De tubes verminderen de schokbelasting waardoor spierschade wordt voorkomen.Daarnaast zorgen de tubes voor een optimale afvoer van afvalstoffen. Omdat er geen sprake is van compressie op de voet, kun je de tubes na je cooling down het beste uittrekken.
Steunkousen voorkomen de negatieve gevolgen van te lang zitten of staan. De kousen stimuleren de bloedsomloop en voorkomen vervelende klachten zoals vermoeide benen, spataderen en vochtophoping in de voeten en/of enkels.
Compressiekousen gebruik je preventief tegen verzuring en blessures, voor herstel na een blessure of om te herstellen na een training. Door de kousen met compressie tijdens en/of na het hardlopen te dragen, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd.
Steunkousen zorgen voor een lichte compressie
Het grootste verschil ten opzichte van medische compressiekousen is dat steunkousen bestemd zijn voor mensen met gezonde aders. Ze zorgen voor een lichte compressie van de benen. Zo kunnen zware en vermoeide benen bij langdurig staan of zitten worden vermeden.
De onderzoekers komen met een eenduidige conclusie: sporters hoeven geen compressiekousen te dragen tijdens of na inspanning. De kousen verbeteren de prestatie niet en sporters herstellen er niet sneller door.
De compressiekousen zetten druk op het weefsel, waardoor het vocht beter wordt afgevoerd. Naast een goede doorbloeding zorgen de kousen voor de toevoer van voedingsstoffen. Dit vermindert de kramp in de enkels en kuiten. Hierdoor worden blessures makkelijker voorkomen, wat ideaal is voor sporters.
Hoe lang mag je steunkousen dragen per dag? Het is raadzaam om de aangemeten steunkousen de hele dag te dragen. Zoals gezegd mogen ze 's nachts niet gedragen worden. Probeer de steunkousen echt zo lang mogelijk te dragen; dus gelijk wanneer u opstaat tot het moment dat u weer naar bed gaat.
Een elastische kous of compressie-bandage geeft van buitenaf druk op uw been en de hierin oppervlakkig gelegen bloed- en lymfevaten. Hierdoor kunnen de kleppen in de aders weer goed sluiten, wordt de vaatwand van de aders ondersteund en werkt de kuitspierpomp beter.
Door de druk die de compressie in de kousen uitoefent op de benen, worden de scheurtjes samengeknepen. Dit zorgt voor sneller en beter herstel van het spierweefsel. En een goede genezing van de spieren zorgt weer voor minder littekenweefsel met als voordeel dat de spieren soepeler blijven.
Een ander gevolg van te strakke compressiekousen of steunkousen is het feit dat ze soms ongemakkelijk of zelfs pijnlijk kunnen zijn om te dragen. Dit is meestal het geval wanneer de kousen te strak worden gedragen, wat kan leiden tot een beperkte bloedstroom en een ongemakkelijk gevoel in de benen.
onderhoud van steun- en compressiekousen. De levensduur van een steunkous of compressiekous hangt af van soort tot soort. Gemiddeld hebben ze een levensduur van 6 maanden, maar dat hangt ook van jou af. Je kan er zelf voor zorgen dat je kousen zo lang mogelijk meegaan en minder snel slijten.
De kousen zorgen voor minder kramp in de kuiten tijdens en na het fietsen.Ook zal je minder last hebben van spierpijn na het fietsen en zorgen de compressiekousen voor een beter herstel. Daarnaast hebben de compressiekousen een verdikt voet en hielstuk, wat zorgt voor extra comfort.
Therapeutische elastische kousen ondersteunen de kuitspierpomp van de onderbenen. Het is de functie van de kuitspierpomp om bloed met daar in vocht en afvalstoffen uit de benen af te voeren. Het ontstaan van oedeem, ook wel vochtophoping genoemd, wordt hierdoor voorkomen.
Kousen geven een compressie van buiten af op het lichaamsdeel dat vocht vasthoudt. Oudere mensen hebben vaak last van dikke benen en/of voeten, zeker bij warm weer. Deze mensen hebben veel baat bij het dragen van steunkousen. Vocht in een arm is een veelvoorkomend probleem na een borstoperatie of amputatie.
Elastische kousen, verbandkousen
Elastische kousen geven steun aan de beschadigde vaatkleppen van het bloedvat. Zo wordt de bloedafvoer van het been naar het hart bevorderd en ontstaat er minder tot geen hoge bloeddruk in de aderen van het been. De kous voorkomt ook dat uw been dik wordt.
Wat is het doel? Het doel van compressietherapie is het behandelen of voorkomen van ophoping van vocht, oftewel oedeem. Compressietherapie zorgt voor een betere bloed- en lymfeafvoer en ondersteunt de kuitspierpomp.
Compressie is het direct uitoefenen van druk op een ledemaat, waardoor oedeem (vochtophoping) vermindert en de bloedtoevoer richting het hart bevordert. Compressie heeft invloed op het veneuze, arteriële en lymfatische systeem. Met behulp van verbanden, hetzij elastische (korte-rek of lange-rek zwachtels).
Beperkingen: Met een hogere compressieverhouding kan er meer vermogen worden behaald. Er kan namelijk meer energie uit de brandstof worden gehaald (een hoger rendement). De compressieverhouding kan niet zomaar verhoogd worden; door de hogere compressie-einddruk bestaat de kans op pingelen.
De belangrijkste contra-indicatie voor compressietherapie is arteriële insufficiëntie. Een (te) hoge druk kan de bloedtoevoer naar de huid en het onderhuidse weefsel verminderen en leiden tot necrose en ulceratie. Dit geldt met name voor patiënten bij wie de arteriële doorbloeding reeds verminderd is.
Zwachtelen bevordert de vochtafvoer, zodat de open wond beter kan genezen. Er wordt gezwachteld totdat er voldoende afname van vocht is bereikt en de wond is genezen.
Waarom? De compressiekleding van Knap'man stimuleert een actieve houding en helpt blessures herstellen en voorkomen. Knap'man compressiekleding zorgt voor extra uithoudingsvermogen, meer kracht en extra stabiliteit in je spieren. In combinatie met het compressieshirt wordt de rug maximaal ondersteund.
De kousen dienen niet te worden gedragen tijdens het slapen omdat dan de druk op de aders veel lager is omdat bij het liggen geen zwaartekracht dient te worden overwonnen. Bij lang staan is het dan weer heel belangrijk om ze te dragen.
Waarom mag ik mijn steunkousen 's nachts niet aanhouden? Wanneer je ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan wanneer je staat. De uitwendige druk die een steunkous geeft, wordt dan relatief te hoog ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren.
Zwachtelen is nodig zolang het oedeem in uw benen nog aanwezig is. Als het oedeem (voor zover mogelijk) verdwenen is, krijgt u therapeutische elastische kousen aangemeten om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terug kan keren. Wie kan er zwachtelen?