Als een van de twee honden negatief gedrag vertoont is het belangrijk om te voorkomen dat de ander dit overneemt. Maak voor het eerst kennis op neutraal terrein. Zo kunnen de honden elkaar een beetje leren kennen en is de nieuwe hond niet meteen een indringer van het territorium.
Gevecht binnenshuis voorkomen
Inschakelen van een gedragstherapeut om probleem aan te pakken. Honden apart en kalm begroeten zonder veel ophef. Apart eten geven, zodat er geen strijd over voer ontstaat. Geen opwinding veroorzaken tussen beide honden.
De enige oplossing is om zo snel mogelijk om te draaien en de afstand te vergroten, in de hoop dat zijn reactie beperkt blijft. 'Let's go' wil zeggen dat je je omdraait en aan een stevige tempo wegwandelt, jouw hond draait zich mee om en wandelt vlot mee. Je beloont hem vlak na het omdraaien.
Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Met twee honden kun je meer leren van de hondentaal dan alleen van de interactie tussen jou en je hond. Twee honden die op een leuke manier met elkaar spelen, dat is echt super mooi om naar te kijken. Met een goede voorbereiding en genoeg tijd en aandacht voor twee honden is het echt genieten en leuker dan één hond.
Twee honden of puppy's tegelijk in huis halen is een hele opgave en wordt daarom ook vaak afgeraden. De opvoeding van één hond kost al veel tijd, energie en geduld. Met twee honden is dit bijna niet te doen. Wanneer een jonge hond bij een oude hond komt wonen, kan de pup veel leren van zijn oudere soortgenoot.
Hond afleren te reageren op andere honden
Maak een plan voor training en bouw dit in kleine stapjes op, waarbij je steeds meer uitdaging en afleiding opzoekt. Om je hond te leren dat hij andere honden moet negeren, is het belangrijk dat je hem alternatief gedrag leert.
Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is. Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn. Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op "het gevaar" af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen.
Meestal gaat het mis door de aanwezigheid van 'iets' in de omgeving dat veel waarde heeft voor een of beide honden. Dit kan eten zijn, zoals een lekker bot, leuk speelgoed, een ligplaats of aandacht van het baasje. Of, zoals bij de twee reuen, een derde hond.
Zorg dat jij de leiding neemt en bepaalt wat er wel en niet gebeurt in huis. Als na vier weken er nog steeds veel spanning is tussen je eerste hond(en) en je nieuwe, raadpleeg dan een gedragskundige.
De hondentaal is duidelijk gericht op speelsignalen: licht geopende bek, staart in een boog, kwispelen, overdrijvingen in mimiek en bewegingen; ziet er soms zelfs clownesk uit. Als er gegromd wordt klinkt dit niet dreigend maar juist helderder en hoger dan tijdens een conflict.
Positieve signalen, laat ze hun gang gaan:
Eerst elkaar van achter besnuffelen. Een ontspannen kwispel, staart op medium hoogte. Schouders omlaag, achterkant omhoog: 'ik wil met jou spelen!' De honden respecteren elkaars correcties en geven elkaar de ruimte.
Voordat je hem van dichtbij kennis laat maken met andere honden. Zorg altijd voor veiligheid. Heeft jouw hond al eens schade veroorzaakt aan een andere hond, leer hem dan een muilkorf aan en houdt hem aangelijnd. Leer hem goed gedrag op afstand van andere honden en eventueel het vermijden van andere honden.
Als je hond blaft bij het zien van een andere hond, wil hij misschien gewoon spelen. Mogelijk voelt hij zich bedreigd en wil hij zich niet laten kennen. Of misschien heeft die andere hond een stok in z'n bek die jouw hond koste wat het kost óók wil hebben, of ... Vooral niet kwaad worden is de boodschap.
De beste manier om dat te doen is door duidelijk en consequent te zijn, de leiding te nemen (bijvoorbeeld tijdens wandelingen),en door regels te stellen en die rustig maar beslist te handhaven. De hond merkt zo dat zijn eigenaar een goede leider is die overwicht heeft en te vertrouwen is.
De reden dat je hond gromt naar andere honden, kan bijvoorbeeld komen doordat de onbekende hond spannend voor hem is. Daar kan onvoldoende socialisatie aan ter grondslag liggen. Je hond kan door een slechte ervaring andere honden op afstand willen houden, hier kan ook een trauma een rol spelen.
Hoofdschudden is voor honden normaal gedrag. Omdat honden geen vingers en duimen hebben , schudden ze instinctief hun kop om ongemak, jeuk of irritaties te verhelpen. Hoofdschudden is een effectieve manier om water, vuil of insecten uit de gehoorgang te verwijderen.
Agressie naar andere honden kan verschillende oorzaken hebben zoals uitgesproken dominantie, het niet rolbevestigend handelen door de baas, of een traumatische ervaring als pup, enz... Belangrijk is de oorzaak te achterhalen van agressie naar andere honden.
Ervaring leert dat de pups veel te veel aan elkaar gaan hangen met alle ellende van dien. Zelf vind ik de mooiste leeftijd om een hond erbij te nemen wanneer de eerste hond 2 jaar is. Die is dan volwassen, het karakter is gevormd en op basis van dat karakter kun je daar een andere hond bijzoeken.
Introduceer jouw hond en de pup aan elkaar op een neutrale plek. Waarom op neutraal gebied, omdat dit bij de oudere hond het gevoel van bezitterigheid of bescherming wegneemt, waardoor de pup zich ook veiliger voelt. Jouw oudere hond voelt direct aan dat hij hier te maken heeft met een baby, een puppy.
Er is niet altijd een soortgenoot nodig. Soms kan ook een mens een partner zijn, of een dier met dezelfde behoeften. Afhankelijk van ras en karakter zijn hond en kat gelukkiger als solitair levende dieren of juist met gelijkgestemden. Vaak leven ze net zo lief (of liever) alleen met mensen.
Een gezonde, volwassen hond kan 4 tot 6 uur achter elkaar alleen thuis zijn. Dit is wel het absolute maximum. Het is geen goed idee om je hond elke dag 6 uur aan een stuk alleen te laten, zelfs wanneer hij hier schijnbaar geen last van ondervindt.