De arts smeert een gel op je huid.Hij of zij beweegt een klein apparaatje dat geluidsgolven uitzendt over je buik. Zo kan de arts de grootte van de eierstokken bekijken en zien of er andere afwijkingen in de buik zijn. De arts kan ook zien of er vocht in de buik zit.
Een draaiing of scheur van een eierstok of eierstokcyste veroorzaakt meestal een plotse hevige pijn, die uitstraalt in de hele buik. Dat komt omdat de inhoud van de gesprongen cyste in de buikholte terechtkomt en het buikvlies irriteert.
Een inwendige echo doet meestal geen pijn, tenzij u al klachten heeft. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. Heeft u moeite met dit onderzoek, bespreek dit dan met de arts/echoscopiste.
Bij echo-onderzoek kunnen de baarmoeder, het baarmoederslijmvlies en de eierstokken in beeld worden gebracht door middel van geluidsgolven. Echo-scopie betekent letterlijk: kijken met geluid. Het geluid dat de echokop (transducer) produceert, kan niet door het menselijk oor worden waargenomen.
Het inwendige onderzoek
Meestal worden als eerste de uitwendige geslachtsorganen bekeken. Vervolgens wordt een instrumentje (dat de vorm heeft van een eendenbek) de vagina ingebracht, waardoor de baarmoedermond kan worden onderzocht. Eventueel kan er een uitstrijkje van de baarmoedermond worden gemaakt.
In principe mag het inwendig onderzoek geen pijn doen. Hoe beter jij je van onderen slap kunt houden, hoe beter het gaat. Als de verloskundige je toch pijn doet, zeg dat dan. Dan kan ze haar vingers even stil houden zodat de pijn weer wegzakt.
Bij het inwendig onderzoek brengt de gynaecoloog een spreider (speculum of eendenbek) naar binnen om de vagina en de baarmoedermond te kunnen zien. De spreider is voorverwarmd en de gynaecoloog legt uit wat u kunt doen zodat het inbrengen makkelijk gaat en geen pijn doet.
Zo kan de gynaecoloog op een monitor zien of er afwijkingen aan de baarmoeder en/of de eierstokken zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld vleesbomen en zwellingen van de eierstokken zijn. Als blijkt dat er in de baarmoederholte een afwijking zit, zoals een poliep, moet verder onderzoek gedaan worden.
Met een echo van de buik kan de arts binnenin uw buik kijken, zonder dat hij of zij hoeft te snijden in uw lichaam. Op de echo ziet de arts bijvoorbeeld organen en bloedvaten in uw buik. Een echo-apparaat bestaat uit een echokop die verbonden is met een computer met beeldscherm.
- Voor een echografisch onderzoek van de onderbuik bij vrouwen is het van belang dat u bij aanvang van het onderzoek een volle blaas heeft. Een volle blaas zorgt ervoor dat de organen van de onderbuik beter in beeld te brengen is. Dit bereikt u door: 2 uur voor het onderzoek te plassen.
Een inwendige echo heeft in ieder geval geen extra risico's bij bloedverlies en ook het risico op een miskraam wordt er niet mee vergroot.
De gynaecologische echo kost 67,50€ en dient voorafgaand aan het onderzoek te worden betaald. Gynaecologische echo's dienen afgerekend te worden d.m.v. een contante of pinbetaling. Binnen de eerstelijns gezondheidszorg, waar EchoXpert onder valt worden deze echo's niet vergoed door uw zorgverzekeraar.
Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.
Een ovariumcyste wordt vaak per toeval ontdekt. Er zijn meestal geen klachten, zoals langdurige buikpijn of een verandering van de menstruaties. Een ovariumcyste kan er wel voor zorgen dat een eierstok 'om zijn as' draait. Dan ontstaat plotseling een zeer heftige buikpijn met misselijkheid en braken.
Een cyste is een blaasje waar meestal vocht inzit. U merkt er vaak niets van. Als de cyste erg groot is, kunt u buikpijn hebben. De arts (gynaecoloog) onderzoekt uw eierstok met een echo.
Het lijkt een beetje op de kop en de snavel van een eend. De arts kan hiermee de vagina een beetje openen zodat de binnenkant van de vagina en ook de baarmoedermond onderzocht kunnen worden. Een eendenbek kan wat raar aanvoelen in de vagina, maar hoort geen pijn te doen.
Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. Eerst wordt uw uitstrijkje alleen getest op HPV. HPV is het virus dat een klein risico op baarmoederhalskanker geeft.
Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.
Vleesbomen zijn de meest voorkomende tumoren in de vrouwelijke geslachtsorganen en ontwikkelen zich in de vruchtbare leeftijd, gewoonlijk bij vrouwen vanaf 35 jaar, maar ze komen ook voor bij een klein aantal jongere vrouwen. Vleesbomen worden ontdekt via echografie.
Hoe weet ik dat ik een vleesboom heb? Meestal worden vleesbomen toevallig ontdekt bij een onderzoek voor iets anders. Als de huisarts denkt dat u een vleesboom heeft, krijgt u meestal een echo via uw vagina. Daarop is te zien waar de vleesboom zit en hoe groot deze is.
De totale lengte is 20 cm en de lengte van het blad is 10 cm.
Ja, vertel je arts dat je nog maagd bent. Je arts houdt daar rekening mee door bij het onderzoek een kleinere eendenbek te gebruiken. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV, het humaan papillloma virus. Als je nog nooit seksueel actief was, is de kans op een HPV-besmetting uiterst klein.