur. Ook de bereidingstijd verminder je met een derde. Een stuk vlees dat 30 minuten op 200 graden in de oven moet, gaat 20 minuten op 180 graden in de airfryer.
Het apparaat kan de ouderwetse frituurpan en zelfs oven vervangen.
Een goede vuistregel bij het omzetten van een conventioneel ovenrecept naar een airfryerrecept is om de temperatuur met 25-50°F te verlagen en de kooktijd met ongeveer 20% te verkorten . Dit is echter een algemene regel en verschillende recepten zullen variëren. Het is altijd beter om de timer laag te zetten en uw eten vaak te controleren.
Zijn airfryers zuinig? Ja, airfryers zijn zuinig – vooral in vergelijking met ovens. De gemiddelde 1500 W airfryer kost je ongeveer 51p per uur, gebaseerd op het huidige elektriciteitstarief. Aangezien de gemiddelde kooktijd voor airfryers 30 minuten of minder is, betekent dit dat hun kosten per gebruik ongeveer 17p zijn.
Verschillen tussen een airfryer en een oven
Kleine maaltijden bereid je gemakkelijk in een airfryer. Wil je grotere maaltijden bereiden, zoals ovenschotels, grote taarten en vlees dat langzaam moet garen? Dan is een oven zeer geschikt. Als je krokante patat wilt, kun je deze beter in een aifryer klaarmaken.
Een airfryer verbruikt gemiddeld tussen de 1,4 en 3,0 kWh per uur. Het exacte verbruik hangt af van het vermogen van de airfryer en hoelang je deze gebruikt. Over het algemeen geldt dat een airfryer met een hoger vermogen meer stroom verbruikt.
In de airfryer duurde het 35 minuten om de aardappel te koken, met 0,55 kWh elektriciteit, wat 18,1p kostte. Dus - rekening houdend met kleine variaties zoals hoe oud je oven is en hoeveel energie hij verbruikt - kost koken in een elektrische oven meer dan het dubbele van koken in een airfryer .
Het gemiddelde energieverbruik van een elektrische oven hangt af van de grootte, het wattage en hoe vaak deze wordt gebruikt. Elektrische ovens verbruiken doorgaans tussen de 2,5 en 4,5 kWh per uur koken . Als u uw oven regelmatig gebruikt, bijvoorbeeld vijf keer per week gedurende een uur, kan dit resulteren in een maandelijks verbruik van ongeveer 40-90 kWh.
Als uw nieuwjaarsresolutie is om gezonder te eten of af te vallen, dan zal een airfryer uw leven redden . Traditionele kookmethodes gebruiken veel meer olie dan de meeste mensen zich realiseren. En het gemak van de airfryer moedigt mij aan om zelf een maaltijd te koken, terwijl ik anders naar afhaalmaaltijden zou zijn gegaan.
Hoeveel u kookt – u verbruikt minder energie wanneer u kleinere maaltijden kookt, dus een airfryer is aanzienlijk efficiënter dan uw oven wanneer u voor één of twee personen kookt .
Een AirFryer is niet alleen geschikt om met minder vet te frituren, je kan er ook in bakken, braden of grillen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een kleine appeltaart bakken in de Airfryer. Een oven is minder geschikt voor het klaarmaken van frieten.Het vocht blijft hangen en trekt in de patat.
Philips Airfryer Combi XXL Connected HD9880/90 – De beste Airfryer van 2024.
Als je naar het energieverbruik per keer kijkt, gebruikt een oven meestal tussen de 2000 en 3000 watt, afhankelijk van de grootte en het programma. Een airfryer daarentegen gebruikt meestal tussen de 1200 en 1500 watt. Omdat een airfryer sneller werkt, is de totale energiekosten per gerecht vaak lager dan bij een oven.
Afbakbroodjes
Naast huisgemaakt brood kun je net zo makkelijk afbakbroodjes in de airfryer afbakken. Op de verpakking vind je hoe hoog de oven moet, zet dan de airfryer 20 graden lager en bak ze in de helft van de tijd gaar.
Nee.De Airfryer is een handige aanvulling op een oven, maar kan 'm niet volledig vervangen. Een oven is groter en geeft je gerecht een ander bakresultaat. Dit werkt perfect voor ovenschotels, taarten of het (langzaam) garen van grote stukken vlees.
Het berekenen van het stroomverbruik van een 1500-Watt Airfryer
Over een maand gezien zou dit neerkomen op 45 kWh (1,5 x 30) en over een jaar op 547,5 kWh (1,5 x 365).
Een vermogen van 1500W (1,5kW) is een typisch wattage voor een airfryer. Dit betekent dat de airfryer 1,5kW aan elektriciteit verbruikt als deze een uur lang aan staat .
Wattage verwijst naar de hoeveelheid elektrische energie die het apparaat gebruikt om warmte te genereren en hete lucht te laten circuleren. Airfryers met een hoger wattage verbruiken doorgaans meer energie omdat ze sneller hogere kooktemperaturen kunnen bereiken en behouden . Hoewel dit het koken kan versnellen, kan het ook leiden tot hogere energierekeningen.
Aanpassing van de kooktijd: Gemiddeld wordt de bereidingstijd met ongeveer 20% verminderd als je een airfryer gebruikt in plaats van een oven. Dit is een direct gevolg van de intense hete luchtcirculatie. Dus als je iets in een oven 30 minuten op 175°C bakt, heb je in de airfryer op 165°C maar 24 minuten nodig.
Vers voedsel bereiden in een Airfryer
Om vers voedsel te koken in een airfryer, stelt Jenny voor om 20°C af te trekken van de typische oventemperatuur en de ovenkooktijd met 20-25% te verkorten . Als de oveninstructie bijvoorbeeld vraagt om 25 minuten te koken op 180°C, stel je airfryer dan in op 160°C gedurende 20 minuten.
Als uw convectieoven geen airfry-instelling heeft, kunt u met een paar aanpassingen toch heerlijke knapperige resultaten krijgen. Als u er een hebt, gebruik dan een convectieoven met een airfry-mand of een pan met lage randen om ervoor te zorgen dat de lucht rond het eten circuleert terwijl het kookt .