Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld een glas wijn. Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld anderhalf glas. Verder is het handig om te weten dat er ongeveer 5 glazen uit een fles wijn gaan en 6 uit een fles prosecco, cava of champagne. Alles is natuurlijk afhankelijk van de feestvierders.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Hierbij mag je rekenen op 1 fles rode wijn per 4 gasten (zo'n 2 glazen per fles per persoon) en 1 fles witte wijn per 6 gasten. Als je een cocktail wilt schenken voorzie je best ongeveer 1 liter per 4 gasten.
{Bij zware drinkers ± 5.) Een feest van 50 personen van 3 uur met een consumptie prijs van €2,50 komt dus op €375,-.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
welk bier is populair op feestjes? Kies voor een neutraal biertje, dus niet ene te sprekende smaak en ook geen biermerk dat bjiv aan een bepaalde voetbalclub gelinkt wordt, als dat (mogelijk) niet de voorkeur van je gasten is.
Je vrienden zijn niet vies van een biertje en het wordt een party waar gedanst wordt, dus je schat de gemiddelde bierconsumptie op 8 biertjes per persoon (punt 2). Het bier wordt gedronken uit glazen van 0,2 liter, waardoor je dus 5 glazen kunt schenken van 1 liter bier (punt 3).
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): u bent dronken, u kunt absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Makkelijke regel: reken 3/4 fles wijn per persoon.
Stel je hebt een fles drank van 70cl die zonder BTW 15 euro inkoop kost. Daar haal je 23 shotjes uit. Als het personeel er zelf 3 drinkt, dan verkoop je er 20. Als je uitgaat van een shot van 30ml (met 1 dranksoort) en die verkoop je voor 3 euro per shot, dan levert de fles je 60 euro omzet op.
Je vrienden zijn niet vies van een biertje, dus je schat de gemiddelde bierconsumptie op 8 biertjes per persoon (punt 2). Het bier wordt gedronken uit glazen van 0,2 liter, waardoor je dus 5 glazen kunt schenken van 1 liter bier (punt 3).
Water is het meest gedronken drankje van Nederland met een aandeel van 26 procent van alle dranken die men op een dag drinkt. Koffie staat op plek twee met een aandeel van 23 procent.
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent). Ook speciaal bier, zoals La Chouffe bier, wordt onder jongeren gedronken.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Er zijn verschillende richtlijnen per land. Het Britse ministerie van gezondheid zegt dat mannen tot 3-4 glazen alcohol mogen drinken en vrouwen 2 tot 3. Het Franse ministerie van gezondheid zegt dat mannen en vrouwen beide 3 bieren per dag mogen drinken.
Mannen die meer dan 14 standaardglazen per week drinken en nooit meer dan 5 glazen per gelegenheid drinken overmatig. Bij vrouwen is deze norm iets anders: als zij meer dan 7 standaardglazen per week achteroverslaan en nooit meer dan 3 glazen per gelegenheid dan drinken zij overmatig veel.
Hertog Jan populairste biermerk in Nederland
Een kwart van de respondenten geeft namelijk aan dat zij het liefst brouwsel van dit merk drinken (25,4%). Heineken staat op de tweede plaats: 21,3% van de respondenten drinkt dit het liefst.
Heineken als winnaar uit de test
Volgens de deskundigen is dit een mooi pils met een goede bittere smaak die lang blijft hangen en uitnodigt tot de volgende slok. Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).
Uit een fles van 750 ml haal je 5-6 glazen. Ga uit van aantal personen delen door 4 = aantal flessen. bier 60 flesjes/glazen; wijn (rood/wit) 60 glazen / 23 fl.; frisdranken (cola, limonade, fruitsap, water) 100 glazen / 18 fl.
Binnenlands gedestilleerd (bier, wijn, fris, jenever,Vieux) kun je gemiddeld rekenen met € 4,- tot € 7,50 per persoon per uur. Buitenlands gedestilleerd (whiskey, gin, Bacardi (rum), etc) kun je gemiddeld rekenenen met € 6,50 tot € 15,- per persoon per uur.
Drank afkoop prijs
Als je kiest voor drank afkopen, weet je van tevoren waar je aan toe bent en kom je dus niet voor onaangename verrassingen achteraf te staan. Prijzen voor drankuitkoop lopen behoorlijk uiteen, maar een richtprijs is tussen de € 5,- en € 7,50 p.p. per uur.