Bepaalde tekst, numerieke of alfanumerieke code die een crediteur vermeldt op een factuur of automatische incasso. Die code maakt het mogelijk de betaling te herkennen en administratief te verwerken (reconciliatie).
Het enige dat u nodig hebt, is het aanslagnummer, aangiftenummer of beschikkingsnummer. Dat nummer staat op de aanslag of beschikking die u eerder van ons kreeg. U kunt het betalingskenmerk ook vinden door uw btw-nummer of loonheffingennummer in te vullen.
Het betalingskenmerk is de omschrijving die gebruikt wordt bij het overmaken van de transactie. Vaak vraagt de ontvangende partij om het factuurnummer en eventuele klantnummer te vermelden bij het betalingskenmerk. Dit zorgt ervoor dat er sneller wordt herkend waarvoor de transactie is.
U kunt het betalingskenmerk van uw aanslag inkomstenbelasting, bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) of terug te betalen toeslag ook vinden in uw 'Overzicht betalen en ontvangen'. Hierin staan al uw aanslagen inkomstenbelasting en bijdragen Zvw die u nog moet betalen.
Het ISO- betalingskenmerk bestaat uit minimaal 5 en maximaal 25 posities (alfanumeriek) en begint altijd met de letters 'RF' (posities 1 en 2), gevolgd door een controlegetal van 2 cijfers (posities 3 en 4). Het ISO-betalingskenmerk is gespecificeerd in ISO-standaard 11649.
Is er een betalingskenmerk aanwezig, dan is het factuurnummer in het betalingskenmerk een directe schakel naar de bijbehorende openstaande post. Als het betalingskenmerk matcht met een openstaande post in de omgeving, dan zijn zowel de factuur als de debiteur direct gevonden.
Let op: het aanslagnummer is niet hetzelfde als het betalingskenmerk.
Neemt u dan contact op met de BelastingTelefoon: 0800 – 0543. Houd uw burgerservicenummer bij de hand, dan kunnen we u sneller helpen.
Het NL-betalingskenmerk bestaat uit minimaal 7 en maximaal 16 cijfers. Bij een lengte van 7 cijfers, bevat het NL-betalingskenmerk geen controlecijfer of andere controle-informatie. Bij een lengte van 16 cijfers bevat het NL-betalingskenmerk alleen een controlecijfer.
Om een correcte afboeking en correcte administratie te hebben, verplicht de Belastingdienst om het betalingskenmerk in te vullen. Zo weet de Belastingdienst per ondernemer precies wat er openstaat.
Betalingskenmerk: 16 tot 25 tekens
Je kunt nog steeds gebruikmaken van het huidige betalingskenmerk, ook wel acceptgirokenmerk.
Geef in het veld "Naam ontvanger" aan van welke rekening je geld wilt overmaken. Bijvoorbeeld "Van Betaalrekening" of "Van Oranje Spaarrekening" Geef in het veld "Omschrijving/Betalingskenmerk" aan naar welke rekening je geld wilt overmaken. Bijvoorbeeld "Naar Oranje Spaarrekening" of "Naar Betaalrekening"
Een overschrijving met gestructureerde mededeling of OGM is een begrip uit het Belgische financieel verkeer. In Nederland wordt het een betalingskenmerk genoemd.
De Business Identifier Code, ook wel Bank Identifier Code, afgekort BIC, is een betalingskenmerk van een bank.
Ontvangst en betaling van uw nota
Vermeld bij uw betaling altijd het notanummer (/betalingskenmerk).
Het eerste nummer van de laatste vier betreft de jaaraanduiding, daarna volgen 2 cijfers voor de periode aanduiding en het laatste cijfer betreft de status van de aanslag.
Het aanslagnummer: 1234.56.789. W. 21 is een tweede voorlopige aanslag zorgverzekeringswet over het jaar 2022 voor de persoon met het BSN-nummer 1234.56.789. Het cijfer achter de letter geeft het jaartal weer, het tweede cijfer geeft aan welke aanslag het betreft.
Om de Belastingdienst te kunnen betalen heb je het betalingskenmerk nodig. Deze kun je zelf opzoeken met de zoekhulp van de Belastingdienst. Je hebt dan het aanslagnummer, aangiftenummer of beschikkingsnummer nodig. Dat nummer staat rechtsboven op de aanslag of beschikking die je eerder van de Belastingdienst kreeg.
De code van een aanslag, ook wel aanslagnummer genoemd, begint altijd met een BSN (Burger Service Nummer) of met het Fiscaal nummer (bij ondernemingen), gevolgd door een letter. Deze letter geeft aan om wat voor aanslag het gaat.
Een betalingskenmerk, meestal 4×4=16 cijfers.Hierin staan veelal een klantnummer en factuurnummer. Het is daardoor voor de begunstigde eenvoudig te achterhalen welke factuur is betaald, zodat dit automatisch kan worden verwerkt in de administratie.
Het factuurnummer kan vaak onder verschillende aanduidingen op de factuur staan. Voorbeelden zijn: factuurnummer, documentnummer, declaratienummer, notanummer, referentie etc. Als er meerdere nummers opstaan (bijvoorbeeld een ordernummer en een factuurnummer) kies dan de meest toepasselijke (factuurnummer).
Om je betaling op de juiste manier te kunnen verwerken, is het belangrijk dat je je 14-cijferige bestelnummer invult als betalingskenmerk of vrije mededeling. Je vind deze in de bestelbevestiging die je van ons per e-mail ontvangen hebt, of in je account bij Mijn bestellingen.
Acceptgiro is niet hetzelfde als overschrijvingsformulier
De naam en het IBAN van het bedrijf of de instelling en het betalingskenmerk zijn door de verzender van tevoren ingevuld. Vaak heeft de verzender ook al het bedrag en de naam en het IBAN van de betaler ingevuld.