De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. De koorts is niet altijd hoog en gaat niet altijd gepaard met rillen. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen.
Ben je in een gebied geweest waar mogelijk malaria heerst en krijg je koorts ga dan altijd naar een dokter en vermeld duidelijk dat je in een malariagebied geweest bent. Een simpele test kan binnen enkele minuten duidelijkheid geven! Men prikt een klein beetje bloed uit je duim en test.
Alleen de vrouwtjes steken; de mannetjes zijn kenbaar aan grote, pluizige antennes.Malariamuggen zitten in rust met het achterlijf duidelijk hoger van de onderlaag dan met de thorax, ze hellen als het ware naar voren. Bij veel niet-malariamuggen wordt het lijf evenwijdig aan de onderlaag gehouden.
Iedereen die reist in risicogebieden kan malaria krijgen. Lange tijd reizen of verblijven in risicogebieden maakt de kans op het oplopen van malaria groter. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen zonder milt of met een miltziekte en mensen die besmet zijn met HIV/aids kunnen ernstiger ziek worden van malaria.
Incubatietijd: Verschilt per parasiet, meestal 12-17 dagen. Besmettelijke periode: Verschilt per parasiet, vanaf 4 -15 dagen na infectie is mens besmettelijk voor mug, tot weken erna. Preventie: Algemene preventieve maatregelen en chemoprofylaxe bij bezoek aan malaria-endemisch gebied.
Als je gestoken wordt door een malariamug, komt de parasiet in je bloed.Vervolgens vermenigvuldigen ze zich eerst in je lever en daarna in je rode bloedcellen. De parasieten kun je niet zien met het blote oog. Ook de malariamuggen zelf zijn erg klein en ze maken bijna geen geluid, waardoor je ze niet goed hoort.
Klachten kunnen beginnen vanaf 8 dagen na infectie door een muggenbeet. Malaria is goed te behandelen, als het tijdig wordt vastgesteld.
De ziekte lijkt, zeker de eerste dagen, veel op griep met koorts, hoofdpijn, spierpijn, soms ook diarree of hoesten. De diagnose kan alleen door een bloedonderzoek gesteld worden. Malaria kan goed behandeld worden, maar zonder behandeling kan de ziekte snel complicaties veroorzaken en fataal verlopen.
Het wordt veroorzaakt door de parasiet Plasmodium falciparum. Indien malaria tropica adequaat behandeld wordt is men volledig genezen.
Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk naar een arts gaat, wanneer u malaria symptomen krijgt. Een snelle behandeling is nodig, omdat malaria dodelijk kan zijn. Nadat de aanwezigheid van de parasieten in uw bloed is aangetoond, start de behandeling met medicijnen die de parasieten doden.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
U krijgt het virus van een mug. 1 tot 12 dagen na de muggensteek wordt u ziek. Klachten zijn koorts, pijn in spieren, botten en gewrichten, hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Er zijn geen medicijnen om chikungunya te genezen.
Conclusie. Plasmodium malariae is het minst vaak verwekker van malaria, maar kan zich levenslang handhaven in het bloed. Het is mogelijk deze parasiet over te dragen via bloedtransfusie, zelfs wanneer primaire besmetting enkele jaren geleden is opgetreden, zoals de hier beschreven casus laat zien.
Malaria wordt overgedragen tijdens een beet door vrouwtjes van de Anopheles mug. Deze mug is actief tussen zonsondergang en –opgang. De parasiet is niet direct overdraagbaar tussen mensen.
Muggen zijn de vectoren van malaria
Alleen de vrouwtjesmug steekt. De infectie begint wanneer een mug die drager is van de parasiet, op iemand neerstrijkt, en een klein bloedvaatje (capillair) aanprikt om zich met bloed te voeden.
Klachten bij malaria
De klachten kunnen een week na een steek van de malariamug beginnen. Maar het kan ook een maand duren voor u iets merkt. U voelt zich grieperig en moe, meestal met koorts, hoofdpijn en spierpijn. U kunt ook gaan hoesten.
diarree; braken; hoesten met kortademigheid; griep: Vaak doet malaria zich in het begin voor als een grieperig gevoel met hoofdpijn zonder duidelijke koorts.
Als malaria niet behandeld wordt kan iemand zelfs overlijden. Het is daarom belangrijk dat met spoed bloedonderzoek op malaria verricht wordt als iemand koorts krijgt nadat hij in een gebied is geweest waar malaria voorkomt.
Als je langer dan 24 uur koorts hebt, en je weet niet zeker of het malaria is, dan moet je toch starten met de noodbehandeling van de GGD. Ga vervolgens direct op zoek naar een arts of ziekenhuis.
Sommige gebieden hebben slechts een laag risico op malaria, dan zijn mugwerende maatregelen meestal voldoende. Wanneer u op reis gaat naar een hóóg risicogebied (bijv.Midden-Afrika) dan is het preventief slikken van malariatabletten sterk aanbevolen om ernstige infectie met malaria te voorkomen.
Zie je onze tips te laat en ben je tóch gestoken door een tijgermug? Dan kun je last hebben van verschillende symptomen. Zo doet de beet van een tijgermug vaak pijn.Je huid wordt namelijk rood en dik.
Anders dan wat veel mensen denken, komen muggen níet op licht af, maar op de geur van je lichaam. Om hun prooi te lokaliseren zijn vrouwtjesmuggen uitgerust met speciale geurantennes waarmee ze je op vijftig meter afstand (!) kunnen opsporen. Met hun geurantennes vangen ze koolstofdioxide en de geur van mensen op.
De beet van de tijgermug lijkt op die van een normale mug
Ook jeukt de bult niet meer of minder dan andere muggenbulten. Wel steekt de Aziatische tijgermug vooral overdag, in tegenstelling tot de meeste inheemse muggen. Als je overdag geprikt bent door een mug, zou dat dus de Aziatische tijgermug kunnen zijn.
Malaria wordt veroorzaakt door eencellige parasieten van het geslacht Plasmodium dat tot de Sporozoa behoort. De parasiet wordt op mensen overgebracht door malariamuggen. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 435.000 mensen in 2017 aan de infectieziekte malaria overleden.